Politika

Brnabić: Izmene zakona o rudarstvu besmislene i pune neistina

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2024

-

17:21

Brnabić: Izmene zakona o rudarstvu besmislene i pune neistina
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, koja je danas govorila kao poslanik Srpske napredne stranke, rekla je da su izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje je predložila opozicija besmislene i da je taj predlog pun neistina.

Brnabić je, govoreći iz poslaničke klupe, rekla da u predloženom rešenju piše da je SANU izveo zaključke o kopanju litijuma, što je neistina, da nisu tačne informacije o sumpornoj kiselini, da nije tačno da je rudna renta tri odsto, te da nije izneta ni tačna količina vode koja će se koristiti u eventualnoj eksploataciji rude.

Ona je ocenila da je reč o besmislenom, besramnom i štetnom predlogu zakona koji je, kako je rekla, najveća budalaština koja se ikada našla u Skupštini Srbije.

"Svaka reč je neistina. Dopustili se sebi da izjavite da je ceo Rudarsko-geološki fakultet plaćen...Sram vas bilo", rekla je Brnabić posle obraćanja poslanice Ekološkog ustanka Danijele Nestorović.

Nestorović je negodovala zbog načina na koji joj se obratila Brnabić i upitala zbog čega treba da je bude sramota.

"Rekli ste da je zakon budalaština, da sam nepismena, da sam imbecilna. Mi možemo na ulici da pričamo na ovaj način, ali ja neću svoditi dijalog u skupštini na ovaj nivo", rekla je Nestorović.

Ona je ocenila da se, kako tvrdi, Vlada Srbije nije potrudila da obrazloži zašto ne bi trebalo usvojiti ovaj zakon.

Brnabić je odgovorila Nestorovićevoj da opozicija ne želi da se izradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i da traži od vladajuće koalicije da ne poštuje Ustav i zakone i da odluči "kako se njima ćefne".

Tanjug/Rade Prelić

 

Brnabić je ukazala da je prethodna vlast, pre 20 godina, dala istražna prava kompaniji Rio Tinto, a sada traži da im se ona oduzmu.

"A mi treba da skačemo na svaki vaš mig pa koliko to košta da košta. To je neozbiljna politika i to je ono kada predsednik Republike Srbije govori, država nije igračka", poručila je Brnabić.

Brnabić je prethodno polemisala sa poslanikom Pokreta slobodnih građana Pavlom Grbovićem koji je rekao da Brnabić sedi u klupama onih "čija je politika dovela do genocida, ratnih zločina".

Brnabić je odgovorila da je Grbović sada potvrdio svaku reč koju je ona rekla u replici, a to je da je njegov stav da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Ne, u Srebrenici nije bio genocid", poručila je Brnabić.

Poslanik SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelje tražio je od predstavajuće da izrekne opomenu Ani Brnabić zbog, kako je rekao, upotrebe uvredljivih izraza, kao i da joj se oduzme reč i da se udalji sa sednice.

"Etiketirala je manjinske partnere", rekao je Škrilja, a predsedavajuća Snežana Paunović je odgovorila da nema osnova za povredu Poslovnika i da je Brnabić govorila o poslanicima iz određenih manjinskih naroda, a ne o narodima uopšte.

Komentari (0)

Srbija