Društvo

Projekat "Ona zna" podržava ekonomsku inkluziju žena u ruralnim područjima Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2024

-

13:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

"Ona zna" je četvorogodišnji projekat USAID-a i Impact Hub-a koji radi na unapređenju ekonomske inkluzije žena u Srbiji time što povećava njihov potencijal za zapošljavanje, podstiče mogućnosti za samozapošljavanje i samostalno poslovanje. Takođe, projekat podržava uspostavljanje politika i praksi koji imaju za cilj smanjenje prepreka za učešće žena u ekonomiji i rodnih predrasuda na radnom mestu. 

Aktivnosti će primarno biti fokusirane na žene iz ruralnih područja, naročito one koje su nezaposlene, ne prolaze programe obuke ili imaju nedovoljnu stručnu spremu. 

Milica Prazić, menadžerka za regulatorne poslove i edukaciju USAID-a, kaže da bi projekat "Ona zna" trebalo da traje četiri godine i za početak uključuje žene iz Jablaničkog i Pčinskog okruga.

"U fokusu će biti žene koje nisu obrazovane i kojima je potrebno dati vetar u leđa kako bi se priključile samom tržištu rada, ali i one koje su u nekim prvim koracima ka započinjanju posla", objašnjava Prazić za Euronews Srbija.

U prvoj fazi je predviđeno da prođu kroz set predavanja i radionica koji će im pomoći da steknu znanje i veštine da bi bile konkurentne na tržištu rada, ali i mentorstvo i povezivanje sa kompanijama. 

Euronews Srbija

 

"Ja dolazim iz Američke privredne komore u Srbiji i mi smo jedni od partnera na ovom projektu. Između ostalog, jedan od naših zadataka će biti da tokom programa uspešne žene iz sveta biznisa, pogotovo velikih i multinacionalnih kompanija, koje posluju u Srbiji, spojimo upravo sa ženama iz ruralnog područja i da im prenesemo znanja kroz mentorstvo i koučing", objašnjava naša sagovornica. 

Ona smatra da je najveći problem to što u ruralnim područjima nema toliko mogućnosti za zaposlenje, koliko u većim centrima i da su zbog toga akcije poput ove važne za premošćavanje jaza, ali i kulturološka barijera usled predrasuda da ženama nije mesto u poslovnom svetu.

Nakon što se prva faza obuke i mentorstva završi, predviđeno je i da se dalje prati njihov napredak. 

Ono što je glavni savet za žene, kaže Prazić, jeste da je sve moguće.

"Ne treba da se plaše granica - samo treba da imaju dovoljno samopouzdanja, da veruju u sebe, da rade i pronađu podršku u svom okruženju koje će im dati vetar u leđa da postanu ono što su zapravo oduvek sanjale", zaključuje naša sagovornica. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija