Politika

Novi sporazum Srbije i EU: Zajedničke akcije Fronteksa i sprske granične policije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2024

-

11:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Savet Evropske unije odlučio je danas da će Evropska unija potpisati Sporazum sa Srbijom o operativnim aktivnostima koje sprovodi Fronteks.

Naime, taj Sporazum će omogućiti da Srbija i Evropska unija organizuju zajedničke akcije koje bi sprovodili Fronteks i srpska granična policija.

Njime se predviđa i da fronteksovi timovi za upravljanje granicama mogu da budu raspoređeni u Srbiji, kao da pomažu Srbiji u upravljanju migracionim tokovima, suprotstavljanju ilegalnoj migraciji i borbi protiv prekograničnog kriminala.

Ovaj Sporazum bi trebalo da zameni prethodni kojim su bile moguće samo zajedničke operacije na granici Srbije i Evropske unije. Nakon potpisivanja, Sporazum bi trebalo da prođe kroz proces ratifikacije ili odobrenja, koji uključuje i Evropski parlament i Savet.

Varhelji pozdravio odluku o sporazumu Srbije i Fronteksa

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji pozdravio je danas odluku Saveta EU o potpisivanju sporazuma sa Srbijom o operativnim aktivnostima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

"Pozdravljam odluku Saveta EU o potpisivanju Fronteks sporazuma sa Srbijom. Sarađivaćemo u zajedničkim operacijama Fronteksa i srpske granične straže i borbi protiv ilegalnih migracija, krijumčara i organizovanog kriminala, uključujući uz pomoć Fronteksa", naveo je Varhelji na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

 

Komentari (0)

Srbija