Politika

Đurđev: Azerbejdžan je dokazani prijatelj Srbije, podići odnose sa Bakuom na najviši mogući nivo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2024

-

14:21

Đurđev: Azerbejdžan je dokazani prijatelj Srbije, podići odnose sa Bakuom na najviši mogući nivo
Aleksandar Đurđev - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

"Kada jedna muslimanska zemlja poput Azerbejdžana ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova i kada ne glasa za rezoluciju o tzv. genocidu u Srebrenici, uprkos tome što je njoj bliska Turska bila kosponzor te rezolucije, onda to znači da možemo slobodno i bez imalo preterivanja reći da je Azerbejdžan ne samo partnerska, već i prijateljska, čak i bratska zemlja Srbiji i Srbima", izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev. 

On smatra da sada već postoji ozbiljan zalog da se bilateralni odnosi između Beograda i Bakua podignu na najviše mogući nivo. 

"Pored saradnje u oblasti privlačenja investicija, izgradnje saobraćajne infrastrukture i energetike, Srbija i Azerbejdžan treba da unaprede kulturnu saradnju, kao i da dodatno sinhronizuju delovanje u međunarodnoj političkoj areni", napomenuo je Đurđev. 

Predsednik Srpske lige podvukao je da između Srbije i Azerbejdžana danas nema otvorenih pitanja i da naša zemlja treba da prati politiku Bakua u vezi zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta. 

"Predsedniku Alijevu su savetnici svojevremeno govorili da je najvažnije da ništa ne potpisuje u vezi Nagorno-Karabaha. On je izdržao sve pritiske i uspeo da vrati punu kontrolu nad azerbejdžanskom teritorijom. To je primer koji nam govori da ni mi ne smemo odustati od našeg Kosmeta", zaključio je Đurđev.

Komentari (0)

Srbija