Politika

Vučić na kraju posete Njujorku: Nisam imao lake razgovore o KiM, izneo sam poziciju Srbije

Komentari

Autor: RTS

27/09/2024

-

20:02

Vučić na kraju posete Njujorku: Nisam imao lake razgovore o KiM, izneo sam poziciju Srbije
Vučić na kraju posete Njujorku: Nisam imao lake razgovore o KiM, izneo sam poziciju Srbije - Copyright FoNet/Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže, na kraju posete Njujorku, da nije lako vreme pred nama, i da ćemo morati da radimo više i da popravljamo situaciju u rudarstvu i energetici. Što se tiče situacije u svetu, ocenjuje da ne ide u dobrom smeru.

Vučić završava šestodnevnu posetu Njujorku. Posle govora u Generalnoj Skupštini UN imao je veliki broj susreta sa svetskim liderima.

Sumirajući posetu UN, ocenio je da je svakako bilo intenzivno, ne samo za nas već i sve druge.

Izdvojio je dva aspekta – jedan je politički, a drugi ekonomski, i ukazao da su oni isprepletani.

RTS/Skrinšot

 

Napravljeni su neki važni kontakti što se tiče ekonomije, naveo je predsednik za RTS.

"Nije lako vreme pred nama, ali nije ni pred kim. Moraćemo da radimo više, snažnije i da popravljamo situaciju u rudarstvu, energetici", poručio je Vučić.

Što se tiče situacije u svetu, ocenjuje da ne ide u dobrom smeru.

Jedina suštinska vest ovde, ističe, jeste Bliski istok.

"Bliski istok jede američku pažnju, nisam siguran da je to dobra vest za Ukrajinu. Evropa radi sve da zaustavi taj rat", kaže Vučić, koji je naglasio da prioritet svega mora da bude zaustavljanje sukoba u Ukrajini.

"Nisam imao lake razgovore o KiM, izneo sam poziciju Srbije"

Predsednik Vučić izjavio je da je tokom boravka u Njujorku imao razgovore o AP Kosovu i Metohiji koji nisu bili laki, navodeći da je sa sagovornicima imao različita viđenja, ali da je otvoreno govorio o poziciji Srbije. Vučić je rekao da je tokom tih razgovora o situaciji na AP KiM razumeo "ko je stajao iza nekih akcija, kome nisu smetale, ali i ko je bio protiv akcija" koje je sprovodio režim premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija.

"Celo jutro analiziram sve ono kroz što sam prolazio i sa američkim zvaničnicima i sa svima drugima", naveo je Vučić i dodao da o detaljima tih razgovora ne može da govori, jer je takav dogovor.

On je istakao da je iskreno i otvoreno govorio o poziciji Srbije i da "ništa nije krio".

"Imamo različite viđanja po određenim pitanjima, naše je da nastavimo odgovorno da se ponašamo", naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, u pitanju je komplikovan čvor, a pozicija Srbije je trenutno takva da mora sa jedne strane da čuva mir, a sa druge strane da čuva život, opstanak i napredak srpskog naroda na AP KiM.

Vučić je istakao da će Srbija gledati da ne napravi nijednu grešku, kako niko ne bi imao šta da zameri.

"Gledaćemo da ne napravimo nijednu grešku, da niko nama ne može ništa da prebaci, da naša podrška, snaga naše ekonomije bude sve veće i da naša podrška našem narodu na Kosovo i Metohiji bude sve veća", rekao je on.

"Politički se podiže glas malih zemalja u svetu"

Predsednik Vučić ocenio je danas u Njujorku da se u svetu politički podiže glas malih zemalja i da se "antikolonijalni i antiimperijalni glasovi" čuju iz Afrike, kao i sve više iz Južne Amerike.

Na pitanje da li misli da je moguće i nekim većim angažmanom i većom slobodom malih zemalja smanjiti taj jaz koji postoji u svetu i sprečiti da male zemlje budu žrtve primene sile nad pravom, Vučić je za RTS rekao:

"Teško ćemo to skoro uspeti, ali da, politički se podiže glas. Imate sad bučnu političku borbu u Africi između Kine i Amerike. Naravno, deo svog kolača i dalje imaju Francuzi, deo im uzimaju Rusi, ali i jedno i drugo je relativno mali deo te, kako to neki ovde nazivaju, velike torte, a ja bih rekao jednog divnog kontinenta što se tiče uticaja", rekao je Vučić.

