Politika

GIK Niš: Svima omogućen uvid u izborni materijal, o osam prigovora odlučuje Viši sud

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2024

-

16:22

GIK Niš: Svima omogućen uvid u izborni materijal, o osam prigovora odlučuje Viši sud
GIK Niš: Svima omogućen uvid u izborni materijal, o osam prigovora odlučuje Viši sud - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Gradska izborna komisija (GIK) Niša saopštila je danas da je svim predstavnicima izbornih lista koji su podneli zahteve za uvid u izborni materijal to omogućila, a da je GIK-u zaključno sa današnjim danom podneto ukupno 36 prigovora, kao i osam žalbi o kojima će odlučivati Viši sud u Nišu.

Predsednica GIK-a Danijela Milićević je u saopštenju navela da GIK još radi i čeka sudske odluke po izjavljenim žalbama i dodala da su sve odluke koje je doneo GIK blagovremeno objavljene na internet stranici Republičke izborne komisije u skladu sa Zakona o lokalnim izborima. 

Od 36 prigovora koji su podneti GIK Niša, na sajtu RIK-a je objavljeno šest rešenja o delimičnom usvajanju i 29 rešenja o odbacivanju prigovora, a za jedan prigovor doneto rešenje o obustavi postupka, jer je prigovor povučen.

Neki prigovori su odbačeni kao nepotpuni, neosnovani, a neki kao nerazumljivi ili nedozvoljeni.

Milićević je navela da je svima predstavnicima izbornih lista koji su tražili omogućen uvid u birački materijal i da je tim povodom otvoreno i pregledano oko 160 džakova, odnosno izbornog materijala kao što su birački spiskovi i glasački listići, a da su uvid u materijal sa nekih biračkih mesta predstavnici različitih lista izvršili i po tri puta.

GIK Niš: Koalicija oko SNS osvojila 30 mandata

Iz GIK podsećaju da su na jučerašnjoj sednici nakon vršenja uvida u izborni materijal i donošenja rešenja o ispravljanju zapisnika po prigovorima, doneli odluku o preliminarnim rezultatima za izbor odbornika u Skupštini grada Niša.

Prema tim rezultatima, koalicija okupljena oko SNS osvojila je 30 mandata, grupa građana "Dr Dragan Milić“ 16, koaliciji "Biramo Niš" 10, pokret "Kreni promeni" i koalicija "Ujedinjeni - Nada za Niš" po dva, a manjinska Ruska stranka jedan mandat.

Predstavnici koalicije okupljene oko liste "Đorđe Stanković - Biramo Niš" podneli su juče GIK-u Niša osam žalbi zbog odbijanja njihovih prigovora na rezultate izbora 2. juna.

Na sajtu RIK-a objavljene su i odluke GIK o odbijanju pojedinačnih prigovora među kojima su prigovori Grupe građana  "Dr Dragan Milić", koalicije "Biramo Niš- Đorđe Stanković" kao i liste "Dr Savo Manojlović - Ja sam Niš - kreni promeni".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija