Politika

Vučić sa Hekerom o bezbednosnoj situaciji u zemlji i regionu, posebno na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2024

-

11:35

Vučić sa Hekerom o bezbednosnoj situaciji u zemlji i regionu, posebno na KiM
Vučić sa Hekerom o bezbednosnoj situaciji u zemlji i regionu, posebno na KiM - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa generalom Vazduhoplovne komande NATO i komandantom ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi i Africi generalom Džejmsom B. Hekerom o bezbednosnoj situaciji u zemlji i regionu, posebno na Kosovu i Metohiji.

Kako je objavljeno na instagram profilu "buducnostsrbijeav" Vučić i Heker su razmotrili i sveobuhvatne aspekte partnerske saradnje koju Srbija ima sa NATO alijansom.

"Ponovio sam zahvalnost snagama  KFOR koje su garant mira i bezbednosti našeg naroda na KiM i izrazio zadovoljstvo izgrađenim međusobnim poverenjem i dobrom saradnjom, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije. Razgovarali smo i o jačanju bilateralne saradnje Srbije i SAD u oblasti odbrane, koja doprinosi kako jačanju naših odbrambenih kapaciteta, očuvanju mira i stabilnosti, tako i unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa dve države", napisao je Vučić na Instagramu.

General Heker je prethodno izjavio u intervjuu za Tanjug da je saradnja vojske Srbije i SAD sve bolja, kao i da su mir i stabilnost u regionu prioritet za SAD i da su to dva razloga zbog kojih je došao u Srbiju.

Na pitanje da li očekuje da će Vojska Srbije biti modernizovana opremom iz SAD,  Heker je odgovorio da je Vojska Srbije nedavno dobila Hamvije i da imaju spisak opreme koju je Srbija tražila, da pružaju Vojsci Srbije odgovore na pitanja o toj opremi, ali da će videti šta će političko rukovodstvo Srbije odlučiti da uradi.

Koliko je ostvarivo strateško partnerstvo SAD i Srbije, Heker odgovara da je cilj naša dva naroda da imamo mir i bezbednost u regionu.

"To je prioritet i svaka vežba koju radimo i svi kursevi koje dajemo su ka tom cilju. I zato sam sasvim iskreno došao ovde", poručio je on.

Komentari (0)

Srbija