Politika

Stano: Priština ne treba da kasni u ispunjavanju obaveza u vezi sa formiranjem ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2024

-

21:01

Stano: Priština ne treba da kasni u ispunjavanju obaveza u vezi sa formiranjem ZSO
Peter Stano - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano izjavio je da Priština može da zatraži pravno mišljenje Venecijanske komisije u vezi sa nacrtom Zajednice srpskih opština (ZSO), ali da ne treba da kasni u ispunjavanju obaveza u vezi sa formiranjem ZSO.

On je to rekao povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da bi specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak trebalo da podnese nacrt ZSO Venecijanskoj komisiji, a da će on posle toga taj nacrt predati Ustavnom sudu.

Stano je za Gazetu ekspres rekao da uključivanje Venecijanske komisije nije predviđeno kao deo Briselskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Prema njegovim rečima zvanični Brisel i zemlje Kvinte jasno su stavili do znanja da očekuju da Priština pošalje nacrt EU Ustavnom savetu na ocenu i naglasio da EU očekuje od Kosova da brzo reaguje po ovom pitanju i da stavi tačku na dalja kašnjenja u ispunjavanju svoje obaveze.

"Očekujemo da će Kosovo brzo reagovati po ovom pitanju i zaustaviti dalje odlaganje izvršenja svoje obaveze", rekao je Stano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija