Politika

Đukić Dejanović: Nikakvi spiskovi nisu dostavljani ministarstvu, prosvetari nisu održali štrajk već obustavu rada

Komentari

Autor: FoNet

24/09/2024

-

16:34

Đukić Dejanović: Nikakvi spiskovi nisu dostavljani ministarstvu, prosvetari nisu održali štrajk već obustavu rada
Đukić Dejanović: Nikakvi spiskovi nisu dostavljani ministarstvu, prosvetari nisu održali štrajk već obustavu rada - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas na sednici Skupštine Srbije da je štrajk uobičajena stvar kada su sindikati nezadovoljni, pa i u prosveti, ali je napomenula da u prosveti nije održan štrajk, već "obustava rada".

"Zakon ne predviđa mogućnost potpune obustave rada", rekla je Slavica Đukić Dejanović, odgovarajući na pitanje poslanika Nebojše Novkovića da li je autentičan dokument koji kruži društvenim mrežama - dopis direktorima škola u vezi sa štrajkom.

Slavica Đukić Dejanović rekla je da nije imala bilo kakvo obraćanje direktorima škole po pitanju štrajka.

Ona je rekla da su direktori bili u obavezi da znaju koji broj ljudi neće doći na posao kako bi organizovali nastavu i da je ona bila u obavezi da ih podseti na to, ali da "nikakvi spiskovi nisu dostavljani ministarstvu, niti Vladi Srbije".

Slavica Đukić Dejanović rekla je i da nema dileme da prosvetni radnici decenijama nisu bili adekvatno nagrađivani i da je ovo Vlada Srbije koja je rešila da popravi.

Ona je rekla da je u 2023. godini povećana plata svima u prosveti za 31 odsto, te da je napravljen dogovor Vlade i sindikata da će se na statusu prosvetnih radnika i te kako ozbiljno raditi.

"Dvocifreno povećanje plata će biti isključivo za prosvetne radnike i biće za 50 odsto više od ostalih povećanja. Razgovaramo sa reprezentativnim sindikatima i oni očekuju da se prosečna plata u prosveti izjednači sa platama u javnom sektoru", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija