Društvo

Ima li "leka" za Apoteku Beograd: Zaposleni kažu da je snadbevanje sve lošije, da kasne plate i da radnici odlaze

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2024

-

16:38

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zaposleni ističu da su problemi u mreži državnih Apoteka Beograd sve vidljiviji. Kako kažu, snabdevenost lekovima je sve lošija, a kasne i plate. Strahuju da bi uz njih, zbog ove krize, nenadoknadivu štetu trpeli i pacijenti celog Beograda i okoline. 

Mnogima je prva pomisao na Apoteke Beograd jedna od centralnih, poput one na Terazijama. Međutim, one snabdevaju pacijente na svakoj opštini, a to najbolje znaju stanovnici sela beogradskih rubnih opština. 

"Mislim da je povoljno, državna apoteka je bolja nego privatna, za nas penzionere. A pošto je apoteka pored ambulante, pacijenti čim dođu u ambulantu, doktor prepiše recept i ide se u apoteku", priča Radmilo Crnjaković, stanovnik Jagnjila kod Mladenovca.

I to nije usamljen slučaj. Apoteka Beograd ima najbolju mrežu apoteka, pokrivena su i najudaljenija mesta u opštinama.

"Mi imamo sela koja su udaljena i po 20 kilometara od Mladenovca, gde ljudi imaju pravo da imaju lekove i da imaju sva pomagala koja su im neophodna", navela je za Euronews Srbija Biljana Lukić Crnogorac, farmaceut zaposlen u Apoteci "Beograd" u Jagnjilu.

Ali, nije sve u lokaciji. Lukić Crnogorac dodaje da je ključno za Apoteku Beograd da radi magistralne preparate.

Euronews

 

"To su preparati koji se prave individualno po receptu lekara za pacijente. Recimo, imate decu koja imaju teška oboljenja i ona se leče lekovima za odrasle, a te doze ne postoje fabrički. Mi onda razblažujemo do koncentracije koju lekar prepiše", objašnjava ona.

Isplata zarada

Zaposleni kažu da im plate iz meseca u mesec sve više kasne i da je to razlog što mnoge kolege daju otkaz i odlaze.

"Nismo u mogućnosti da iz sopstvenih sredstava redovno isplaćujemo zarade zaposlenima, što svi osećamo. Nažalost, mnoge kolege daju otkaz, odlaze iz Ustanove, jer živimo u vreme kada smo svi u nekoj meri zaduženi i ne možemo da podnesemo da radimo bez novca. Trudimo se svim silama mi, naše odeljenje snabdevanja, menadžment  da nivo snabdevenosti bude na što višem nivou", kaže Vera Popović, farmaceut i upravnica Apoteke "Beograd" na Bežanijskoj kosi.

Neizvesno je koliko će pod ovakvim okolnostima uspevati da održe poslovanje. Kažu, ovih dana sami prenose zalihe iz jedne apoteke u drugu.

Euronews

 

"Naš apel je da Grad Beograd, kao osnivač, prepozna naš značaj i da nam omogući isplatu plata i operativnih sredstava iz sredstava Grada Beograda. Odnosno, da to bude neko redovno budžetsko sredstvo", navela je Popović.

Nekadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić svojevremeno je najavljivao privatizaciju Apoteke "Beograd", ali ta najava nije sprovedena. Šta je plan, kažu zaposleni, još se ne zna.

U Sindikatu zaposlenih u zdravstvu podsećaju u čemu je značaj apoteka koje se neće voditi isključivo komercijalnim interesima.

"Dostupnost leka, dostupnost najdostupnijeg zdravstvenog radnika građaninu, a to je visokoobrazovan zdravstveni radnik u apoteci. Kod njega se ne zakazuje, kod njega uvek imate pristup, možete da se savetujete", kaže Radmila Obrenović , predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu, Beograd.

Koliko je značaj državnih apoteka najbolje se videlo tokom kriznih situacija - poplava u Obrenovcu i pandemije korone. Tada su građani mogli da se obezbede sredstvima za dezinfekciju, zaštitnim maskama, vitaminima, ali i potrebnim lekovima.

Euronews

 

"Javne apoteke imaju obavezu lagera za slučajeve tih vanrednih situacija, da ne dođe do toga da nekih lekova nema. Vi kada se rukovodite komercijalnim razlozima, sigurno nećete držati lekove koji vam mogu eventualno propasti, jer će vam možda trebati. Javna apoteka to mora da ima", objašnjava Obrenović.

Euronews Srbija se obratio gradskoj upravi sa molbom da pojasne šta se dešava sa Apotekom Beograd i šta je plan, ali do zaključenja priloga, nismo dobili odgovor. Zaposleni podsećaju i na balans cena koji drže, jer, ako ova delatnost bude isključivo komercijalna, upozoravaju - prioritet će biti profit.

Komentari (0)

Srbija