Politika

Vučić, Vučević i Dodik uputili saučešća povodom smrti izraelskog istoričara Jehude Bauera

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2024

-

08:55

Vučić, Vučević i Dodik uputili saučešća povodom smrti izraelskog istoričara Jehude Bauera
Jehuda Bauer - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je, povodom smrti Jehude Bauera, telegram saučešća, ističući da se njegov glas, kao jednog od najvećih svetskih autoriteta u oblasti Holokausta i genocida uopšte, snažno čuo i kada je pružio jasnu i nedvosmislenu podršku Srbiji u borbi za istinu povodom rezolucije o Srebrenici. 

"Sa dubokim žaljenjem sam primio vest o smrti Jehude Bauera, jednog od najvažnijih glasova u očuvanju sećanja na Holokaust i u borbi protiv antisemitizma. Njegov neumorni rad i posvećenost očuvanju istorijske istine, predstavljaju stub na kojem počivaju ne samo naučna saznanja, već i moralna odgovornost celokupnog čovečanstva da ne zaboravi i ne ponovi prošlost", napisao je Vučić u telegramu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Za Srbiju, naglasio je Vučić, Jehuda Bauer je imao poseban značaj, "kao most između naše zemlje i globalnih napora da se održi sećanje na žrtve Holokausta, posebno na našim prostorima".

"Njegov glas, kao jednog od najvećih svetskih autoriteta u oblasti Holokausta i genocida uopšte, snažno se čuo i kada je pružio jasnu i nedvosmislenu podršku Srbiji u borbi za istinu povodom rezolucije o Srebrenici. Reč čoveka koji je posvetio život borbi protiv genocida, oduvek je imala i uvek će imati posebnu težinu, ne samo u akademskim krugovima, već i u areni međunarodne politike, a naš narod će je sa velikim pijetetom čuvati i pamtiti", istakao je Vučić.

Kako je ukazao, učešće Jehude Bauera u brojnim međunarodnim projektima i saradnja sa institucijama širom sveta, uključujući i one u Srbiji, doprinele su širenju svesti o tragedijama koje su zadesile naš narod, kao i druge narode sveta. 

"Imao sam čast da mu, u znak priznanja za njegovu posvećenost istorijskoj pravdi, dodelim Zlatnu medalju za zasluge Republike Srbije, čime je naša zemlja iskazala duboko poštovanje prema njegovom radu, koji nadilazi granice i služi kao podsetnik budućim generacijama o važnosti negovanja mira, tolerancije i ljudskog dostojanstva", napisao je Vučić.

On je istakao da je odlazak Jehude Bauera nenadoknadiv gubitak za sve nas, ali da će njegov duh i ideali nastaviti da žive kroz sve one koji se bore za svet u kojem više nema mesta mržnji i nasilju.

"U ovim teškim trenucima, moje misli su sa njegovom porodicom, prijateljima i poštovaocima. Neka počiva u miru", navodi se u telegramu predsednika Vučića.

Vučević: Srbija će večno pamtiti njegovu podršku u vezi sa Rezolucijom UN o Srebrenici

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević uputio je danas saučešće porodici i državi Izrael povodom smrti Jehude Bauera, poručivši da će Srbija večno pamtiti njegovu podršku u vezi sa Rezolucijom UN o Srebrenici.

Vučević je naveo da Srbija iznad svega ceni i poštuje zalaganje ovog svetskog stručnjaka za istinu i pravdu, baš kao što je to bilo prilikom donošenja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. 

"Glas ovog cenjenog profesora Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu čuo je ceo svet i Srbija će večno pamtiti ovu podršku i prijateljstvo", poručio je Vučević, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Republike Srbije.

Dodik: Njegove hrabre izjave da se u Srebrenici desio zločin, ali ne i genocid, odjekuju i danas

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas saučešće povodom smrti jednog od najvećih autoriteta u proučavanju genocida Jehude Bauera.

"S velikom tugom sam primio vest da je preminuo Jehuda Bauer, jedan od najvećih autoriteta u proučavanju genocida. Njegove hrabre izjave, zasnovane na istorijskim i naučnim izvorima, da se u Srebrenici desio zločin, ali ne i genocid, odjekuju i u sadašnjem i u vremenu koje dolazi", napisao je Dodik na platformi X (Tviter). 

Dodik je uputio iskreno saučešće porodici, ali i svim istinoljubivim ljudima u svetu. 

"Izgubili smo snažan i izuzetan glas koji je pronosio istinu", istakao je on.
Istaknuti izraelski istoričar, profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, Jehuda Bauer preminuo je juče u 99. godini, saopštila je Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust

Istaknuti izraelski istoričar, profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, Jehuda Bauer preminuo je juče u 99. godini, saopštila je Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust (IHRA).

Jehuda Bauer je u aprilu ove godine istakao da u Srebrenici nije bilo genocida.


 

Komentari (0)

Srbija