Politika

Sećanje na žrtve genocida NDH u Jasenovcu, Ristić: Mesto gde je srpski narod strašno postradao, ali i vaskrsao

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2024

-

13:31

Sećanje na žrtve genocida NDH u Jasenovcu, Ristić: Mesto gde je srpski narod strašno postradao, ali i vaskrsao
Sećanje na žrtve genocida NDH u Jasenovcu, Ristić: Mesto gde je srpski narod strašno postradao, ali i vaskrsao - Copyright Tanjug/SRNA/Bojan Rečević

veličina teksta

Aa Aa

U Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Spomen-području Jasenovac u organizaciji Eparhije pakračko-slavonske odražana je molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih u spomen na žrtve genocida koje je NDH sprovela nad pripadnicima srpskog naroda u Drugom svetskom ratu na svojoj teritoriji.

Pomen je služio episkop pakračko-slavonski Jovan, mileševski Atanasije, valjevski Isihije i zapadnoevropski Justin, prenosi Srna. Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i brojni vernici.

Muzej žrtava genocida je u četvrtak, 5. septembra, otvorio stalnu izložbenu postavku u zdanju "Ustaške bolnice", jednom od dva preostala autentična objekta nekadašnjeg koncentracionog sistema i logora smrti Nezavisne države Hrvatske u Jasenovcu.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić rekao je da je Jasenovac prostor najveće Golgote srpskog naroda u čitavoj njegovoj istoriji.

Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

 

"Istovremeno, Jasenovac je i mesto pobede života nad smrću i ljubavi nad mržnjom jer je srpski narod, uprkos bezmernom stradanju u kontekstu genocida koji je nad njim tokom Drugog svetskog rata izvršila hrvatska država, iz tog oružanog sukoba izašao kao pobednik", rekao je Ristić, a saopštilo je Ministarstvo informisanja.

Ministar je kazao da je Jasenovac i mesto koje nadilazi svaki ljudsku logiku budući da je, sledeći Hristovu žrtvu, srpski narod na tom mestu strašno postradao, ali nakon 22. aprila 1945. godine i vaskrsao u svoj svojoj plemenitosti, dobroti i snazi.

Nakon svete arhijerejske liturgije, Ristić je rekao da je Jasenovac mesto nepojmljivog stradanja pripadnika srpskog naroda na kome trajno vlada atmosfera Velike Subote. 

Marko Gojković, koji je preživeo logor Jasenovac, rekao je da je u logoru bio od jula 1942. do februara 1943. godine.

Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

 

Kako prenosi RTRS, on je rekao da je 11 članova njegove porodice bilo u logoru, a preživelo je svega njih četvoro.

Gojković je naveo da su se deca u logoru razboljevala od hrane, kao i da nije bilo dozvoljeno da se žrtve sahranjuju u groblju, već pored njega.

U zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu, ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma. Preživjeli logoraši u Jasenovcu krenuli su u proboj 22. aprila 1945. godine, a  od njih 1.073 samo je 169 uspelo da se dokopa slobode.

Delovi 45. divizije Jugoslovenske armije oslobodili su 30. aprila 1945. godine koncentracioni logor Jasenovac, u kojem su hrvatske ustaše likvidirale, prema navodima jugoslovenske posleratne komisije, oko 700.000 mahom Srba, Jevreja, Roma i protivnika NDH. 

Komentari (0)

Srbija