Društvo

Šta su pokazale kontrole policije pred ekskurzije: Vozač isključen iz saobraćaja zbog alkohola, pa ponovo seo za volan

Komentari

Autor: S. Tuvić

04/10/2024

-

18:00

Šta su pokazale kontrole policije pred ekskurzije: Vozač isključen iz saobraćaja zbog alkohola, pa ponovo seo za volan
Šta su pokazale kontrole policije pred ekskurzije: Vozač isključen iz saobraćaja zbog alkohola, pa ponovo seo za volan - Copyright MUP

veličina teksta

Aa Aa

Vozač autobusa, koji je trebao da vozi đake Šeste beogradske gimnazije na ekskurziju, nije prošao alko-test. Njega je policija isključila iz saobraćaja, prilikom redovne kontrole pred polazak na đačka putovanja. Imao je 0,04 promila alkohola u krvi.

Propisi za profesionalne vozače su jasni. Ne sme da bude alkohola u krvi. Međutim, roditelje je posebno zabrinulo što je isključeni vozač nakon sto kilometara ponovo seo za volan. Vodiči su odmah reagovali, obavestili vlasnika agencije koji je bio izričit da se autobus zaustavi, da isključeni vozač napusti vozilo. Tako je i bilo, prenosi RTS.

Đaci Šeste beogradske gimnazije jesu se namučili dok su čekali da dođe zamena, ali bezbednost je na prvom mestu. Kako se ne bi dešavalo da se na đačka putovanja šalju autobusi koji su neispravni ili vozači koji su prethodno pili, pre desetak godina uvedeno je da saobraćajna policija obavezno obavi kontrolu pred polazak na put.

Po Pravilniku o ekskurzijama svaki direktor škole u obavezi je da obavesti policiju 72 sata pred ekskurziju. Nijedan autobus ne kreće sa parkinga dok detaljno ne bude pregledan, a vozači ne prođu neophodne testove - na alkohol  i drogu.

Pregled autobusa i vozača

Načelnika Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević kaže da je u prvih sedam meseci ove godine (od 1. januara do 8. avgusta) saobraćajna policija dobila 7.726 zahteva za pregled autobusa kojima je planiran organizovani prevoz dece.Nnavodi da je u tom periodu obavljeno 10.862 kontrola autobusa i vozača autobusa.

"Prilikom kontrole utvrđeno je da 17 vozača ne ispunjava uslove za otpočinjanje organizovanog prevoza dece i učešće u saobraćaju. Pripadnici saobraćajne policije su ove vozače isključili iz saobraćaja. Prilikom ovih kontrola utvrđeno je da je šest vozača bilo pod dejstvom alkohola, a 11 vozača je isključeno iz saobraćaja zbog drugih razloga, odnosno zbog utvrđenih nepravilnosti iz oblasti poštovanja propisa radnog vremena posade vozila u drumskom prevozu i propisa iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima", naveo je Lakićević za Euronews Srbija.

MUP

 

Dodaje da se vozači autobusa testiraju alkometrima na prisustvo alkohola u krvi, ali da se radi i testiranje na drogu. To je važno radi kontrole psihofizičke sposobnosti vozača da bezbedno upravlja vozilom, što je jedan od uslova predviđenih Pravilnikom o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece.

Osim vozača, kontrolišu se i autobusi. Iz saobraćajne policije kažu da su u prvih sedam meseci zbog sumnje na tehničku ispravnost vozila uputili 22 autobusa na kontrolni tehnički pregled. Tokom kontrole kod devet autobusa utvrđena je tehnička neispravnosti i oni su isključeni iz saobraćaja.

"Ukoliko neki od uslova predviđenih navedenim pravilnikom ili propisima iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima za vozila i vozače koji vrše organizovani prevoz dece nije ispunjen, organizovani prevoz ne može započeti do otklanjanja utvrđenih nedostataka. Ukoliko građani imaju saznanja da vozači autobusa čine prekršaje ili posumnjaju da autobusi nisu tehnički ispravni, molimo da nas o tome obaveste na meil usp@mup.gov.rs, a mi ćemo bez odlaganja izvršiti sve provere i preduzeti odgovarajuće mere", rekao je Lakićević.

Prošle godine isključeno 11 vozača

Tokom prošle godine (2023.) saobraćajna policija od direktora škola dobil je 10.292 zahteva za pregled vozila i vozača kojima je planiran organizovani prevoz dece. Obavljeno je 15.355 kontrola.

"U toku obavljanja ovih kontrola zbog postojanja osnova sumnje u tehničku ispravnost autobusa policijski službenici saobraćajne policije uputili su 55 autobusa na kontrolni tehnički pregled, a u 23 slučaja, nakon kontrolnog tehničkog pregleda autobusa, utvrđene su tehničke neispravnosti i isti su isključeni iz saobraćaja", rekao je Lakićević.

MUP

 

Dodaje da je 11 vozača, koji su trebali da voze decu na put, isključeno iz saobraćaja zbog alkohola.

"Prilikom kontrole ispunjenosti uslova vozača za otpočinjanje organizovanog prevoza dece tokom 2023. godine, utvrđeno je da 36 vozača ne ispunjavaju uslove za otpočinjanje organizovanog prevoza dece i učešće u saobraćaju, te su pripadnici saobraćajne policije ove vozače isključili iz saobraćaja. Prilikom ovih kontrola utvrđeno je da je 11 vozača bilo pod dejstvom alkohola, a 25 vozača je isključeno iz saobraćaja zbog drugih razloga, odnosno zbog utvrđenih nepravilnosti iz oblasti poštovanja propisa radnog vremena posade vozila u drumskom prevozu i propisa iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija