Aktuelno

Pojačane mere bezbednosti, pretresi na više lokacija: Šta znamo o napadu na policajca ispred ambasade Izraela

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2024

-

16:47

Pojačane mere bezbednosti, pretresi na više lokacija: Šta znamo o  napadu na policajca ispred ambasade Izraela
Tanjug/AP/Marko Drobnjaković - Copyright Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

veličina teksta

Aa Aa

Danas je pripadnik Žandarmerije ranjen samostrelom ispred ambasade Izraela u Beogradu. On je uspeo da uzvrati vatrom i da likvidira napadača. Pripadnik Žandarmerije je prebačen u urgnetni centar gde je operisan, i, prema rečima lekara, on je sada na intenzivnoj nezi i u stabilnom stanju. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je izjavio da je reč o terorističkom aktu. Oglasili su se i iz ministarstava spoljnih poslova Izraela i Srbije. Šta sve znamo o današnjem napadu?

Napadač je danas pucao iz aamostrela u pripadnika Žandarmerije koji je bio na dužnosti obezbeđenja ambasade Izraela. On je pogodio pripadnika Žandarmerije u vrat, nakon čega je policajac u samoodbrani uzvratio upotrebivši oružje i savladavši napadača koji je od posledica ranjavanja preminuo.

Policajac je u svesnom stanju prevezen u Urgnetni centar. Ministar Ivica Dačić se ubrzo oglasio i okarakterisao je događaj kao teroristički akt. saopštio je i da su u Beogradu preventivno pojačane mere bezbednosit.

Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

 

Dok još nije bio utvrđen identitet napadača, Dačić je rekao da je nesumnjivo da je teroristički akt uperen protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije.

"Mi smo preventivno uhapsili još neke ljude koji su se nalazili u blizini policijskih objekata. Zajedno sa bezbednosnim službama gledamo da povežemo ceo slučaj, neke sumnje su već prisutne, da je reč o licima koja su već poznata bezbednosnim službama a reč je o vehabijskom pokretu. Ali to nisu potvrđene informacije", izjavio je ministar Dačić i naglasio da su preventivno pojačane sve mere bezbednosti u gradu, ne samo ispred objekata koji su od značaja kao što su ambasade, državne institucije, već i na mestima da građani vide policiju, u tržnim centrima i šetalištima.

Napadač više puta prilazio policajcu pre nego što je pucao

Tada je Dačić objasnio i da je napadač pre nego što je pucao iz samostrela, više puta prilazio policajcu koji se nalazio u kućici ispred izraelske ambassade. 

"Više puta je to lice prilazilo policajcu, pitalo ga gde je muzej i onda se ponovo vratilo i otvorilo vrata kućice. Lice je nosilo kesu sa sobom i izvadilo samostrel i pogodilo žandarma u vrat. Žandarm je odmah reagovao izvadio pištolj i koliko god je mogao dok nije pao, ispalio nekoliko hitaca u napadača", izjavio je ministar i dodao da je napadač nakon oko pola sata preminuo, a povređeni policajac prevezen u Urgentni centar. 

Tanjug/Marko Đoković

 

Utvrđen identitet napadača

Nedugo zatim je Dačić objavio da je lice koje je izvršilo napad Miloš Žujović (1999), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca. 

"Utvrđeno je da je lice koje je izvršilo teroristički napad Miloš Žujović (1999), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novom Pazaru. 

"U nastavku akcije, policija će izvršiti pretrese na više lokacija. Sve naše snage su u najvišem stepenu pripravnosti", izjavio je ministar Dačić. 

U kakvom je stanju ranjeni policajac?

Iz Urgentnog centra je rečeno da su pripadniku Žandarmerije koji je ranjen ispred Ambasade Izraela hirurzi izvadili strelu iz vrata i da je on u stabilnom stanju upućen na Intenzivnu negu na dalje lečenje. 

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je da je dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naložio obdukciju napadača i sve druge neophodne radnje kako bi se rasvetlile sve okolnosti današnjeg napada.   

MUP Srbije

 

Stefanović je rekao da se dežurni javni tužilac VJT u Beogradu i javni tužilac Javnog tužilaštva za organizovani kriminal nalaze na licu mesta.

Vučević: Država će umeti odlučno da odgovori

Oglasili su se i visoki zvaničnici Srbije. Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević najoštrije je osudio "gnusni teroristički napad" danas u Beogradu, ispred izraelske ambasade, istakavši da će država Srbija umeti odlučno da odgovori na pretnju terorizma i poručio građanima da se mogu osećati bezbedno. 

Reč je o zlodelu pojedinca sa imenom i prezimenom. Stoga pozivam građane da ostanu mirni i ne podležu propagandi onih koji bi želeli da nas međusobno zavade", saopštio je Vučević. 

On je rekao da će "država Srbija umeti odlučno da odgovori na pretnju terorizma". 

"Svako ko je mislio da nas može destabilizovati ovakvim nepočinstvima, prevario se", naveo je premijer i srpskom žandarmu poželeo brz oporavak. 

Euronews/Slaven Dimitrić

 

I ministar odbrane Bratislav Gašić najoštrije je osudio napad na pripadnika Žandarmerije  koji se nalazio na dužnosti obezbeđenja Ambasade Izraela. 

"Današnji pokušaj ubistva našeg žandarma je, ne samo teroristički, nego i podmukli kukavički akt. Misli pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su sa našim kolegom i njegovom porodicom. Molimo se za njegovo zdravlje i nadamo brzom oporavku", izjavio je ministar Gašić. 

On je istakao da je sistem odbrane i bezbednosti Republike Srbije snažan i stabilan i da će oštro i beskompromisno odgovoriti na svaki vid terorizma. 

Ambasador Izraela: Osećamo se bezbedno

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova okarakterisalo je današnji napad nu Beogradu kao ''pokušaj terorističkog napada'', javlja "Tajms of Izrael". 

''Danas se dogodio pokušaj terorističkog napada u blizini izraelske ambasade u Beogradu. Ambasada je zatvorena i niko od osoblja ambasade nije povređen. Povređen je lokalni policajac. Okolnosti incidenta se istražuju“, navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva. 

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je navelo da je napad na pripadnika Žandarmerije koji je obezbeđivao Ambasadu Izraela u Beogradu istovremeno napad na diplomatsko-konzularno predstavništvo zemlje sa kojom Srbija neguje prijateljske veze, ali i napad na Srbiju. 

Inače, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je obavestio ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana da su, posle današnjeg napada preduzete pojačane mere bezbednosti u Beogradu i širom Srbije.  

Euronews/Slaven Dimitrić

 

Ministar Dačić je u telefonskom razgovoru ambasadoru Vilanu rekao da je, prema prvim informacijama, napadač najverovatnije državljanin Srbije, pripadnik vehabijskog pokreta.  

Ambasador Vilan je izrazio žaljenje povodom današnjeg događaja u kojem je povređen pripadnik Žandarmerije i istakao da izuzetno ceni sve što u pogledu bezbednosti preduzima Ministarstvo unutrašnjih poslova i da se on, kao i osoblje ambasade, uvek oseća bezbedno, uključujući i nakon današnjeg događaja, saopštio je MUP. 

Ambasador je istakao da ceni odluku o podizanju mera bezbednosti i poželeo brz oporavak povređenom policajcu. Vilan je za Tanjug rekao da je iznenađen što je ta vrsta terorizma stigla u Srbiju. 

Komentari (0)

Srbija