Politika

Ambasadorka Nemačke u Beogradu: Berlin čvrsto stoji uz Srbiju na putu ka EU

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

19:55

Ambasadorka Nemačke u Beogradu: Berlin čvrsto stoji uz Srbiju na putu ka EU
Tanjug/Marko Đoković - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad poručila je danas, na obeležavanju nacionalnog praznika te zemlje - Dana nemačkog jedinstva, da Berlin čvrsto stoji uz Srbiju na putu ka EU. Podsetila je da je pre skoro 35 godina pao Berlinski zid, čime je, kako je istakla, za 17 miliona stanovnika u Istočnoj Nemačkoj nastupilo novo doba, koje su oni doživeli na različite načine.

"Za mene je ponovno ujedinjenje Nemačke neraskidivo povezano sa slobodom ličnog razvoja. Sa slobodom da sama mogu odlučivati kako razmišljam. I za šta se zalažem", poručila je Konrad.

Ocenila je da se ujedinjenje Nemačke nije dogodilo za jedan dan, kao i da ono traje i dan danas.

Dodala je da su iskustva promena 1990-ih godina doživeli milioni ljudi centralne i istočne Evrope i da su izazovi sa kojima su se oni tad suočavali sada pred zemljama Zapadnog Balkana i Srbije, na njihovom putu ka EU.

"Srbija je odlučila da prihvati te izazove. Mi čvrsto stojimo uz Srbiju i uz ljude koji ovde žive i podržavamo sve korake na ovom putu. Hajde da radimo zajedno na našoj zajedničkoj budućnosti u EU", poručila je Konrad.

Događaj je počeo intoniranjem himni Nemačke, Srbije i EU, a prisustvovali su i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, potpredsednica Skupštine Marina Raguš, ministri u Vladi Srbije Jelena Begović, Tanja Miščević, Husein Memić, Nemanja Starović, Dejan Ristić, Tomislav Momirović, Usame Zukorlić, Irena Vujović, Dubravka Đedović Handanović i Zoran Gajić, kao i predsednica Pokrajinske Vlade Maja Gojković, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković i predstavnici verskih zajednica.

Prisustvuju i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, ambasador Japana Akira Imamura, ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson, ambasador EU Emanuele Žiofre, ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač i ambasador Italije Luka Gori. T

akođe je prisustvovao veliki broj predstavnika diplomatskog kora u Beogradu, generala i oficira nemačke, srpske i drugih vojski, kao i zvanice iz javnog života Srbije.

Ove godine se ujedno obeležava i 35 godina od pada Berlinskog zida, koji je srušen 9. novembra 1989. godine.

Dan nemačkog jedinstva nacionalni je praznik Nemačke, koji se proslavlja 3. oktobra, a njime se obeležava ujedinjenje Nemačke 1990. godine i proslavlja se kao nacionalni praznik od 1990. godine, kada je ujedinjenje formalno završeno.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija