Politika

Ko će se kajati u junu: Stručnjaci za Euronews Srbija o rascepu u opoziciji oko izlaska na izbore u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/04/2024

-

22:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dugoočekivano objedinjavanje opozicije pod sloganom "Srbija protiv nasilja" dogodilo se u oktobru prošle godine. Sa osmesima na licu samouvereno su objašnjavali da ih ništa neće razjediniti. Šest meseci kasnije dogodio se rascep. Marinika Tepić je saopštila da je "Srbija protiv nasilja" prestala da postoji. Njen "SSP", Ponoševo "Srce" i Zelenovićevo "Zajedno", nezadovoljni stavom većine, istupili su iz Saveza, dok je sa druge strane formirana nova koalicija pod sloganom "Biram borbu", koja će izaći na predstojeće beogradske i lokalne izbore, na kojima će se 2. juna glasati u Beogradu, ali i još 88 gradova i opština.

Gosti emisije "Euronews Centar" bili su Bojan Vranić, profesor Fakulteta političkih nauka i politički analitičar Boban Stojanović, koji su govorili o dešavanjima na političkoj sceni, o odluci dela opozicije da ne nastupi na izborima u Beogradu i o tome ko će se više kajati: Oni za koje izbori ne postoje ili oni koji ne odustaju.

Vranić ističe da nije siguran da li je opozicija uspela da objasni biračima da li je bolja opcija bojkot izbora ili izlazak na izbore, te je dodao da opozicija koja izlazi na izbore, ne treba da gubi vreme i objašnjava zašto nisu ostali zajedno. Kako kaže, ostalo je jako malo vremena, pogotovo kada se uzme u obzir da Srpska napredna stranka nije ni prestala da radi kampanju za lokalne izbore.

"Ne treba gubiti vreme na to objašnjavanje, bilo je šta je bilo, nisu uspeli da se dogovore, postoji sigurno još nekakav prostor da neko odustane, ili da se pridruži, mada je jasno da je prilično sužen taj prostor i ja verujem da sada treba samo nastaviti sa kampanjom", rekao je Vranić.

Euronews

 

Stojanović je istakao da je opozicija trebalo da uđe u novu kampanju već 18. decembra, i to sa jednim ciljem, da se izađe na redovne izbore, koji su svakako po rasporedu u većini gradova i opština, čak i bez pitanja da li će biti ponovljenih izbora ili ne u gradu Beogradu.

"Šta se desilo, mislim da ne postoji racionalno objašnjenje. Ima argumenata i sa jedne i sa druge strane zašto je neko upravu, ali ima malo i istorije. Ja moram da budem potpuno otvoren da mi nekako nije jasno da sada, 2024. godine, mi se pravimo kao da su izbori 2023. bili prvi neslobodni i nepošteni. Kao da nismo pre samo četiri ili pet meseci ubeđivali iste ove glasače da izađu na izbore, a koje sada ubeđujemo da ne izlaze. Ubeđivali smo ih da idemo na izbore, da na njima pobedimo", rekao je Stojanović

Stojanović kaže da mu nije jasna logika dela opozicije koja ne izlazi na izbore, jer "suštinski ne bojkotuju lokalne izbore koje očekujemo 2. juna, nego samo ne izlaze na izbore u beogradskim opštinama u kojima su 17. decembra u nekoliko opštine do nogu potukli Aleksandra Vučića".

"Mi imamo sad da je jedan deo opozicije ostavio svojim lokalnim odborima odluku da li da izađu na primer u Plandište, Sremsku Mitrovicu, Kanjižu itd... To su mesta gde vrlo verovatno ne mogu da očekuju neki preterano dobar rezultat. Na primer, na Starom gradu gde su SNS spustili na 25 odsto, na Vračaru 28 odsto, na Savinskom vencu 31 odsto, pa čak i na Zvezdari i Novom Belgradu (33 odsto), deo opozicije kaže da neće tu da učestvuju na izborima", rekao je Stojanović.

Euronews

 

Postavlja se pitanje, tvrdi Stojanović, da li je bolje imati četiri opštine za šest meseci ili nemati ništa i čija će odgovornost biti ako ne bude ničega.

"U međuvremenu imam jedan jako dobar argument za to. Sećate li se Aleksandra Šapića dok je vodio gradsku opštinu Novi Beograd kao jedinu opozicionu opštinu? Odnosno, bio je tada i Stari grad, ali tu su bili radikali u većini i slično, ali praktično je Novi Beograd bio jedina opština u Beogradu koja je bila slobodna iako je SNS bio na vlasti, iako ga je maltretirao sa gradskog nivoa, nije mu davao transfere i uzimao mu je određeni deo nadležnosti. Šapić je na gradskim izborima, na koje je izašao, nakon toga uzeo devet odsto. Celokupna druga opozicija, koja je izašla na izbore, uzela je tad tek nekih 17,5 odsto, ako se ne varam", rekao je Stojanović.

Opozicija je morala dan nakon izbora 17. decembra da krene u kampanju za lokalne izbore, tvrdi Stojanović, sa ciljem da pobedi na nekim mestima.

"Mislim da u ovoj situaciji, nakon onoga svega što se desilo 17. decembra, da je opozicija dan kasnije morala da krene u kampanju za redovne lokalne izbore sa ciljem da pobedi na nekoliko mesta, da napravi četiri-pet lokalnih lidera koji će pokazati da može drugačije u tim nekim mestima, kao što je Šapić tad pokazivao da na Novom Beogradu može nešto drugačije. Opozicija je trebalo da pokaže da će od njih graditi nekakav kredibilitet novih, mladih, političara i da to može biti zamajac za neke nove izbore. Ja se plašim, nakon iskustva 2020. godine, kada je opozicija nažalost nakon tog bojkota izašla na izbore 2022. godine bez da se išta promenilo. Meni deluje da opozicioni akteri koji sada bojkotuju Beogradske izbore, poprilično sam siguran da će izaći na neke nove Beogradske izbore, kad dođe do njih, iako se opet ništa neće promeniti", istakao je Stojanović.

Vranić: Javnost ne zna šta tačno znači bojkot izbora 2. juna

Vranić s druge strane ističe da javnost ne zna šta tačno znači bojkot izbora 2. juna i da opozicija koja je za bojkot izbora nije do kraja definisala o kakvoj prirodi bojkota je reč.

"Tu se sada čuju nekakvi različiti scenariji. Na primer, spominjalo se 'pa to nije bojkot, to je blokada'. Pa onda kad su shvatili da blokada liči na nasilje, onda 'to je aktivni bojkot'. Ali sad šta je aktivni bojkot? Mi nikako da čujemo kako se sada razvija taj koncept bojkota. Šta je to što taj deo opozicije hoće, odnosno šta neće? Znamo da hoće da se promene izborni uslovi, ali meni je to potpuno nelogično", kazao je Vranić.

Vranić ističe da se u Beogradu ne radi 'o bilo kakvim opštinama', nego o najbogatijim beogradskim opštinama.

"Ovde se ne radi o pet bilo kakvih opština. To su pet najbogatijih beogradskih opština. To su gradovi u kojima postoji dobra mogućnost kao što je Niš, vrlo verovatno Novi Sad. Dakle, nije to borba kao što smo imali pre nekoliko godina za mesne zajednice u Novom Sadu. Radi se o prilično važnim nivoima organizacija vlasti u kojima opozicija može da dobije sada dodatne resurse i da vremenom počne zaista konkurentno da parira Srpskoj naprednoj stranci", rekao je Vranić.

Kompletnu emisiju pogledajte u videu na početku teksta.

Komentari (0)

Srbija