Društvo

Umesto novog ugovora, Jadranka je dobila status uzbunjivača: Deset godina zakona, koliko je dosad bio efikasan?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nevena Petrović

01/08/2024

-

07:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji već deset godina postoji Zakon o zaštiti uzbunjivača. Sudsku zaštitu svake godine dobije između 100 i 200 uzbunjivača. Jedna od njih je i asistentkinja na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Jadranka Otašević. 

Ona je za Euronews Srbija govorila o svom slučaju. Na mesto asistentkinje na fakultetu Jadranka je došla 2013. godine. Vremenom je, kaže, ispunila sve uslove za izbor u sledeće zvanje docenta ali je umesto toga ostala bez posla jer konkurs nije raspisan. 

"To u praksi znači da vi dobijete otkaz jer neraspisivanjem konkursa vi nemate mogućnost da pristupite uopšte proceduri produžetka radnog odnosa", rekla je ona.

Posle deset godina uspešne akademske karijere, umesto novog ugovora Jadranka je dobila status uzbunjivača. 

"Zato što sam ukazala na niz nezakonitosti koje su se događale na fakultetu. Između ostalog sam ukazala i na plagiranje radova određenih profesora koji su sa mog odeljenja za logopediju", kaže ona.

Euronews

 

Privremenom merom koju izriče sud vraćena je na fakultet 2022. godine. Stekla je pravo da vodi sudski postupak i za to vreme bude u radnom odnosu. Uzbunjivačima je dostupna i besplatna pravna pomoć. 

"Uzbunjivač je osoba, dakle fizičko lice koje ukaže na neku nepravilnost, nezakonitost i koje zbog toga trpi odmazdu svog poslodavca ili državnih organa", navodi Vladimir Radomirović, urednik portala Pištaljka.

Iz "Pištaljke" kažu da je Zakon o zaštiti uzbunjivača efikasan, jer sud obično brzo donosi privremenu meru. 

"Pištaljka za sada ima uspeh u sudskim postupcima u vezi sa zaštitom uzbunjivača od preko 60 odsto. Dakle, to je u svetskim okvirima rekord, obično je taj procenat negde između 10 i 15 odsto", navodi Radomirović. 

Međutim, u situaciji kakva je Jadrankina na radnom mestu nije lako. 

"Nemam ja probleme u radu sa studentima, u svom direktnom poslu, odnosno u opisu radnog mesta. Međutim, međuljudski odnosi su vrlo nezgodni", navodi. 

Inspekcijski nadzori ministarstva prosvete naložili su fakultetu da raspiše konkurs o kom je reč, a isto je učinio univerzitetski ombudsman. Sada je slučaj u nadležnosti suda, iz dekanata fakulteta nisu želeli da govore o ovom slučaju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija