Politika

Sutra u Beogradu poslovni forum Srbija - Turska uz prisustvo predsednika dve zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

15:12

Sutra u Beogradu poslovni forum Srbija - Turska uz prisustvo predsednika dve zemlje
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan - Copyright Fonet/Instagram predsednika Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Poslovni forum Srbija-Turska biće organizovan sutra u Beogradu, a otvaranju će prisustvovati i predsednici  Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan. 

Forum će okupiti predstavnike kompanija iz sektora saobraćaja i infrastrukture, energetike, turizma, finansija, tekstilne industrije, najavila je Privredna komora Srbije. 

Učesnicima foruma obratiće se, pored predsednika Vučića i Erdogana, predsednik PKS Marko Čadež i predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak.

Nakon plenarnog dela foruma predviđeni su bilateralni razgovori privrednika.

Privredna komora Srbije i Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske organizuju poslovni forum u okviru posete Srbiji predsednika Turske Erdogana.

Poslovni forum će biti održan u hotelu Hajat, sa početkom u 16 časova.

Turska je, prema raspoloživim podacima Republičkog zavoda za statistiku, četvrti uvozni partner Srbije i 14. izvozni partner u prvom polugodištu 2024.

U prvom polugodištu 2024. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila je 1.391,7 miliona evra. U posmatranom periodu izvoz je iznosio 416,9 miliona evra što predstavlja povećanje od 61,6 odsto u odnosu na isti period 2023. godine. 

Uvoz je dostigao iznos 974,9 miliona evra i beleži povećanje od 10,7 odsto u odnosu na isti period 2023. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom u posmatranom periodu bila je 42,7 odsto. U posmatranom periodu Srbija beleži deficit u spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni sa Turskom u iznosu od 558 miliona evra.

U periodu januar - avgust 2024. izvoz je iznosio 594,6 miliona evra uz rast od 73,1 odsto. Uvoz je u ovom periodu iznosio 1,34 milijardi evra uz rast od 19,6 odsto.

Podaci iz 2023. pokazuju da sa Turskom posluje 6.965 privrednih subjekta u Srbiji.

Prema podacima Agencije za privredne registre, na teritoriji Srbije registrovano je 820 aktivnih privrednih subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Turske, odnosno pravna lica registrovana u Turskoj.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su prilivi po osnovu turskih ulaganja u Srbiju iznosili oko 344,1 miliona evra od 2010. zaključno sa drugim kvartalom 2024. godine. 

Prema navedenim podacima Turska je dospela na 22. mesto liste zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiju u navedenom periodu.

Ulaganja su najvećim delom ostvarena u periodu nakon 2015. godine.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Tursku u 2023. godini bili su izduvni lonci i izduvne cevi, katode i sekcije katoda, gume za putničke automobile, karton, cigarete, preparati za pranje i čišćenje, setovi provodnika za paljenje, hrana za pse i mačke.

Vodeći uvozni proizvodi Srbije iz Turske u 2023. bili su provodnici za napon do 80 volti, delovi za mašine, autobusi, cevi, cement i limun.

Komentari (0)

Srbija