Društvo

Kod Kule Nebojaša zabeležen porast vodostaja: Hidrolog RHMZ o opasnosti od poplava u Srbiji

Komentari

Autor: FoNet

17/09/2024

-

09:11

Kod Kule Nebojaša zabeležen porast vodostaja: Hidrolog RHMZ o opasnosti od poplava u Srbiji
Kod Kule Nebojaša zabeležen porast vodostaja: Hidrolog RHMZ o opasnosti od poplava u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hidrolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković izjavio je jutros da se u Srbiji ne očekuje tako ozbiljna situacija sa vodostajem Dunava i razornim poplavama poput onih širom Evrope, a najviše u Rumuniji, Mađarskoj, Austriji, Poljskoj i Češkoj.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je što se tiče Kule Nebojša, odnosno stanice Beograd zabeležen porast od 12 centimetara u poslednja 24 časa, što je manji porast.

U Vladi Srbije juče je održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije. Što se tiče Dunava i uticaja na ostale reke, pik se očekuje između 24. i 26. septembra, a procena "Srbijavoda" je da će trajati sedam dana.

"Što se tiče uzvodnih profila, na Bezdanu za 24 časa bilo je promene vodostaja za 120 centimetara, polako talas hvata zalet. Što se tiče Novog Sada tu je oko 60 centimetara priraštaja, na Savi je zabeležen porast od 65 centimetara kod stanice Mitrovica i kod Šapca je slično", rekao je Vladiković.

Prema njegovim rečima, na Dunavu će biti najveći talas, a na Savi će porasti biti mnogo manji.

"Što se tiče Evrope, reč je o katastrofalnoj pojavi, na mnogim pritokama Dunava zabeleženi su istorijski maksimumi, a ima proloma brana na području Češče i južne Poljske", dodao je Vladiković.

Što se tiče Dunava, kod Budimpešte je bio istorijski maksimum od 892 centimetara i sada se njihove prognoze u taj vrh uklapaju, tako da bi vrh talasa bilo 870 u toku sutrašnjeg dana, naveo je hidrolog. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija