Društvo

Oftalmološki pacijenti bez savremene terapije: Udruženja pacijenata upozoravaju da trpe ne samo pojedinci već ekonomija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/08/2024

-

07:23

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji više od 138.500 ljudi ima neke od oblika oštećenja vida. Udruženja pacijenata upozoravaju da se ti pacijenti suočavaju sa brojnim problemima - gužvama u čekaonicama, nedostatkom terapije koja se primenjuje svuda u svetu.

Aleksandra Hadžimanić, predsednica Udruženja "Žuta mrlja" kaže za Euronews Srbija da se Srbija suočava sa raznim izazovima kada je u pitanju lečenje bolesti oštećenja vida, kao što su nedostatak terapije i kvalitet lečenja oftalmoloških pacijenata.

Navodi da je težak put dolaska do dijagnoze, počev od domova zdravlja, pa do ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. 

"Ljudima je teško da dođu do lekara-specijaliste, čekaonice su pune pacijenata, a stiče se utisak i da nema dovoljno lekara. Osim toga i njihova aparatura na kojoj rade je zastarela. Često se dešava da OCT aparat, koji je ključan za pregled očnog dna pacijenta, bude pokvaren. Tako dolazi do akumulacije pacijenata i dugog čekanja", navela je ona.

Oboljenja mrežnjače poput dijabetičke retinopatije, dijabetičkog makularnog edema i senilne degeneracije makule predstavljaju vodeće uzročnike gubitka vida širom sveta. Slično je i u Srbiji.

Hadžimanić navodi da je anti-VEGF terapija (intraokularne injekcije), dostupna samo za jedan uzak broj pacijenata, samo za jednu dijagnozu, dok se ostali pacijenti leče iz svog budžeta.

Napominje da zemlje u okruženju poput Crne Gore, Severne Makedonije imaju inovativnu terapiju za lečenje pacijenata sa oštećenjem vida. Dodaje da bi se kvalitetnom terapijom poboljšao kvalitet života pacijenta, a zatim i umanjio ekonomski trošak društva u celosti.

Više o ovoj temi pogledajte u videu na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija