Politika

Đurić sa Tremontijem o situaciji na KiM: Izražena zabrinutost zbog provokativnih poteza Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2024

-

13:17

Đurić sa Tremontijem o situaciji na KiM: Izražena zabrinutost zbog provokativnih poteza Prištine
Đurić sa Tremontijem o situaciji na KiM: Izražena zabrinutost zbog provokativnih poteza Prištine - Copyright Tanjug/MSP

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić preneo je, tokom zvanične posete Rimu, zabrinutost zbog nastavka jednostranih i provokativnih poteza Prištine i ocenio izuzetno značajnim prisustvo i angažman italijanskih oružanih snaga u sastavu Misije KFOR, naročito kroz zaštitu manastira Visoki Dečani.

Đurić je to izjavio tokom sastanka s predsednikom Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma italijanskog parlamenta Đuliom Tremontijem.

Tanjug/MSP

 

Izrazivši zadovoljstvo zbog ponovnog susreta nakon nedavne posete italijanske delegacije na čelu sa Tremontijem Beogradu, i prilike da nastave konstruktivne razgovore o parlamentarnoj saradnji kao važnom segmentu sveukupnih bilateralnih odnosa, Đurić je istakao da Srbija ceni istrajnu podršku italijanskih prijatelja evrointegracijama Srbije, posebno u okviru neformalne grupe članica Evropske unije pod nazivom “Grupa prijatelja Zapadnog Balkana”.

Šef srpske diplomatije sagovorniku je preneo zabrinutost zbog nastavka jednostranih i provokativnih poteza Prištine kojima se, ne samo narušava dijalog u Briselu, već i ozbiljno ugrožava opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, o čemu svedoči i činjenica da je, samo u poslednjih godinu dana, skoro 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teritoriju pokrajine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

S tim u vezi, ocenio je izuzetno značajnim prisustvo i angažman italijanskih oružanih snaga u sastavu Misije KFOR, koje daju suštinski doprinos očuvanju bezbednosne situacije na Kosmetu, naročito kroz zaštitu manastira Visoki Dečani.

Tanjug/MSP

 

Na planu sve intenzivnije ekonomske bilateralne saradnje i investicija, ministar je istakao da će naša zemlja nastaviti da posvećeno radi na tome da zadrži aktuelnu poziciju najvećeg spoljnotrgovinskog partnera Italije na Zapadnom Balkanu, podsetivši na podatak da je razmena roba i usluga u prethodnoj godini premašila pet milijardi evra.

U tom kontekstu, Đurić je pozdravio održavanje Poslovno-naučnog foruma i Inovacionog foruma Srbija-Italija prošle godine u Beogradu, koji su predstavljali sjajnu priliku za šire unapređenje saradnje u brojnim oblastima.

Imajući u vidu da će Beograd biti domaćin Specijalizovane izložbe “Ekspo” 2027. godine, Đurić je ponovio poziv da italijanske kompanije učestvuju u što većem broju, izrazivši nadu da će italijanski paviljon imati zapaženo prisustvo na ovoj manifestaciji, saopštilo je Ministarstvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija