Ostali sportovi

Nikola Grbić sa odbojkašima Poljske igraće u finalu Olimpijskih igara

Komentari

Autor: Euronews

07/08/2024

-

18:41

Nikola Grbić sa odbojkašima Poljske igraće u finalu Olimpijskih igara
Nikola Grbić - Copyright Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Odbojkaši Poljske su prvi finalisti Olimpijskog turnira u Parizu jer su u polufinalu bili bolji od SAD 3:2 (25:23, 25:27, 14:25, 25:23, 15:13). Poljaci, kojima je ovo drugo finale u istoriji (zlato 1976) odigrali su za nijansu bolje i čekaju pobednika duela Italija - Francuska. Poraženi iz ovog susreta će na megdan SAD u borbi za treće mesto.

Poljaci su dobili prvi set 25:23, blistali su Leon i Huber sa dva poslednja poena. Kako su Poljaci vodili sa dva do četiri poena prednosti u prvom setu, tako su Amerikanci stekli prednost, održavali je do pred sam kraj (18:21). Uspeli su izbranici Nikole Grbića da dođu do 22:22 i potpuno se vrate u set. 

Dve greške iz servisa omogućili su Amerikancima set loptu (23:24), ali Tori Defalko je smečovao u blok i mrežu za novo izjednačenje. Neverovatno je da su trojica Poljaka servirali uzastopno u mrežu, ali i taj treći nije doneo "jenkijima" poen za set (25:25). Međutim, SAD je preko Rasela, uz dobru igru na mreži uspeo da stigne do izjednačenja u setovima 27:25.

Potpuna dominacija SAD bila je viđena u trećem setu. Mnogo grešaka napravili su Poljaci, razigrali su se "jenkiji", pre svih Rasel i Anderson i set su dobili sa ubedljivih 25:14. Vilfredo Venero Leon se nije video u trećem setu, pa je to razlog posustajanja Poljaka.

"Pojavio" sde Leon u čertvom setu, pa su i Poljaci bili konkurentniji. Međutim, odbojkaši SAD su bili u naletu, ali nisu prelomili meč. Poljska se vratila, razigrali su se Leon, Fornal, Huber i preokretom su ušli u peti set 25:23.

A, u njemu su bili boilji izabranici selektora Nikole Grbića. Poveli su 14:11 i uspeli da iskoriste treću meč loptu za finale.

Odbojkšaki turnir na OI

Polufinale

Poljska - SAD 3:2

Italija - Francuska 20.00

Komentari (0)

Sport