Društvo

Tri opcije za stanare Vidovdanske ulice: Gradski ombudsman za Euronews Srbija o detaljima sastanka stanara i čelnika Grada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2021

-

16:11

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Stanari Vidovdanske ulice 2a na Vračaru čija se zgrada urušila u petak, imali su juče sastanak sa čelnicima Grada Beograda, a na stolu su tri opcije koje im mogu pomoći u razrešenju situacije. Svaka pak, zahteva čekanje od godinu dana. Ako se opredele za opciju Grada, novu zgradu i gratis garažno mesto bi dobili za maskimalno godinu dana. Najsporija opcija bila bi da tuže investitora i čekaju naplatu štete, jer bi ovakav postupak mogao da traje godinama.

Kako saznaje Euronews Srbija, prva dilema koju stanari moraju da reše jeste da li će svoj problem rešavati sami ili će im u tome pomoći Grad Beograd.

Ukoliko se odluče da ga rešavaju sami jedna opcija je da sami tuže investitora sa susednog placa i tako naplate štetu ili pronađu nekog novog investitora koji bi im sanirao zgradu ili srušio postojeću zgradu, te na istom prostoru sagradio novu, na kojoj bi oni dobili stanove slične kvadrature.

Ako bi se pak, odlučili za pomoć Grada Beograda, onda bi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju na tom prostoru sagradila novu zgradu u roku od godinu dana dok bi oni za to vreme živeli u socijalnim stanovima.

Gradski ombudsman o opcijama

Na ovo pitanje odgovara gradski ombudsman Mirko Valjarević koji je juče prisustvovao sastanku stanara i čelnika Grada.

"Najpovoljniju opciju će da odrede sami stanari. Oni su juče imali otvoren razgovor sa rukovodstvom Grada i Kancelarijom ombudsmana gde su im predočene ove tri mogućnosti i otvoreno se razgovaralo o svakoj od njih", rekao je on u razgovoru za Euronews Srbija.

Ombudsman smatra da je najbrže i najsigurnije rešenje ono koje nudi Grad Beograd, tačnije da se stanarima Vidovdanske 2a obezbedi stanovanje u stanovima u vlasništvu Grada Beograda dok se kroz godinu dana ne izgradi nova zgrada na istom placu.

24sedam/Goran Sivački

 

U tom slučaju, dodaje Valjarević, Grad bi preuzeo na sebe obavezu suđenja sa investitorom.
Još jedna opcija koju Grad Beograd nudi stanarima koji ne mogu, iz određenih razloga da čekaju godinu dana do izgradnje nove zgrade, nešto je kraća, ali takođe nije odmah rešiva.

"U pitanju je izgradnja stanova u Denkovoj bašti. Grad je već dobio dozvolu i svakog dana treba da uđu izvođači radova na teren. Čekalo bi se osam do devet meseci, ali bi stanari mogli da se opredele za adekvatnu kvadraturu i ne čekaju rešenje ovde", navodi ombudsman.

Valjarević ističe da bi, u slučaju da stanari svih sedam stanova prihvate opciju Grada, dobili gratis garažno mesto. Stanari sada imaju tri dana da se odluče. Osim toga, Grad bi odmah stupio u realizaciju projekta i brzo sklopio ugovor sa Gradskim građevinskim zemljištem.

"Grad je ponudio ovaj rok zato što se njima žuri. Stanari su sada bukvalno na ulici s onim što su imali na sebi, neki nemaju ni ličnu kartu, pasoš, novac jer je zgrada nebezbedna i ne mogu da uđu u nju. Za sada se još utvrđuje činjenično stanje, a na terenu su sve javne službe", dodaje Valjarević i ističe da će, u slučaju da je bilo propusta i javnih službi, to javnosti i biti saopšteno.

Komentari (0)

Srbija