Društvo

Besplatni pregled mladeža ovog vikenda na Adi Ciganliji: Traje samo 10-ak minuta, a može da spasi život

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2024

-

15:37

Besplatni pregled mladeža ovog vikenda na Adi Ciganliji: Traje samo 10-ak minuta, a može da spasi život
Tanjug/Kampanja Pregled za sve/Slobodan Junior Anđelković - Copyright Tanjug/Kampanja Pregled za sve/Slobodan Junior Anđelković

veličina teksta

Aa Aa

Dvodnevna akcija besplatnih pregleda mladeža, koja je organizovana u okviru društveno odgovorne kampanje za rano otkrivanje raka kože, uz podršku Ministarstva zdravlja, počela je jutros na Adi Ciganliji.

Pregledi mladeža na Adi se organizuju u 10 specijalnih ordinacija koje obezbeđuju privatnost i udobnost tokom pregleda. Preglede obavljaju dermatovenerolozi, eksperti u oblasti dermoskopije. 

Pregled traje pet do 10 minuta, u zavisnosti od broja mladeža na telu, a za dolazak na pregled nije potrebno zakazivanje.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja doc. dr Aleksandar Stefoski prilikom posete specijalnoj ordinaciji rekao je da je ova kampanja izuzetno važna i pozvao je sve građane da danas i sutra do 20 časova dođu na Adu i pregledaju mladeže. 

Tanjug/Kampanja Pregled za sve/Slobodan Junior Anđelković

 

"Znamo da visoko UV zračenje može imati veoma negativne posledice po kožu i u pojedinim slučajevima izazvati i malanom, najopasniji rak kože koji se, ukoliko se otkrije na vreme otklanja jednostavnom hirurškom intervencijom", rekao je Stefoski.

Na javnim dermoskopskim pregledima koji su u okviru kampanje Pregled za sve organizovani od 2015. godine pregledano je oko 5.000 osoba, od kojih je 10 odsto upućeno na dalje konsultacije. Kod 64 pacijenta potvrđen je malanom, najopasniji rak kože, što znači da je tokom pregleda koji su do sada organizovani spaseno 64 života.  Akciju su organizivali Eucerin Srbija i Fond B92.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija