Ostali sportovi

Ništa od nove medalje za Srbiju: Lazar Kovačević osmi u finalu

Komentari

Autor: Euronews

01/08/2024

-

10:14 >> 10:29

Ništa od nove medalje za Srbiju: Lazar Kovačević osmi u finalu
Andra Arsović i Lazar Kovačević - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Posle medalje koju su nam doneli Zorana Arunović i Damir Mikec, Srbija je danas imala prilike da osvoji još jedno odličje na Olimpijskim igrama u Parizu, ali, nažalost Lazar Kovačević nije uspeo. 

Srpski strelac ispao je danas u finalu u 50m puška trostav, što, inače, i nije njegova omiljena disciplina, a takmičenje u izuzetno jakoj konkurenciji, olimpijski debitant iz Jagodine završio je na osmom mestu sa 407. 4 kruga.

Finale je, baš kao i u kvalifikacijama, bilo podeljeno u tri faze. Prvih 15 metaka pucalo se iz klečećeg stava, drugih 15 iz ležećeg, dok je u trećoj fazi svaki od osam finalista gađao 10 metaka iz stojećeg stava. Posle desetog ispadali su sedmoplasirani i osmoplasirani takmičar, a nakon toga po jedan finalista nakon svakog narednog hica.

Lazar Kovaćević bio je konkuretan tokom čitavog takmičenja. Iako je mahom bio na poslednjem mestu, uglavnom su to bile male razlike u odnosu na bolje rangirane rivale. Poslednji stav dočekao je na osmoj poziciji, ali je i dalje bio igri, da bi poraz potpisao nešto skromnijim rezultatima u poslednjoj seriji.

Prvo zauzeo je favorit iz Kine Ju Kin Lua, srebro je uzeo Ukrajinac Serhi Kuliš, dok je bronza pripala Svapnilu Kusalea iz Indije.

 

 

KLEČEĆI STAV

Posle prvih pet hitaca u klečećem stavu, Kovaćević je bio osmi sa skorom 49.7. Druga serija bila je nešto bolja, pa je osvajač tri svetska i evropska zlata skočio na sedmu poziciju sa rezultatom 101.5, da bi posle prve faze Lazar ponovo pao na začelje sa 152.3 kruga, odnosno za 0.6 manje od sedmoplasiranog takmičara.

LEŽEĆI STAV

Nakon toga pristupilo se ležećem stavu. Ova faza takmičenja bila je ključna za Jagodinca, kako bi ostao u igri za šestu poziciju i nastavak takmičenja. 

Momak, kome puška u trostavu nije idealna disciplina, imao je 150 sekundi da ispali 15 hitaca, a nakon prve serije u ovom stavu i dalje je bio osmi (204), ali sa minimalnim zaostakom u odnosu na ostale rivale, da bi već u drugoj seriji skočio na sedmu poziciju (257). 

Međutim, u poslednjoj seriji slabo je pucao. Iako je pre toga skočio na šesto mesto, tri puta u nizu pucao je 9.9, a onda i 9.8, što ga je ponovo bacilo na začelje pred stojeći stav sa 307.9 krugova.

STOJEĆI STAV

U ovoj fazi takmičenja, koju su predstavnici iz Norveške i Kine dočkali na prvom mestu, strelci su imali po 10 hitaca. Kovačević je morao da skoči na šestu poziciju kako bi ostao u igri, a nakon prvih pet hitaca, Lazar je i dalje bio osmi (357). Međutim, sa vrlo malim zaostatkom za sedmim (0.2) i šestim (0.8) takmičarem.

Pokušao je potom osvajač dva svetska i evropska zlata da popravi utisak u nastavku takmičenja, ali je pucnjem 9.2 i definitivno ispao iz konkurencije za medalje.

Ostaje šteta budući da je osvario vrhunske rezultate u kvalifikacijama, gde je samo zahvaljujući nešto nešto skromnijem učinku u finišu, bio peti. Tim povodom, nadali su se navijači da će Lazar možda moći da donese novu medalju Srbiji u finalu, ali je konurencija, ipak, bila prejaka.

 

Komentari (0)

Sport