Politika

Godinu dana mandata albanskih gradonačelnika: Šta je urađeno u četiri srpske opštine na severu Kosova?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

29/05/2024

-

09:07

Godinu dana mandata albanskih gradonačelnika: Šta je urađeno u četiri srpske opštine na severu Kosova?
Godinu dana mandata albanskih gradonačelnika: Šta je urađeno u četiri srpske opštine na severu Kosova? - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Albanski gradonačelnici u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova navršili su prvu godinu svog mandata. Do vlasti u tim opštinama stigli su posle izbora održanih 23. aprila prošle godine, koje su Srbi bojkotovali i na koje je izašlo tek nešto više od tri odsto birača. Prošlo je i godinu dana otkako su ovi gradonačelnici uz pomoć kosovske policije preuzeli kontrolu nad tri opštinske zgrade. Na terenu je tako došlo do "tektonske" promene, godina je obeležena nestabilnostima, a za samu lokalnu samoupravu nije urađeno mnogo toga.

Na izborima održanim u četiri opštine sa srpskom većinom - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku prošle godine glasalo je svega 0,029 odsto Srba. Na čelo opština tako su došli Albanci, a prvi na dužnost je stupio Erden Atić u Severnoj Mitrovici koji je zakletvu položio 19. maja u opštinskoj zgradi, a zatim su svoje mandate 25. maja započeli i Iljir Peci u Zvečanu, Ljuljzim Hetemi u Leposaviću i Izmir Zećiri u Zubinom Potoku, ali tako što su zakletve položili na alternativnim lokacijama. 

Jedno od prvih pitanja koje se tada nametnulo bilo je kako će ova nova vlast uopšte funkcionisati, da li je raspisivanje novih izbora u skorijem roku jedino prihvatljivo rešenje i gde bi novi gradonačelnici uopšte radili?

Odgovor je praktično stigao nekoliko dana kasnije nakon što su pripadnici kosovske policije upali u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, čemu su se usprotivili građani srpske nacionalnosti i pri čemu je povređeno više ljudi. Tenzije su vremenom splasnule, a pokušaj da ovi gradonačelnici budu smenjeni nije bio uspešan. 

Pitanja važna za lokalnu samoupravu u potpunosti skrajnuta

Četiri gradonačelnika trenutno nesmetano rade u opštinskim objektima, iako nemaju podršku Srba koji čine većinu u ovim opštinama. Kako je za Euronews Srbija rekao Miodrag Milićević iz NVO "Aktiv", ono što se na terenu oseća jesu "tektonski poremećaji" i promene koje su ostavile ozbiljne posledice.

U ove četiri opštine, za koje se procenjuje da imaju oko 60.000 stanovnika, većina projekata, kako piše Radio Slobodna Evropa, miruje od novembra 2022. godine. 

"Mi pričamo ovde o lokalnim samoupravama i trebalo bi da to bude dominantno pitanje od lokalnog značaja. Nažalost znamo vrlo dobro način na koji su lokalne samouprave na severu izabrane, da to nije bilo pitanje legalnosti, već legitimiteta izabranih gradonačelnika na severu Kosova koji nisu imali, niti imaju taj mehanizam komunikacije sa većinskim srpskim stanovništvom, ne samo zbog jezičke barijere već i zbog potpunog odsustva poznavanja situacije na terenu i poznavanja pravih i stvarnih potreba što se stanovnika na severu tiče", rekao je Milićević za Euronews Srbija.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

 

Kako je dodao, to je u mnogome otežalo i komunikaciju, ne samo svakodnevnu sa nekadašnjim političkim predstavnicima, već i komunikaciju sa građanima.

"Ako tome dodamo naravno da smo imali i brojne trzavice onda vi dobijete jednu jako lošu sliu koja sasvim sigurno neće biti nimalo bolja u ovom periodu koji je pred nama", naglasio je on.

Univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu smatra da u komunikaciji gradonačelnika četiri opštine sa srpskom zajednicom nije bilo nečeg negativnog, ali primećuje da nije bilo razvoja opština jer nije bilo investicija. 

On je za Kosovo online rekao da čelnici opština na severu u proteklih 12 meseci nisu ništa uradili, ali kako dodaje, od njih se to možda nije ni očekivalo jer imaju jako mali legitimitet, a i zbog toga što su se našli neupućeni, u sredini u kojoj se nije očekivalo da će biti izabrani za predsednike opština. 

"Jedino što je omogućeno u ovo vreme je obavljanje običnih poslova koji se tiču izvoda, ličnih karata, matičnih knjiga, ženidbe, udaje, smrtnih listova, odnosno te osnovne funkcije opština. Ali nije bilo investicija, nekog rada na infrastrukturi koji bi mogao da se pomene. Najavljeno je da će biti izgrađen stadion u Leposaviću koji će biti po međunarodnim standardima jer će Kosovo biti domaćin Mediteranskih igara, a Leposavić je predviđen da bude jedan od gradova koji će ugostiti takmičare i to je sve", kaže Spahiu. 

Da li su prevremeni izbori rešenje?

Pokušaj da gradonačelnici u četiri opštine budu smenjeni nije prošao na referendumu održanom 21. aprila ove godine. Iako su učestvovale u procesu prikupljanja potpisa za smenu albanskih gradonačelnika, srpske stranke na severu uoči održavanja ovog glasanja odlučile su da na njemu neće učestvovati. Tako je na referendumu ponovo zabeležena veoma mala izlaznost.

Milićević kaže da bi opcija prevremenih izbora bila najbolja i da je to nešto o čemu se puno govorilo u proteklih godinu dana.

"Mi smo zapravo, i čitava međunarodna zajednica, mnogo puta apelovali da dođe izbornog procesa jer je sam izborni proces rešenje, međutim za tako nešto ne postoji niti je postojala politička volja i veoma je jasno da nakon ovog neuspeha referenduma, da će se ta kriza nastaviti i da će trajati sasvim izvesno do oktobra naredne godine, osim ukoliko ne bude donesena neka vrsta političke odluke kojom bi se prekratila ova agonija na severu i priča vratila na nivo pristojnosti i dijaloga", rekao je on.

On dodaje i da je svima jasno šta se dešava na političkom planu, ali i da je isto tako jasno da je sever većinski naseljen srpskim stanovništvom i da će pre ili kasnije doći do nekih izbora na kojima će neko iz srpske zajednice pobediti i preuzeti vlast.

"Prema tome sada samo gubimo vreme, produbljujemo etničke tenzije i stvaramo klimu da se nude neka druga rešenja", zaključio je on.

O tome treba li očekivati da albanski gradonačelnici ostanu na dužnosti do redovnih lokalnih izbora 2025. godine, Spahiu kaže da će oni završiti svoje mandate.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija