Aktuelno

Predložen pritvor majci dečaka kojeg je zlostavljao očuh

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2024

-

15:13

Predložen pritvor majci dečaka kojeg je zlostavljao očuh
Predložen pritvor majci dečaka kojeg je zlostavljao očuh - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je sudu da odredi pritvor do 30 dana A.I. (29) majci petogodišnjeg dečaka kog je, kako se sumnja, pretukao očuh I.A. (40).

Ona je prethodno u tužilaštvu iskoristila svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu, rečeno je za Tanjug u tom tužilaštvu. Pritvor je predložen da ne bi uticala na svedoke koje je potrebno ispitati u dokaznom postupku.

Ona se sumnjiči za izvršenje krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i krivičnog dela kršenje porodicnih obaveza, saopšteno je iz tog tužilaštva. 

Sumnja se da je ona grubo zanemarivala dužnosti zbrinjavanja maloletnog deteta i da je kršenjem zakonom utvrđenih porodičnih obaveza ostavila u teškom stanju sina, koji nije u stanju da se sam o sebi stara, zbog čega je i nastupilo teško narušavanje njegovog zdravlja. 

Protiv njenog vanbračnog supruga A.I. je podneta krivična prijava za nasilje u porodici u odnosu na petogodišnje dete i vanbračnu suprugu. Sumnja se da je on dečaku naneo teške telesne povrede. 

On je radi veštačenja smešten u Kliniku za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, a po isteku roka koji je potreban za veštačenje odnosno utvrđivanja da li je on procesno sposoban, tužilaštvo će doneti odluku da li će ga saslušati ili ne. 

Tada će, kako je tužilaštvo ranije najavili, biti podnet predlog za određivanje pritvora sudu.

Petogodišnji dečak je zbrinut na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić“, a postoje indicije da postoje i ranije povrede kao posledica nasilja koje je pretrpeo, što će biti utvrđeno tokom istrage sudsko-medicinskim veštačenjem.

U zajedničkom domaćinstvu živeo je i maloletni M.A. (8), sin osumnjičenog, koga  je Centar za socijalni rad smestio u ustanovu socijalne zaštite, a s obzirom da postoji sumnja da je i on bio žrtva nasilja od strane oca, naloženo je policiji da dostavi dopunu krivične prijave i u odnosu na njega. 

Beogradski mediji su ranije naveli da je očuh petogodišnjeg dečaka tukao, mučio, dlanove i stoapala mu stavljao na vrelu ringlu. 

Komentari (0)

Srbija