Aktuelno

Trojica optuženih pripadnika grupe "vračarci" pušteni iz pritvora

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

14:50

Trojica optuženih pripadnika grupe "vračarci" pušteni iz pritvora
Trojica optuženih pripadnika grupe "vračarci" pušteni iz pritvora - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Veće Specijalnog suda u Beogradu ukinulo je danas pritvor trojici optuženih pripadnika grupe "vračarci".

Pritvor je ukinut Stevanu Mandariću, Nikoli Vukojeviću i Jovanu Bošnjaku i njima je određena mera zabrane napuštanja mesta boravišta.

Prethodno je advokat Nikola Nikolić, branilac vođe ove grupe Nikole Vušovića koji je u bekstvu, predložio sudu da mu ukine pritvor i da povuče poternicu, navodeći da će nakon toga Vušović pristupiti u sud.

Sudija je, međutim, taj predlog, kao i predloge nekoliko advokata za ukidanje pritvora njihovim branjenicima, odbila.

Branioci Nikole Kačarevića su predložili jemstvo veće od pola miliona evra u zamenu za njegovo puštanje iz pritvora, odnosno zamenu pritvora kućnim pritvorom.Na suđenju je danas svedočio oštećeni advokat Arsenije Stefanović, koji je ranjen 1. februara 2021. godine.

Stefanović tvrdi da optužene ne poznaje i da je prilikom ranjavanja sedeo u auotmobilu ispred svoje kuće, kada je osetio da ga je "nešto pecnulo" u nogu.On je rekao da je sam podvezao ranu i pozvao Hitnu pomoć, dodajući da je bio šoku.

Stefanović je naveo da je video siluetu okrenutu leđima kada je pogigao glavu, a na pitanje da li se pridružuje krivičnom gonjenju rekao je da ne jer "država već goni optužene".

Sledeće suđenje zakazano je za 5. novembar kada su pozvani oštećeni i svedoci.
Na optuženičkoj klupi je 28 optuženih, dok je njih 17 odsutno, neki su u bekstvu, a nekoliko njih je u zatvorima u Evropi. 

Prema navodima iz optužnice, vođe ove grupe su Nikola Vušović, Uroš Piperski i Radoje Zvicer, koji je inače označen kao vođa "kavačkog" klana.

U ovom predmetu optuženo je ukupno 45 osoba, dok se u odsustvu sudi 17, među kojima su i vođe grupe Nikola Vušović, Radoje Zvicer i Uroš Piperski.Vušović i Zvicer su u bekstvu, zbog čega im se sudi u odsustvu.

Grupa se tereti za ubistva 20. marta 2020. Aleksandra Halabrina, 10. septembra Dragana Ristića, i 17. oktobra 2020. godine Aleksandra Šarca.

Pokušaji ubistava izvršeni su 7. oktobra na sada pokojnog Lazara Vukićevića, 29. decembra 2019. godine na Samira Divljanovića, 11. maja 2020. na Miloša Nilovića, 27. novembra 2020. godine na Andriju Zarića, kao i na Arsenija Stefanovića 1. febraura 2021. godine.

Zvicer i Vušović terete se i da su od 2019. do 2022. godine organizovali grupu, čiji pripadnici su, između ostalog, cijanidom pokušali da otruju Strahinju Savića koji se nalazio u pritvoru u Crnoj Gori i bio je spreman na saradnju sa istražnim organima te države.
 

Komentari (0)

Srbija