Politika

Potpisan sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta, Vučić: Brže ćemo da razvijamo trgovinske odnose

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2024

-

13:06

Potpisan sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta, Vučić: Brže ćemo da razvijamo trgovinske odnose
Printskrin/Tanjug video - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Kairu da je danas potpisani Ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta od izuzetnog značaja  i da je potpisano ukupno 10.412 tarifnih linija za Srbiju i 6.075 tarifnih linija za Egipat.

"To znači da ćemo brže da razvijamo naše trgovinske odnose, kao i odnose između naših industrija i uveren sam da ćemo mnogo toga moći u budućnosti da postignemo više u odnosu na prethodni period", rekao je Vučić nakon potpisivanja Sporazum o slobodnoj trgovini i još 10 bilateralnih dokumenata o saradnji dve zemlje u različitim oblastima na konferenciji za medije sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom El Sisijem.

Istakao je da smo uspeli posle 2022. godine i uspostavljanja zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu da danas potpišemo važne dokumente.

"I hoću da kažem da je to pre svega zahvaljujući predsedniku Sisiju, njegove vizije savremenog sveta", rekao je Vučić.

Printskrin/Tanjug video

 

On je istakao da su se saglasili i oko toga da je u svetu danas najpotrebniji mir.

"Tačno je da smo se saglasili oko jedne stvari i ja sam mislio da je za normalne ljude to uobičajeno, a onda vidim da je to čudo kada nas dvojica moramo da ponovimo. Nas dvojica smo obojica izrazili želju da bude mir u svetu. Nekada bi to bilo glupo reći, a danas je to retkost i gotovo zabranjeno da se kaže, jer je mali broj zemalja koji sme da pozove na mir, a ne na poraz neke od strana", rekao je Vučić.

Kaže da je zato zahvalan predsedniku Sisiju na mudrim rečima i po pitanju ukrajinske krize i sukoba, ali i po drugim pitanjima u svetu koja su goruća.

Vučić je naveo da  Egipat i Srbija imaju jedinstveno i zajedničko mišljenje, a to je da je mir neophodan i da je mir najvažniji.

Šta je sve potpisano?

Danas je potpisano više značajnih dokumenata. Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib.

Zajednički akcioni plan između Nadležno telo za investicije i slobodne zone GAFI - Arapska Republika Egipat i Razvojne Agencije Srbije (RAS) - Republika Srbija za 2024 -2025 potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib. 

Sporazum o saradnji između Grada Beograda i Grada Kaira potpisali su gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.  

Tanjug/Beoinfo

 

Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Užica i Guvernije Asuana - Grada Asuana potpisali su gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati. 

 Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Pazara i Grada Damieta potpisali su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta  Badr Abdelati. 

Memorandum o razumevanju između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Ministarstva rada Egipta u oblasti rada i zapošljavanja potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati. 

Protokol o saradnji između Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar i Al- Azhar Univerziteta u Egiptu potpisali su ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati. 

Memorandum o razumevanju između Ministarstva informisanja i telekomunikacija  Srbije i Ministarstva komunikacija i informacionih tehnologija Egipta o saradnji u oblasti komunikacija i informacionih tehnologija potpisali su ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministar komunikacija i informacionih tehnologija Arapske Republike Egipat Amr Talat. 

Memorandum o razumevanju između Ministarstva kulture Srbije i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta za saradnju u oblasti antikviteta i muzeja potpisali su ministar Momirović i ministar turizma i antikviteta Egipta Šerif Fathi. 

Printskrin/Tanjug video

 

Memorandum o razumevanju između Etnografskog muzeja u Beogradu i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta o saradnji u oblasti muzeja potpisao je ministar Momirović i ministar turizma i antikviteta Egipta Šerif Fathi. 

Memorandum o razumevanju između Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Carinske službe Egipta o saradnji u carinskim pitanjima potpisali su v.d. direktora Uprave carina Srbije Branko Radujko i ministar finansija Egipta Ahmed Kučuk.

Ministar Momirović je ranije izjavio da će nakon ratifikovanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom biti ukinute carine za gotovo celu srpsku poljoprivredu.

"Čim Sporazum o slobodnoj trgovini bude ratifikovan biće ukinute carine od 40 odsto na svežu jabuku, kao i carine od 30 odsto na suvu šljivu i 20 odsto na smrznuto bobičasto voće. Carine na proizvode naše prehrambene industrije koje se sada kreću u rasponu od 20 do 60 odsto polako će krenuti da se smanjuju, dok će biti ukinute i carine na mineralnu vodu i bezalkoholno pivo koje su sada između 20 i 30 odsto", naveo je Momirović.

Istakao je da je to jedna velika šansa za poljoprivrednike i domaćine iz Srbije, ali i ogromna šansa za srpsku industriju keramike, farmaceutsku industriju i mnoge druge industrije.

Obilazak Memorijalnog kompleksa Neznanom junaku u Kairu

Predsednik Vučić istakao je ranije danas, posle obilaska Memorijalnog kompleksa Neznanom junaku u Kairu, da sa egipatskim narodom delimo ljubav prema slobodi i nezavisnosti, kao i "istu kulturu sećanja na sve one koji su nam svojom borbom i hrabrošću omogućili da nastavimo da gradimo naše zemlje u miru".

On je na Instagramu naveo da se sa "velikim pijetetom poklonio senima ratnika koji su dali život za svoj narod i državu i položio venac na spomen-grobnicu Anvara Sadata, čoveka koji je daleko video, mudro vodio svoju zemlju, promenio njeno lice uz iskrenu posvećenost miru i koji je zbog toga platio najveću cenu".

"Poštovanje prema najvećoj žrtvi koja se daje za svoj narod uvek ostaje putokaz za generacije koje dolaze i podsetnik da je mir jedna od najvećih i najskupljih vrednosti za koju svi moramo da se borimo", napisao je Vučić.

 

Egipatski mediji, povodom dvodnevne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Egiptu, ocenjuju da poseta ima za cilj  uspostavljanje bilateralno-strateškog partnerstva i ukazuju na značaj ove posete. 

Vučićeva poseta Egiptu naglašava ugledne i dobro uspostavljene odnose dve zemlje, piše Ahram onlajn i navodi da su srpsko-egipatski odnosi, dugi 116 godina, podstakli jedinstvenu istorijsku vezu između dva naroda, detaljnije u posebnoj vesti.

Podsetimo, Vučić je danas, u okviru zvanične posete Egiptu, posetio Memorijalni kompleks Neznanom junaku u Kairu, u distriktu Nasr, i položio venac na grob Neznanom junaku.

Njega je dočekao general major Abdel Al Moti Alem, komandant Centralne vojne zone.
Takođe, Vučić je obišao i spomen-grobnicu predsednika Egipta Anvara Sadata, koja se nalazi u okviru Memorijalnog kompleksa i položio venac na grob. 

 

 


 

Komentari (0)

Srbija