Ostali sportovi

Ivana Španović i Milica Gardašević ostale bez finala u skoku udalj

Komentari

Autor: Euronews

06/08/2024

-

12:01

Ivana Španović i Milica Gardašević ostale bez finala u skoku udalj
Ivana Španović - Copyright Tanjug AP/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Ivana Španović i Milica Gardašević nisu se plasirale u finale skoka udalj na Olimpijskim igrama u Parizu koji je na programu 8. avgusta. Španovićeva je preskočila 6,51, a Gardaševićeva 6,48 metara u kvalifikacijama i nisu se plasirale među 12 najboljih. Ivana je završila kao 16, a Milica kao 18. u kvalifikacijama. 

U finalu skoka udalj plasirale su se: Dejvis-Vudhol, Mihambo, Japikino, Brume (preskočile normu), Usoro, Mur, Nikols, Ohonogor, Rotariju, Kpača, Koala, Smit i Ćong (po rezultatu).

Ivana Španović je uspela da sanira povredu zbog koje je preskočila poslednje veliko takmičenje, čak joj je i učešće na OI dolazilo u pitanje. Na takmičenje je došla sa najboljim rezultatom u sezoni 6,29. Ipak, u grupi B uz nju su bile tri atletičarke koje su u karijeri skakale preko 7,00 metara: sjajna Nemica Malaika Mihambo, Australijanka Bruk Buškuel i Ackelija Smit iz Jamajke.

U prvom pokušaju Ivana je prestupila, ali se ni ostale takmičarke nisu proslavile. Japikino je sa 6,60 metara bila najuspešnija. Nemica Mihambo, najveća favoritkinja za zlato, prestupila je u prva dva pokušaja, a Ivana se odlučila na kontrolisan skok u drugoj seriji. Odrazila se 17,6 santimerara pre daske i doskočila na 6,51 metar, što joj je donelo treće mesto u grupi, a šesto u kvalifikacijama. Japikino je preskočila normu 6.75 metara (6,89) i prva se direktno plasirala u finale.

Mihambo je preskočila kvalifikacionu normu u trećoj seriji (6,86) i potpisnula Ivanu iz finala. Srpska diva je morala bolje od 6,60 da bi se vratila u konkurenciju za borbu za medalje. Slab skok Ivane za kraj OI.
 
Milica Gardašević je u Pariz stigla sa prsksočenih 6,76 ove sezone što je za santimetar više od postavljene norme za ulazak u finale. Srpska atlertičarka je u prvom pokušaju doskočila 6,48 metara, što je bio četvrti najbolji rezultat u A grupi posle prve od tri serije, a sedmi ukupno. Miilica je u drugoj seriji prestupila, a Sara Dejvis-Vudhol sa 6.90 prošla direktno u fianle. Posle druge serije Milica je bila 12. po plasmanu, a kada je Kpača preskočila 6.59, srpska atletičarka je morala bolje od 6,48 za plasman u finale. Milica je prestupila pod pritiskom i završila je takmičenje.

Komentari (0)

Sport