Ostali sportovi

Srbija - Španija 11:15: "Delfini" pali u finišu, "furija" se plasirala u četvrtfinale

Komentari

Autor: Euronews

01/08/2024

-

13:21

Srbija - Španija 11:15: "Delfini" pali u finišu, "furija" se plasirala u četvrtfinale
Dušan Mandić - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Vaterpolisti Srbije poraženi su od Španije 11:15 (3:4, 3:3, 3:3, 2:5) u trećem kolu B grupe Olimpijskog turnira. Olimpijski šampioni jesu poraženi, ali nisu bili nadigrani. Može se reći da nisu imali sreće, o ponekoj odluci sudija može da se diskutuje, ali generalno su platili ceh "žutim dvominutama" u drugoj i trećoj četvrtini kada su olako rivalu dozvolili da se odlepi na "plus tri", pa jurili prednost.

Srpski asovi predvođeni kapitenom Nikolom Jakšićem konačno su pokazali i onu dobru stranu lica, potvrdili su da mogu da igraju veoma dobru odbranu, ali da i dalje škripi u napadu iako imamo sjajne ofanzivce. Sudije su olako isključivali igrače Srbije u poslednjoj četvrtini, na drugoj strani su tolerisali sve i svašta i na neki način odlučili pobednika.

Sve ovo ne umanjuje pobedu Španaca koji su još jednom potvrdili da su možda i glavni favoriti za zlato. "Crvena furija" je obezbedila uz Grčku plasman u četvrtfinale, a Srbiju ćekaju Francuka, pa Mađarska za prolaz.

Tok meča

PRVA ČETVRTINA 3:4

Odbrane na obe strane su dominirale u prva tri minuta, ali prvu kontru su u gol pretvorili Španci. Perone je pogodio, ali uzvratio je posle 15 sekundi Nikola Jakšić, iskoristivši igrača više. Evropski šampioni su preko Lare iskoristili igrača više, ali Miloš Ćuk je ispalio projektil za 2:2. Prva četiri minuta Srbija je igrala na nivou kvaliteta igrača koje ima pa je takav bio i rezultat.

Nisu srpski vaterpolisti imali ni sreće jer su Ćuk i Jakšić pogađali okvir gola, ali svakako je odbrana bila na nivou olimpijskog šampiona. Kabanjas je pogodio sa osam metara za novo vođstvo Španije. Ubović nije dao "furiji" da se odlepi, ali Sanahuja je Špancima doneo prednost šest sekundi pre kraja.

DRUGA ČETVRTINA 3:3

Kad se Španija odlepi na veću razliku teško ju je dostići. Kada je Fermin pogodio za 5:3, vaterpolisti Srbije znali su da moraju da uzvrate. Ali, napad nije funkcionisao kao u prvih osam minuta, a ni odbrana, pa je Munariz napravuio "plus tri" (3:6). Nikola Jakšić nije dao rivalu da se još više odlepi, a ni golman Filipović. Dušan Mandić je "pocepao" mrežu za 5:6. Španci tri minuta nisu postigli gol, a to je uspela da iskoristi Srbija i golom Ćuka iz peterca stigli su na 6:6 na 73 sekunde pre kraja. Ali, kao u prvoj, tako i u drugoj četvrtini, Španci su preko Munariza na sedam sekundi pre kraja poveli 6:7.

TREĆA ČETVRTINA 3:3

Kopi-pjest starta druge deonice, Perone je relaizovao igrača više za dva gola više. Srbija nije iskoristila dva igrača više jer je Jakšić sa dva metra pogodio prečku. Kazna je stigla ubrzo, Granados je realizovao peterac i Srbija je opet za dva minuta bila u minusu od tri gola 6:9. I opet su "delfini" morali da jure porednost. Dušan Mandić je pogodio sa svoje pozicije za 7:9, Španci nisu spuštali gas, ali ni jedan od najboljih levorukih bombardera. Na dva minuta pre kraja opet je bio "minimalac" 9:10 za rivala. Tu je golovima bio kraj. Drama je bila na pomolu u poslednjih osam minuta.

ČETVRTA ČETVRTINA 2:5

Nije Srbija uspela da iskoristi dve dobre odbrane jer nije organizovala dobre napade i usledila je kazna od strane Sanhue za dva gola prednosti. Dobro je branio i golman Lorija, nakupio je devet odbrana, ali su sudije rešile kome će suditi, a kome neće faulove. Dva igrača više u novih plus tri (12:9) pretvorili su Španci na pet minuta pre kraja. Mandić je pogodio peterac i Srbija je nastavila poteru. Padovi koncentracije kod vaterpolista Srbnije su takođe jedan od uzroka poraza. Dozvolil su na tri minuta pre kraja da Perone samo ubaci loptu u mrežu za 10:13. Ubović je vratio nadu, a nju je ubio Alvaro Granados sa dva gola u finišu.

SRBIJA: Filipović, Mišović, Mandić 4, Str. Rašović , Ranđelović, Ćuk 2, Dedović 1, Drašović , N. Jakšić 2, Ubović 2, Vico , P, Jakšić, Vik. Rašović .

Vaterpolo turnir na OI, treće kolo

Grupa A

 

Standings provided by Sofascore


Grčka - SAD 13:11
Italija - Crna Gora 16.35
Rumunija - Hrvatska 19.30

 

Grupa B

Srbija - Španija
Francuska - Australija 15.00
Mađarska - Japan 21.05

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport