Aktuelno

Napadnut aktivista pokreta "Odbranimo šume Fruške gore", Petar kaže da ga je udaralo više osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Kovačev

10/08/2021

-

22:17

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Petar Živanović, aktivista Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" koji je proteklih meseci često sakupljao smeće po tom nacionalnom parku i simbolično ga ostavljao pred vratima uprave, fizički je napadnut u subotu tokom šetnje kroz šumu. Pokret je zbog toga najavio protest, jer je, navode, pređena crvena linija u ophođenju prema ekološkim aktivistima. I oni i Javno preduzeće Nacionalni park od policije očekuju odgovor na pitanje ko je napao Petra. 

Redovnu vikend šetnju Fruškom gorom, osim za rekreaciju, Petar koristi da fotografiše ono što zatekne na terenu i pokupi smeće zaostalo iza radnika koji seku i odnose debla. Proteklog vikenda dogodilo mu se nešto što nikada do tada nije – fizički napad čije su posledice i dalje vidljive na njegovom licu. 

"Ja sam dobacio tim licima koja su bila tamo nešto u stilu – vidite šta vaši ljudi ostavljaju. Oni su burno reagovali, govorili mi da stanem. Ja sam uslikao to smeće i uslikao sam traktor koji je u tom momentu dolazio, koji je vukao debla", rekao je Živanović za Euronews Srbija.

Najpre su mu, kako je objasnio, tražili da obriše fotografije, a zatim je, priča, usledio i fizički napad. 

"Oni su me šutirali, pesničili... baš su se krvnički iživljavali na meni. Kad kažeš oni, misliš na više njih? Bilo je četvoro, petoro njih, aktivno su učestvovali u tuči, takoreći. U napadu. Dok je za sve to vreme čuvar Nacionalnog parka u uniformi stajao mirno, nije ništa sprečavao. Čak naprotiv i on me je psovao", dodao je.

Istraga je u toku

Kaže i da ga je uposlenik Nacionalnog parka na kraju otpratio do glavnog puta, usput odbio da mu se predstavi, ali da ga je, na pomen njegovog imena i prezimena, prepoznao kao čoveka koji im redovno pred vratima ostavlja sakupljeno smeće.

Ko je napao Petra i kakvu je ulogu u tome imao njihov zaposleni, policiju u Sremskoj Mitrovici zvanično je pitalo i Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora.

"Mi još nismo nikakve informacije dobili od Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici. Koliko znamo, istraga je u toku. Nadamo se da će uskoro biti pronađeni počinioci takvog dela. Mi kao Javno preduzeće NP Fruška gora najoštrije osuđujemo bilo kakvu vrstu nasilja i verbalnog i fizičkog prema bilo kome, bio to ekološki aktivista, posetilac ili bilo ko", istalao je Dragan Vidović, rukovodilac čuvarske službe u NP Fruška gora.

Ukoliko odgovornost postoji, sankcije prema uposleniku biće stroge, kaže Vidović i dodaje da su do sada uglavnom čuvari nacionalnog parka bili izloženi napadima, zbog kojih niko nije kažnjen.

Adekvatne kazne traže i u Pokretu “Odbranimo šume Fruške gore” najavljujući protest, jer napad na svog aktivistu nazivaju pređenom crvenom linijom. 

Komentari (0)

Srbija