Društvo

Održan protest Ženske solidarnosti - "Nijedna više, stop femicidu"

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

25/02/2023

-

15:47

Održan protest Ženske solidarnosti - "Nijedna više, stop femicidu"
Održan protest Ženske solidarnosti - "Nijedna više, stop femicidu" - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Neformalni feministički kolektiv  Ženska solidarnost organizovalo je protest ispred Vlade, a potom i Skupštine Srbije, sa porukom "Nijedna više - stop femicidu!", kako bi državu upozorili da su u prethodnih osam sedmica barem osam žena ubili partneri u porodičnom nasilju.

Na protestu ispred Vlade na koji su pozvali  Ženska solidarnost i FemPlatz učesnice su uzvikivale "Ženska revolucija", "Nijedna više", "Državo, srami se", "Nasilnike u zatvore", "Vaš sram - naš bol" i "Nijedna više". Nosile su i transarente sa porukama "Skoro svaki femicid je mogao biti sprečen", "Besne žene", "Koja je sigurna?"", Ne dozvoli da te iko stišava", "Sram mora promeniti stranu".

Tanjug/Sava Radovanović

 

Aktivistkinja Ženske solidarnosti Jelena Riznić  saopštila je  podatak da je tokom 2020. godine u svetu na svakih 11 minuta neku ženu ubio član porodice ili njen partner, a od vlasti u Srbiji zatražila da femicid zakonski definiše kao posebno krivično delo i propiše maksimalne kazne.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Riznić je dala rok inistitucijama da se do ponedeljka izjasne o njihovim zahtevima, među kojima je pooštravanje uslova za dobijanja dozvole za držanje oružje.

Učesnici protesta su potom prošetali do zgrade Skupštine Srbije, gde su ponovili svoje zahteve.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kako je ranije za Tanjug rekla Maja Mirkov ispred Femplatza, među tim zahtevima je hitno formiranje nezavisnog tela za borbu protiv femicida, zatim da se femicid uvede kao posebno krivično delo i tretira kao teško ubistvo, između ostalog i zbog visine kazne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija