Društvo

Slučaj "Ribnikar": Ko je odgovoran za "curenje" informacija o svedočenju K.K. i šta će biti sa njm ubuduće?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2024

-

18:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Svedočenje maloletnog dečaka K.K. koji je počinio masovno ubistvo u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru 3. maja prošle godine, u postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja, trajalo je juče skoro tri sata u specijalnom sudu u Beogradu. 

On je tada prvi put, nakon gotovo godinu i po dana od zločina, izašao iz psihijatrijske ustanove u kojoj boravi i odgovarao na pitanja sudije, tužilaca i roditelja dece koja su ubijena. 

Njegov dolazak u sud privukao je i veliku pažnju medija, a zbog izveštavanja pojedinih reagovalo je i nadležno tužilaštvo koje je formiralo predmet jer je došlo do "curenja" iskaza iz istrage.

Podsetimo, K.K, koji je u osnovnoj školi, koju je i sam pohađao, ubio devetoro dece i čuvara, i on ne može krivično da odgovara jer je u trenutku izvršenja zločina imao 13 godina. Zbog toga se istraga vodi protiv njegovih roditelja i drugih kojima se na teret stavlja krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti. 

Advokat oštećenih u ovom slučaju Ognjen Božović rekao je za Euronews Srbija da juče u sudnici niko nije ostao imun kada je ugledao, a potom slušao iskaz maloletnog dečaka koji je odgovarao na sva postavljena pitanja koja su mogla da mu postave svi učesnici u postupku. 

On je objasnio i da je dečak imao pravo, kao srodnik, da odbije da svedoči u postupku, ali da on to pravo nije iskoristio. 

"Suđenje je bilo zakazano u Specijalnom sudu, u sudnici koja ima posebnu prostoriju sa staklom koje je jednostrano. To znači da on može nas da vidi iz te prostorije, mi njega ne možemo. Dakle očekivali smo da on neće biti sa nama u sudnici, ali ipak jeste. To je odluka suda, i to je u redu", rekao je.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Božović je naglasio i da ne može da iznosi detalje o slučaju, jer bi na taj način narušio ceo proces, ali i povredio porodice žrtava.

"Meni danas, i inače tokom postupka, nije dozvoljeno uopšte da iznosim detalje sa samih suđenja i toka suđenja, tako da mogu vam približiti sve informacije koje vas interesuju u onom domenu u kojem neću povrediti to sudsko rešenje", rekao je.

Međutim, jučerašnji dan pokazao je da su pojedini mediji iznosili određene informacije sa samog toka suđenja. Božović kaže da objave pojedinih portala i medija ovim povodom predstavljaju ozbiljnu povredu medijskih standarda. On je takođe i dodao da su navodi u medijima doveli do zloupotrebe maloletnika i uznemirenja žrtava i njihovih porodica. 

Inače, ovim povodom se pre dva dana oglasilo i Prvo osnovno javno tuzilastvo u Beogradu koje je saopštilo je da je formiralo predmet zbog povrede tajnosti postupka u vezi ovog predmeta.

Podsetimo i da je javnost isključena sa ovog suđenja, upravo zbog zaštite interesa maloletnih i oštećenih, ali pojedini mediji su ipak u javnost objavljivali iskaze i detalje iz istrage i sa samog suđenja.

"Mislim da je ovde vrlo dramatično i pogrešno urađeno od strane medija. Ja sam iskreno bio zgranut kad sam se susreo sa količinom naslova i tekstova koji su tokom i nakon suđenja osvanuli u medijima. Mislim da novinari moraju tu da povedu malo više računa o izveštavanju. Ovo je ozbiljno i pravo pitanje i ja se nadam da će naše tužilaštvo zaista se pozabaviti na pravi način", rekao je Božović.

Kaže da niko nakon suđenja i njegovog iskaza nije ostao ravnodušan, ali navodi da je njegovo svedočenje pomoglo za dalji postupak.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"To suđenje je toliko bilo teško i toliko je bilo strašno. Vi da vidite jednog dečaka koji je ubio desetoro ljudi, devetoro dece  kako tu stoji. On je pristao, odnosno on je odlučio da svedoči, iako je po zakonu imao pravo da odbije da svedoči. Mislim da je to značajno za ovaj postupak. Postavljana su mu brojna pitanja. Mi smo najviše pokušavali da shvatimo šta je motiv. U pravno značajnom smislu dobili smo materijal koji je značajan za postupak", kaže.

Šta će dalje da se dešava sa K.K?

Kako je dodao, sledeće ročište je zakazano za 17. oktobar i tada bi trebalo da se nastavi sa ispitivanjem K.K. Nakon toga, objašnjava, bi trebalo da bude gotova završna faza saslušavanja svedoka, pa onda sleduje faza čitanja pisanih dokaza i njihovo izvođenje.

"Onda ulazimo u fazu iznošenje završnih reči. Tako da mi negde verujemo da ćemo već možda u novembru ili decembru imati okončano suđenje u ovom postupku", rekao je.

Kaže da ukoliko bi presuda bila krajem godine, to bi značilo dosta za porodice oštećenih jer sva suđenja su novi povod da prolaze emotivno kroz 3. maj prošle godine, što je za sve, dodaje, iscrpljujuće.

"Svaka radnja, svaka reč, svako pitanje, svaki dokaz u suštini izaziva u vama uznemirenje i stres", dodao je.

Upitan šta će dalje da bude sa maloletnim K.K., naročito ako se uzme u obzir da se postupak vodi protiv njegovih roditelja, Božović kaže da je to kompleksno pitanje koje se odnosi na instrukcije i sistem uopšte.

"Mislim da odgovor leži u sistemskim rešenjima ove zemlje. Prošle godine je započet rad na dopuni zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, upravo u smislu uspostavljanja ustanove koja bi mogla da primi decu koja nisu krivično-pravna odgovorna, a počinila su strašna i teška krivična dela", rekao je on.

Podsetio je da smo se mi kao društvo u poslednje vreme susreli sa brojnim takvim delima i da Ribnikar nije usamljen slučaj.

"Pre toga smo imali situaciju da su maloletna deca, koja nisu krivično odgovorna, zapalila beskućnika. Imamo slučaj Niške Banje gde je dečak od 13 godina nožem, sa preko više od 30 uboda, ubio svog druga. Policija i tužilaštvo i nakon toga ne zna šta u stvari da preduzima. Tako da smatram da je pre svega potrebno dopuniti taj zakon i da on nađe svoj put. To je procedura, jer mi u ovom trenutku nemamo sistem i proceduru koja po kojoj će postupati u ovakvim i sličnim slučajevima", rekao je.

Radomirović: Nije u skladu sa novinarskim običajima da se u ovakvim slučajevima insistira na detaljima koji bi šokirali

Komentarišući pisanje medija i curenje informacija iz slučaja urednik portala "Pištaljka"Vladimir Radomirović je rekao da smatra da je greška to što je suđenje zatvoreno za javnsot. Kaže da je to suđenje koja izaziva veliku pažnju i da bi moralo da bude otvoreno.

Euronews

"Razumem da je na početku realno trebalo da bude zatvoreno za javnost jer su tada puštani snimci nadzornih kamera gde su se videla ubistva dece u školi Ribnikar. I to je s razlogom tada bilo zatovreno. Zašto posle sudija nije dozvolio da javnost uđe, naravno uz poštovanje svih pravila o tome da se sa određenom visokom pažnjom izveštava o tome kako jedan maloletnik svedoči tamo i šta se dešava? Mislim, da bi to sprečilo spekulacije i dovleo do većeg poveranja javnosti u naše institucije", rekao je Radomirović za Euronews Srbija.

Na pitanje kakva je praksa u svetu, kaže da su ovakvi postupci obično otvoreni za novinare i da mediji koji prate takva suđenja imaju određene standarde koje poštuju.

"Prosto, nije u skladu sa novinarskim običajima da se u ovakvim predmetima insistira na nekoj ekskluzivnosti ili na nekim detaljima koji bi šokirali javnost i doprineli većem tiražu novina", rekao je.

Komentari (0)

Srbija