Aktuelno

Pašalić: Insistiraću na doslovnom poštovanju ljudskih prava

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2021

-

17:21

Pašalić: Insistiraću na doslovnom poštovanju ljudskih prava
Pašalić: Insistiraću na doslovnom poštovanju ljudskih prava - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazao je danas, povodom godišnjice stupanja na snagu Evropske konvencije o ljudskim pravima, da ljudska prava ne treba tumačiti kao neki apstraktan pojam, već kao konkretne probleme ili situacije koje pojedinac ili grupa imaju u društvu.


„Ljudska prava nisu saopštenja, floskule ili izveštaji kojima smo često obasuti, a da pritom nemamo konkretno rešenje za konkretan problem bilo da je u pitanju pojedinačni ili problem određenih grupa. Ljudsko pravo je, suštinski, reagovanje na probleme koje pojedinac ili grupa imaju u svakodnevnom životu. Rešavanje tih problema je zaštita ljudskih prava“, naveo je Pašalić u saopštenju.

Zaštitnik građana je kazao da čvrsto insistira i da će insistirati na doslovnom poštovanju ljudskih prava i njihovom tumačenju, ukazujući da zaštita ljudskih prava znači poštovanje svih prava svakog pojedinca ili grupa kao i svih drugih sloboda koje im se mogu uskratiti.

„Podsećam da država ima uporište u Evropskoj konvenciji da u kriznim situacijama derogira pojedina prava. Zbog toga tražim, kao što sam i do sada činio, da se sve to svede na potreban minimum kako bi uvek došao do izražaja pretežni interes pojedinca ili grupa“, naveo je Pašalić.

Evropska Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda stupila je na snagu 18. maja 1954. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija