Društvo

Pik poplavnog talasa, kritična mesta pod kontrolom: "Vodostaj bi mogao da poraste za 10 santimetra"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2024

-

11:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poplavni talas Dunava dolazi do pika, a voda je probila u dva naselja kod Novog Sada. Ipak, prema trenutnim prognozama deluje da neće doći do problema. Ne očekuje se da će branjeni deo grada biti ugrožen niti da će Dunav postići nivo redovne odbrane od poplava.

"Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda od juče, nivo je bio 543. Naša pretpostavka je da će biti još nekih desetak centimetara povećanje, tako da neće značajno uticati ili značajno doprineti nekom povećanju samog vodostaja u delu grada Novog Sada", ističe tehnički direktor JVP "Vode Vojvodine" Igor Kolaković za Euronews Srbija.

Voda je izašla na put u dva dela grada – u pitanju Ribarsko ostrvo i naselje Kamenjar. Prema izjavama Gradskog štaba za vanredne situacije na dve lokacije je postavljeno 5.000 džakova, a građani mogu da se obrate gradskim službama ukoliko im je potrebna pomoć.

Kolaković ističe da u Vojvodini postoje 63 tačke nasipa koje se mogu smatrati kritičkim mestima.

"To su obično najčešće neke posledice rada životinja, da li lisica, jazavaca, koji krenu da prokopaju nasipe, pa mi moramo da saniramo te rupe. To se obilazi, sve pratimo, nema nekih naznaka negativnih pojava", objašnjava sagovornik.

U sektoru Bezdana i Apatina vodostaji već opadaju. Vrh poplavnog talasa je, kako kaže, trenutno u sektoru Bačke Palanke, tako da se večeras očekuje u Novom Sadu.

Sagovornik Euronews Srbija podvlači da po trenutnim prognozama vodostaj Dunava ne bi trebalo da ugrozi bolnicu u Slankamenu, ali i da su, nako naglašava, "preuzeli sve preventivne mere".

"Tamo smo zajedno sa Sektorom za vanredne situacije, oni su preuzeli brigu o samoj bolnici, zaštiti bolnice, dopremili su svoju opremu i zajedno sa našim ljudima prate svakodnevne nivoe i čekaju po znak da li je potrebno da reaguje", rekao je Kolaković.

On prognozira da će opadanje nivoa krenuti već za dva - tri dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija