Politika

Bilčik za Euronews Centar: Opozicija je sebe oslabila, stvari ne mogu da se menjaju na ulici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/06/2024

-

22:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je u emisiji Euronews Centar da je Srbiji potrebna snažnija opozicija. On je istakao da mu je žao što je deo opozicije ponovo odlučio da ne učestvuje na izborima i da ne razume u potpunosti njihovu strategiju. Kao primer je dao bojkot iz 2020, koji, prema njegovim rečima, ništa dobro nije doneo.

"Ja sam političar. Ako želite da budte uticajan političar, čiji glas će da se čuje, morate biti u institucijama gde možete da govorite ispred svojih birača. Slažemo se da uslovi za to u Srbiji u ovom trenutku nisu savršeni, daleko od toga, postoje pitanja koje se moraju promeniti, ali da li to znači da bojkotujete izbore i ne učestvujete i odustanete od prilike da budete u institucijama, da radite na poboljšanju, da dobijete sredstva, da napravite svoju bazu, da radite na infrastrukturi svoje stranke", rekao je Bilčik.

On je dodao da se stvari ne mogu menjati izvan institucija i na ulici.

"Ima sjajnih ljudi u opoziciji koje sam upoznao u proteklih pet godina, baš kao što sam i upoznao odlične partnere u vlasti i vladajućoj većini. Imali smo vrlo poštene i otvorene razgovore i uvek sam im govorio - nemojte bojkotovati, borite se jer je to jedini način da poboljšate uslove, da pritisnete vlast, da radite unutar institucija. Time dobijate glas i dobijate legitimitet u vezi sa međunarodnim institucijama. Ja sam poslanik, radim u Evropskom parlamentu na osnovu mandata. Mi verujemo u parlamentarnu demokratiju", rekao je Bilčik i dodao:

"Jedini način da se ide napred je institucionalni način. Jer, na kraju, šta je to proizvelo? Opozicija je sebe oslabila. Pozicija opozicije, odnosno njen položaj, je slabiji nego posle izbora u decembru 2023. Ako pogledamo brojke. Ja ne komentarišem zbog čega je tako, već samo pogledajmo brojke. Nadam se da će ovo biti nekakva lekcija da bojkot nije pravi način".  

Bilčik je naglasio značaj međustranačkog dijaloga. Kako kaže, postoji ogromna odgovornost vladajuće većine i puno toga još treba da se uradi, ali postoji i odgovornost opozicije. 

"Poenta je učestvovati i ponovo učestvovati i raditi unutar institucija na promenama. Do nekih promena je došlo, došlo je do dogovora o datumu izbora 2. juna, bilo je promena u vezi sa migracijom birača, puno toga još je ostalo da se uradi, ali to je moguće samo uz učešće svih političkih snaga. Ukoliko te političke snage ne učestvuju, onda njihov glas se ne čuje. Vrlo je jednostavno i nadam se da će se taj ciklus stalnog bojkota prekinuti, jer to ima posledice i po evropski put Srbije. Radi se o kvalitetu demokratije". 

"Proširenje je ponovo na dnevnom redu EU"

Izvestilac Evropskog parlamenta  je izjavio i da je sada istorijska prilika za proširenje Evropske unije, kao i da smatra da će naredno proširenje biti na Zapadni Balkan.

"Proširenje je ponovo na dnevnom redu Evropske unije. Došlo je do stvarne promene u raspoloženju i stavu prema proširenju širom EU. Promena je nastala kao rezultat invazije Rusije na Ukrajinu koja i dalje traje i mi u Evropi moramo da se branimo. Moramo da se potrudimo i da Ukrajinci sebe mogu da odbrane jer ulog je budućnost Evrope, budućnost mira u Evropi i proširenje je jedan od naših odgovora kako da se odbranimo. Zbog toga je važno iskoristiti ovu priliku jer u proteklih 10 godina proširenje nije bilo jedan od prioriteta EU kao što je danas i oni koji budu spremni da iskoriste tu priliku možda će biti spremni da postanu članice u nekoj skorijoj budućnosti". 

Kao jedan od uslova Srbiji izdvaja se normalizacija odnosa sa Prištinom i usklađivanja spoljne politike sa politikom EU, odnosno uvođenja sankcija Rusiji. 

"Hajde da stvari budu jasne. Ovo nije nova agenda, ovo je na stolu već određen broj godina. Ono što je novo je dinamika koja se promenila. Danas svi u Evropskoj uniji, uključujući i skeptike proširenja, svi dele isti stav. Imamo nove zemlje kandidate, uključujući Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju. Možda ćemo početi, nadam se, pristupne pregovore sa Kijevom i Kišinjevom. Stvari se menjaju u regionu. Ako Crna Gora dobije pozitivnu odluku, to će biti dobra vest za proširenje u regionu i tu je i prilika za Srbiju da nastavi na evropskom putu". 

Euronews/Centar/Screenshot

 

Bilčik kaže da je važno da Priština iznese predlog za Zajednicu srpskih opština. To je, kako kaže, prioritet i mora da se ostvari, ali postoje stvari koje i Beograd mora da uradi na tom planu.

"Danas je pravi trenutak, u Srbiji možda neće biti izbora do 2027. Ja se nadam da je tako, postoji jasna većina i jasan sastav, institucije uključujući Vladu, novu narodnu Skupštinu i nadam se da postoji i prilika da se ide napred što se tiče evrointegracija i da će je novi saziv vlade iskoristiti".

Tvrdi da je Srbija posmatrana kao strana koja je bila izuzetno konstruktivna i koja je bila uspešna po raznim pitanjima, ali ta se percepcija promenila posle napada u Banjskoj. I zbog toga je potrebna odgovornost obe strane, i Beograda i Prištine, kaže Bilčik. 

"Priština mora da formira Zajednicu srpskih opština, ali isto tako Beograd mora da bude odgovoran. To je poruka koju ćete čuti širom Evropske unije. Nema plana B, ako želimo da idemo u budućnost, da ne budemo zaglavljeni u prošlosti, nema alternative. Plan A, tako da kažem, je jedini i mora da se nastavi". 

Drago mu je što je premijer Miloš Vučević jasno rekao da su Evropa i evropska agenda važan deo njegovih prioriteta i što će Tanja Miščević nastaviti da bude na mestu ministarke evropskih integracija. 

"Imali smo odličan odnos, ne samo ja već i ostali u evropskim institucijama. Takođe mi je drago što je Ana Brnabić predsednica Skupštine, koja je predstavnik izvršne vlasti prethodno, i koja se zalaže za razne mere u pravcu članstva u EU. Postoji jedna konstelacija koja je osnov za odluke u tom pravcu. Proširenje je stvar opredeljenja, rada, rezultata. U ovom trenutku postoji jedna stvarna prilika da se taj rad i ta posvećenost nagrade rezultatima".

Kompletno gostovanje Vladimira Bilčika pogledajte u videu sa početka teksta. 

Komentari (0)

Srbija