Aktuelno

Đurić razgovarao sa Hilom: Jačanje saradnje sa SAD među prioritetima naše spoljne politike

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2024

-

20:44

Đurić razgovarao sa Hilom: Jačanje saradnje sa SAD među prioritetima naše spoljne politike
Ivica Dačić predao dužnost ministra spoljnih poslova Marku Đuriću - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom kojem je predstavio prioritete spoljnopolitičke orijentacije nove Vlade Srbije, među kojima je i jačanje saradnje sa SAD, uz ocenu da su politički, ekonomski i kulturni odnosi naših dveju zemalja poslednjih godina doživeli pozitivni preobražaj.

"Značajno unapređenje srpsko-američkih odnosa direktan je odraz osnažene globalne pozicije Srbije – najpre kao lidera u regionu, a zatim i kao partnera od poverenja u međunarodnoj sferi. Tu politiku stvaranja prijateljstava i partnerstava nameravamo posebno da intenziviramo u narednom periodu“, ukazao je Đurić.

Šef srpske diplomatije dodao je i da partnerstvo sa SAD počiva, ne samo na redovnom političkom dijalogu na visokom nivou, već i na stalnom iznalaženju novih ekonomskih i investicionih prilika kojima se otvaraju novi putevi za jačanje veza naših naroda, čemu u velikoj meri doprinosi i rad Američko-srpskog poslovnog saveta osnovanog prošle godine, saopštilo je MSP. 

Đurić je,u tom smislu rekao da spoljnotrgovinska razmena Srbije i SAD dve godine zaredom beleži rekordni iznos od 1,2 milijarde dolara, kao i da naša zemlja upravo u Americi ostvaruje najveći izvoz usluga u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

Zahvalivši Hilu na odličnoj saradnji i podršci tokom ambasadorske službe u Vašingtonu, Đurić je izrazio uverenje da će i kao ministar spoljnih poslova sa američkom administracijom raditi na produbljivanju obostrano korisne saradnje.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija