Ostali sportovi

Srbija savladala SAD u polufinalu Olimpijskih igara: "Delfini" će igrati za zlato!

Komentari

Autor: Euronews

09/08/2024

-

14:00 >> 16:00

Srbija savladala SAD u polufinalu Olimpijskih igara: "Delfini" će igrati za zlato!
Srbija savladala SAD u polufinalu Olimpijskih igara: "Delfini" će igrati za zlato! - Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

veličina teksta

Aa Aa

Olimpijski tim Srbije nema još puno prilika za osvajanje novih medalja na Igrama u Parizu, a koliko su kolekcionari odličja na velikim takmičenjima, vaterpolisti, u ovom trenutku zaista kadri da odbrane tron iz Rio de Žaneira 2016 i Tokija 2020, pokazaće današnje polufinale sa Sjedinjenim Američkim Državama (14.35). 

Mučili su se "delfini" u grupnoj fazi, teškim porazom i posebno viđenom nemoći u meču sa Australijom, dali mnogima za pravo da posumnjaju u njih i pitaju se da li će ikada moći da dostignu prethodne trofejne visine zlatne generacije Filipovića, Aleksića, Braće Pijetlović, Prlainovića...

Izgubljen meč, s previše primljenih golova, od večitog rivala Mađarske, uoči eliminacija, dodatno je pojačao brigu, ali su se Uroš Stevanović i njegova ekipa, u miru i tišini, prestrojili, iskomunicirali šta je bilo potrebno na temu svoje igre, u prvom redu pred našim golom odakle "delfini" inače crpe osnovnu snagu... I ceo ceh isporučili Grčkoj.

 

 

Gol Nikole Jakšića u poslednjim sekundama duela sa osvajačem srebra na poslednjim OI bio je baš ono što je rekao strelac i kapiten - nagrada za uložen trud, jer je naš tim u te četvrtine "grizao" svom snagom. Bio dobar s igračem više i čovekom manje u vodi, u bloku, u realizaciji.... Ako fenomenalni golgeter Dušan Mandić i ostali zadrže takav nivo eto im novog trijumfa nad "jenkijima", jer ih redovno "potapaju" na velikim takmičenjima. 

U suprotnom, naći će se u ozbiljnom problemu, jer su srpski stručnjak Dejan Udovičić i njegovi "jenkiji", kako je rekao nekadašnji trofejni srpski selektor glasno i jasno izgovorio, došli u Pariz po dugo čekanu olimpijsku medalju. Znaju naši momci za "jadac" i zato su bili umereni i razumni u izjavama pred polufinale. 

Inače, tradicija i statistika su apsolutno na strani srpskog tima, jer je kroz skoro celu istoriju, uglavnom bez problema, "davio" Amerikance. Na primer, Igara u Tokiju, Srbija je slavila na sva tri Svetska prvenstva. U taboru rivala nadaju se pak reprizi polufinala sa OI 2008, jer su do olimpijske bronze stigli preko polufinala sa našom selekcijom. 

PRVA ČETVRTINA - 2:2

Dobre odbrane u prvim napadima timova, prošlo je više od minuta, a nema još golova. Do gola Marka Vavića, Iskoristio je Srbin iključenje Ubovića - 0:1. Probao je Jakšić da izjednači, ali je najbolji golman od početka ovih Igara, Vajberg, na mestu. 

Sačekao je naš tim da bude brojčano nadmoćan i da preko Nikole Jakšića vrati rezultat u egal, posle četiri minuta borbe - 1:1, Na žalost, rival u sledećem napadu dobija dva isključenja u svoju korist i preko Rajdera Doda opet odlazi u plus - 1:2. 

Ipak, pojavio se Sava Ranđelović da vrati stvari u normalu. Naša ekipa deluje mirno i rešeno - 2:2. Usledilo je par šuteva bez efekta na obe strane bazena. Neprecizni su bili Bouven i Mandić. To je to od prvih osam minuta.  

DRUGA ČETVRTINA - 4:2

Sjajno se brane naši momci, čak dva puta su ostali nesavladani sa čovekom manje na početku druge deonice teškog i zahtevnog susreta. I treći put zaredom. Potrebno je da proradi i napad. 

I jesteeee.... Nikola Jakšić je asistirao rođenom bratu Petru, a mladi debitant na Igrama bio nepogrešiv. Srbija vodi - 3:2. Amerikanci sve nervozniji, jer je opet "poentirao" i stariji brat Nikola.

Tu je i Nikola Dedović da vrati dva gola viška (5:3), pre i posle toga su pogađali Kupido i halok, da zadrže rivala u životu. Ali, opet Dedović hladnokrvan kao špricer - 6:4. 

TREĆA ČETVRTINA - 2:2

Dedović igra partiju života pod kapicom Srbije, trećim golom na meču odvodi ekipu na 7:4. Usledila je odlična defanzivna reakcija... Ubrzo i gol Nemanje Vica, za ohrabrujućih 8:5. 

U međuvremenu je Vavić još jednom savladao Filipovića, a Boven nakon toga spustio minus na dva zaveslaja od Stevanovićevih izabranika - 8:6. 

Nedostaju nam golovi našeg prvog strelca u Parizu, Mandića, ali Amerikanci ga čuvaju i rukama i nogama. Sada je i isključen... Odbranili smo se i bez osvajača evropske klupske krune u minuloj Ligi šampiona. 

Odbrana radi kao švajcarski sat, ali sada je potrebno zadati još neki udarac protivniku i ubiti ga u pojam. Dugo čekamo na deveti pogodak. Ne vredi, brani odlično Filipović, ali siguran je i njegov američki kolega.

ČETVRTA ČETVRTINA - 2:0 

Dedoviiiiiić opet pogađa! Srbija ima tri gola više (9:6) i jednom nogom je već u finalu. Kakvu timsku odbranu igra naš tim, Amerikanci ne znaju šta ih je snašlo, pokušavaju, ali im baš ništa ne prolazi. 

Tu je stariji Jakšić da opet povuče i donese VELIKIH 10:6, malo više od tri minuta pre kraja. U sportu su čuda moguća i dešavaju se, ali ova Amerika ne može protiv ovakve Srbije! teku minuti do zasluženog slavlja briljantnih pulena Stevanovića. 

I to je TOOOOO, "delfini" su najmanje olimpijski vicešampioni! Zlato je na talonu, u nedeljnom finlu, čeka se rival. 

 

 

 

Komentari (0)

Sport