Politika

Ulutaš: KFOR posvećen sprečavanju bilo kakvog rizika od eskalacije

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2024

-

13:31

Ulutaš: KFOR posvećen sprečavanju bilo kakvog rizika od eskalacije
Ulutaš: KFOR posvećen sprečavanju bilo kakvog rizika od eskalacije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Komandant KFOR-a general Ozkan Ulutaš izjavio je da oružane mirovne snage na Kosovu i Metohiji imaju dobre resurse i da su posvećene  sprečavanju bilo kakvog rizika od eskalacije.

Ulutaš je rekao u intervjuu za Kosovo onlajn da članice NATO-a i partneri u potpunosti podržavaju svakodnevne napore KFOR-a da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na KiM i slobodu kretanja u svakom trenutku.

Ulutaš je istakao da je KFOR fokusiran na svoju dugogodišnju misiju zasnovanu na jasnom mandatu zasnovanom na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine.

"A to je da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. Stoga, mi stalno pratimo sva relevantna dešavanja koja mogu uticati na bezbednost širom Kosova i regionalnu stabilnost. Posvećeni smo sprečavanju bilo kakvog rizika od eskalacije. KFOR ima dobre resurse i postavljen je da se bavi svim izazovima koji mogu uticati na bezbednosno okruženje, u skladu sa našim mandatom UN. Ostajem u bliskom kontaktu sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije, kao i sa institucijama i bezbednosnim organizacijama na Kosovu", naveo je Ulutaš.

Na pitanje da li postoji opcija da u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije na severu KiM, KFOR prvi reaguje ispred tzv. kosovske policije i Euleksa, Ulutaš je rekao da se nikada ne upušta u bilo kakve spekulacije o budućnosti. 

"Ja i osoblje Kfora pod mojom komandom fokusirani smo na našu misiju. KFOR nastavlja da deluje kao treći bezbednosni odgovor, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu prava (Euleks) koji su prvi i drugi bezbednosno odgovorni. Od maja prošle godine, rasporedili smo 1.000 dodatnih vojnika na Kosovo, povećali prisustvo Kfora na severnom Kosovu i utrostručili broj patrola, uključujući i duž administrativne granične linije", podsetio je Ulutaš.

Kako je naveo, ovo je bilo najveće pojačanje NATO misije u poslednjoj deceniji kako bi se osiguralo da Kfor ima snage i sposobnosti koje su mu potrebne da nastavi da efikasno ispunjava svoj mandat UN.

"KFOR će nastaviti da igra svoju ulogu, sprovodeći svoj mandat UN u svakom trenutku i nepristrasno i održavajući transparentan pristup prema svim ljudima koji žive na Kosovu, kroz redovne patrole, angažovanje sa lokalnim zajednicama i komunikaciju sa predstavnicima lokalnog i regionalnog medijskog okruženja", istakao je Ulutaš.

On je rekao da nedavna vežba Vojske Srbije na Pešteru, kojoj je prisustvovao kao posmatrač, odražava delotvoran odnos između Kfora i Vojske Srbije tokom godina, što potvrđuju zapažanja KFOR-a o prošlim vežbama i redovnim kontaktima sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije. 

"Redovna i transparentna komunikacija, takođe sa bezbednosnim organizacijama na Kosovu, ključna je za bezbednost svih ljudi koji žive na Kosovu i za regionalnu stabilnost", ukazao je Ulutaš.

Na pitanje da li je planirano povećanje broja pripadnika KFOR-a do kraja 2024. godine, Ulutaš je rekao da je nedavno informisao najviše zvaničnike NATO-a u Briselu o najnovijim bezbednosnim trendovima širom KiM i regiona Zapadnog Balkana i o prioritetima Kfora u nedeljama i mesecima koji dolaze. 

Ulutaš je istakao da će KFOR uvek biti dobro opremljen i dobro postavljen da nastavi sprovođenje svog mandata UN kao treće bezbednosno odgovorno lice u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i Euleksom.

Komentari (0)

Srbija