Istakao je da je Kina u ovom trenutku vrlo ozbiljno ugrozila dominaciju SAD.

"Ako postoji kontinent gde je puna dominacija Amerike, makar jednim delom ugrožena, to je onda Afrika. Zašto sam vam ovo sve rekao? Zato se ti glasovi antikolonijalni, antiimperijalni čuju iz Afrike i čuju se sve više iz Južne Amerike. U Južnoj Americi, kao i ova nova grupa od osam zemalja u kojima  Amerikanci imaju direktnu kontrolu nad dve zemlje Centralne  Amerike, na šest, a posebno na dve nemaju nikakvu poput Nikaragve i Hondurasa, širi se to isto i po Južnoj Americi i karipskim zemljama. Međutim, suštinska borba će biti oko veštačke inteligencije i oko onoga što dolazi", rekao je Vučić.

Naglasio je da ko bude pobedio u toj utakmici da će taj vladati svetom de fakto.

"Drago mi je što Srbiju prepoznaju po tehnološkom napretku"

Vučić je rekao da je srećan što neke druge zemlje već prepoznaju Srbiju kao državu koja radi na polju tehnološkog napretka, kao i napretka u oblasti veštačke inteligencije i nauke.

"Mi radimo na tome i srećan sam što je neke druge zemlje već prepoznaju Srbiju, a mnogo će nam značiti u 2025. što ćemo da predsedavamo grupom zemalja partnerstva za veštačku inteligenciju, da budemo po tom pitanju prepoznati. Bićemo još jedan kamičak koji pokazuje koliko smo zainteresovani i koliko vredno radimo po tom pitanju, ali to je budućnost", rekao je Vučić.

Poslednjeg dana višednevnog boravka u Njujorku, gde je imao bilateralne sastanke sa 40 svetskih lidera i govorio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija on je rekao da sve što Srbija može da uradi, to je da razmišlja o unapređenju tehnologije i inovacijama.

Tanjug/video

 

"Pričamo o ulaganju o nauku, ali stvarnom ulaganju u nauku. To ne znači da se dodvoravamo nekome, već želimo da pomožemo onima koji su izuzetno produktivni", istakao je Vučić.

On je rekao i da je Srbija blizu da se ukrca u "četvrti vagon voza", podsećajući na njegovu jučerašnju izjavu da, ukoliko su u prvom i drugom Amerika i Kina, u trećem razvijene zemlje, u četvrtom treba da bude Srbija.

Vučić je istakao da je stopa rasta u Evropi minimalna, navodeći da će se to odraziti i na Srbiju. Kako je rekao, procene pokazuju da sledeće godine biti još manji rast nego što su očekivali.

"Sad od 1,4 ide na 0,8. Procena je da oni idu na 1,4. Mi bismo, na 4,3 išli na preko 5, uz to imamo makar jedan dan kiše u julu u mesecu", rekao je Vučić.

"Razgovor sa premijerom Izraela govori o ugledu Srbije"

Vučić je, govoreći o razgovoru sa  izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, rekao da naša zemlja ima prijateljski odnos prema jevrejskom narodu, ali i da ujedno kao država imamo i brojne arapske prijatelje.

Vučić je za RTS naveo da je dobijao kritike zbog razgovora sa predsednikom Irana Masudom Pezeškijanom, ali da je njegov posao da priča sa svima.

"Treba da budemo ponosni. Mislim da je samo jedan čovek uspeo da razgovara, ili ukupno dvojica, i sa predsednikom Irana i sa premijerom Izraela. I u onakvom trenutku da vas primi premijer Izraela, kada je odbio, verujte mi, desetine bilaterala, onda vam je jasno da ipak postoji neki ugled Srbije", rekao je Vučić.

Instaram/buducnostsrbijeav

 

Dodao je da je to pokazatelj da Srbija postaje važna na svetskoj mapi, kao i da je to politika kakvu treba da vodimo, brinući pritom o državnim interesima.

Predsednik ističe da je kroz razgovor sa izrealskim premijerom uspeo da shvati kakvi će biti njegovi naredni potezi.

"On je vrlo odlučan u svojoj akciji, iranski predsednik je veoma strpljiv. Tako da, nažalost, nismo mi ti koji ratne sukobe možemo zaustaviti", zaključio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija