Aktuelno

Incidenti u školama i različite verzije događaja: Šta se dešavalo u obrazovnim ustanovama prethodnih nekoliko dana?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2024

-

15:18

Incidenti u školama i različite verzije događaja: Šta se dešavalo u obrazovnim ustanovama prethodnih nekoliko dana?
Incidenti u školama i različite verzije događaja: Šta se dešavalo u obrazovnim ustanovama prethodnih nekoliko dana? - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beogradu su doneli rešenje o zadržavanju okrivljene (32) za napad na nastavnicu u OŠ "Jovan Dučić" na Novom Beogradu.

"Uhapšenoj se krivičnom prijavom stavlja na teret da je dana 13.06.2024. godine, u osnovnoj školi na Novom Beogradu, nezadovoljna zaključenom ocenom njenog sina, uputila oštećenoj – nastavnici pretnje po život i telo, vređala je, počupala za kosu i zadala joj više udaraca u predelu tela nanevši oštećenoj lake telesne povrede", navodi se u saopštenju Tužilaštva i dodaje:

"Okrivljena će dana 15.06.2024. godine biti saslušana od strane javnog tužioca na sve okolnosti događaja. Svesni učestalosti napada na prosvetne radnike Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će predlagati najstrože sankcije i na taj način uticati na bezbednost svih građana i očuvanje obrazovnih institucija".

Inače, incident se dogodio juče oko 15 časova u kabinetu biologije. Kako su mediji preneli, pozivajući se na nezvanične izvore, napadnuta nastavnica je ispričala kolegama da ju je majka dečaka udarila, oborila na pod, a zatim psovala, čupala i šutirala.

S druge strane, u pojedinim medijima danas su se pojavile informacije na osnovu kojih se tvrdi da je učenik čija je majka zadržana u pritvoru, navodno, mesecima trpeo šikaniranje od pomenute nastavnice.

Detetu čak nije dozvoljavala da ide u toalet, iako je dobro upućena da ima problema sa bešikom, piše portal "24sedam" pozivajući se na neimenovanog sagovornika iz OŠ "Jovan Dučić".

U tekstu se navodi i da je dečakova majka zbog ovoga prijavljivala nastavnicu školskom psihologu, te da je zbog toga nastavnica "želela da se osveti" i "namerno detetu zaključila dvojku pozivajući se na subjektivni osećaj".

Takođe, kako navode, do fizičkog napada nije ni došlo, osim "međusobnog gurkanja", a dva policajca koji su izašli na mesto događaja su "utvrdili da nema osnova da se majka privodi", niti da "nastavnici treba medicinska pomoć i eventualno zbrinjavanje", te da je nastavnica tek kasnije "inscenirala povrede".

Sličan događaj i na Vračaru

Do incidenta je juče došlo i u OŠ "Sveti Sava" na Vračaru, kada je po pisanju medija povređena učiteljica kada su je napali otac i majka učenice 3. razreda nakon što se odeljenje vratilo sa nastave u prirodi.

Majka koja je učestvovala u incidentu ispričala je danas za medije da je "tačno da je počupala učiteljicu za kosu", ali da je bila "isprovocirana" jer je učiteljica gurnula njeno dete koje ima ozbiljan zdravstveni problem.

"Moje dete ima ozbiljan zdravstveni problem, ali je pokretno, sposobno, komunikativno, samo ima razoren pršljen koji ne sme nikako da povredi. Nije u kolicima, hvala Bogu, a da se ne daj Bože povredila, a mogla je kada je pala, bilo bi katastrofalno. Ona ima maligni sarkom na pršljenu, bilo je to i u kičmenom kanalu, gde su razorena dva pršljena, tri rebra, deo dijafragme je bio u grudima, veličine 22 centimetra. Lekari kažu da je to redak slučaj uopšte u svetu. To je nešto sa čime je jako teško boriti se pet godina", ispričala je ona.

"Ovo što sam uradila nije u redu, bila sam isprovocirana njenim ponašanjem. Ali apsolutno nije pedagoški to što je gurnula moje dete, i da joj je makar samo rekla "izvini dušo", bilo bi u redu. Kakvo je to sklanjanje deteta, ako je ti gurneš da ona padne", ispričala je majka deteta za "Blic" i dodala da "nasilje nije rešenje".

Komentari (0)

Srbija