Ostali sportovi

Poraz srpskih odbojkašica od SAD posle dramatičnog taj-breka

Komentari

Autor: Euronews

31/07/2024

-

19:14

Poraz srpskih odbojkašica od SAD posle dramatičnog taj-breka
Poraz srpskih odbojkašica od SAD posle dramatičnog taj-breka - Copyright Tanjug/Strahinja Аćimović

veličina teksta

Aa Aa

Svetske šampionke nisu na kraju bolje od olimpijskim. Odbojkašice Srbije posle fantastične, atomske odbojke poražene su od SAD 2:3 (17:25, 20:25, 25:20, 25:16, 15:17) u drugom kolu A grupe odbojkaškog turnira. Retko, baš retko se dešava da u timu Đovanija Gvidetija malo toga funkcioniše kako treba kao što je to bilo viđeno u prva dva seta, ali...

Kad počne da funkcionišu svi elementi (servis, prijem, blok i napad), jednostavno je teško pobediti svetske šampionke. Amerikankama je gorelo pod nogama posle startnog kiksa protiv Kine, posle prva dva seta, kada je Srbija bila često neprepoznatljiva, možda su pomislile da su upisale prvu pobedu. Tako nisu mislile reprezentativke Srbije. Proradio je i onaj inat kod Tijane Bošković i ostalih dama, nisu želele da danas popodne budu epizodistkinje.

Od sredine trećeg seta, zaigrale su Srpkinje na nivou odbojkaških kraljica, ceo tim je delovao kao najprecizniji sat. Osmeh na licu Tijane Bošković, Maje Ognjenović i ostalih devojaka sve su govorile. Uživale su i same u vrhunskoj partiji, odbranama, blokovima, napadima.

Dva seta "fore" su brzo nadoknadile i onda se meč rešavao u dramatičnom taj-breku. Igrala se atomska odbojka, sa neverovatnim potezima. Imale su Srpkinje prednost od 8:5, onda je proradio blok Amerikanki koji suz serijom od 6:1 stigle do tri set lopte (14:11). Ali, nije se tu drama i završila, svetske šampionke su stigle na 14:14, pa 15:15, a onda poklekle - 15:17. 

Tijana Bošković je ubeležila čak 31 poen (27/56), Aleksandra Uzelac 14, Katarina Lazović 12, Maja Aleksić 11 poena. 

Selekciji Srbije ostaje meč sa Kineskinjama, pobeda donosi jedno od prva dva mesta i plasman u četvrtfinale, mada i dve najbolje trećeplasirane iz tri grupe prolaze dalje.

Tok meča po setovima

PRVI SET - 17:25

Bolje su meč otvorile Amerikanke, bolje su servirale, imale dva bloka na mreži pa su povele 6:2. Tijana Bošković je najbolja odbojkašica sveta, sa dva poena, pa dva dobra servisa (brzina 98 km na sat) ‚ brzo je vratila Srpkinje u egal (7:7). Dobar servis, još bolji blok doneli su svetskim šampionkama sa Balkana potpuni preokret u prvom setu i prvo vođstvo 8:7. Srbija je stigla do dva poena prednosti posle bloka Maje Aleksić (10:8) i onda održava tu prednost sve do novog izjednačenja (14:14). 

Četiri vezana poena Amerikanki i novo vođstvo (16:14) naterale su Gvidetija na taj-aut. Tijanu Bošković je uhvatila neka nervoza, retko se dešava da dva puta smečuje u mrežu. Proradio je blok Amerikanki, koji su nastavili seriju od neverovatnih 10 poena i stekle nedostižnu prednost (22:14). Klizio je set iz ruku reprezentativkama Srbije, što se retko dešavalo. Stevanovićeva je prekinula taj "post" Srbije, ali bilo je prekasno za preokret. Okboku i Drus su bile najefikasnije sa po pet poena, toliko je osvojila i Tijana Bošković.

DRUGI SET 20:25

Konfuzija nije napustila reprezentativke Srbije ni na startu drugog seta. Ništa nije funkcionisalo kao što je to uobilčajeno kod srpskih dama - ni napad, ni prijem, ni blok. Amerikanke su se odlepile na 7:3. Podatak da je realizacije Tijane Bošković u tom momentu bila 5/17 najbolje govori o igri Srbije. Samo na momente Srbija je igrala kako ume, ali posle svake mini serije sledila je "kontra" Amerikanki. Vodile su olimpijske šampionke iz Tokija 12:7, Srbija je smanjila na 12:10, pa zatim nastavila sa dobrim servisom i blokom i došla do izjednačenja 13:13. Imale su Srpkinje i 16:16, a onda su napravile tri greške u nevreme, Amerikanke su povele 20:16. 

Pokušala je Tijana Bošković da spasi set, međutim, ništa nije pomoglo. Amerikanke su se odlično branile, blok im je bio stamen, napadi ubojiti i od 20:18, stigle su brzo do 24:18 i povele su 2:0.

TREĆI SET 25:20

I treći set je ličio u uvodnom delu na prva dva. Amerikanke su imnale konstantnu prednost, Srpkinje su stigle do 7:7, pa posle dužeg vremena stigle do prednosti (8:7). Sve vreme se čekalo da proradi taj šampionski nerv kod srpskih igračica. Maja Aleksić je podigla zid od "bloka", pomogla je Katarina Lazović i brzo su svetske šampionke napravile seriju 5:0 i povele prvi put osetnije na meču 14:9. Ni taj-aut nije zaustavio Srpkinje, raspucala se Aleksandra Uzelac iz druge linije, razigrale su se sve igračice, igra je počela da liči na onu pravu. Svetske šampionke suimale 23:15, dozvolile su Amerikankama da naprave 5:0, ali ipak dobile set i ostale u meču.

ČETVRTI SET 25:14

Kad Srpkinje ubace u svoju brzinu, onda teško može neko da ih zaustavi. Sve je funkcionisalo kako treba, brzo je napravljena prednost od 4:0. Amerikanke su pokušavale da se približe, ali to im nisu dozvoljavale srpske dame (10:4). Osmesi na licima srpskih odbojkašica govorile su sve. Uživale su u igri za koji rivalke nisu nalazile odgovor. Pogotovo ne za Tijanu Bošković koja je slala projektile od po 100 kilometara na sat, drastično popravila realizaciju (22/45). Vodile su Srpkinje 18:11, hitale su ka izjednačenju, a Amerikanke nisu imale rešenja.

PETI SET 15:17

Taj-brek je bio dramatičan, a kako bi drugačiji i bio kad se za pobedu bore svetske i olimpijske šampionke. Srpkinje su bile u naletu posle dva dobijena seta, Amerikanke su sve dale za trijumf. Igrala se atomska odbojka, nijedna selekcija nije uspevala da se odlepi. A, onda je Tijana zakucala loptu "za parket" za 7:5. Bilo je i 8:5,ali su Amerikanke sa tri bloka stigle do 8:8. Drama nije napuštala dvoranu u Parizu, Amerikanke su povele 10:9, zatim i 12:9, bile su u seriji od 6:1. Ali, nisu se predavale ni Srpkinje, smanjile su na 12:11, Amerikanke su imale tri meč lopte i nijednu nisu iskorirstile 14:14. Dursova je donela prednost od 15:14, Tijana izjednačila na 15:15. Imale su Amerikanke petu meč loptu i uspele su da slave.

Komentari (0)

Sport