Košarka

Crno-beli se mučili: Dejvis doneo trijumf protiv Pariza

Komentari

Autor: Euronews.rs

15/09/2024

-

23:35

Crno-beli se mučili: Dejvis doneo trijumf protiv Pariza
Frenk Nilikina - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Novi dan i nova pobeda za košarkaše Partizana na pripremama za novu sezonu Evrolige. Crno-beli su danas na poslednjoj utakmici NIS Open Air turnira bili bolji od novog člana elite Starog kontinenta, Pariz rezultatom 83:82 (21:20, 25:23, 22:22).

Posle trijumfa protiv grčkog AEK sa 93:60 (27:20, 24:19, 27:8, 15:15), videli smo nešto izazovniji meč koji su izabranici Željka Obradovića ponovo premostili i pokazali da ova ekipa možda može i više nego što neki to očekuju. 

Ono što je upalo u oči, tojest milovalo ih, jeste energija koju novi tim pokazuje od samog starta. Videli smo već obrise igre koja će se tražiti od "parnog valjka" na prošlom meču, a oni su se preneli i na duel sa Parizom. Imali smo prilike da gledamo bolji šut Frenka Nilikine i Ajzeka Bonge nego što je to bio slučaj u dosadašnjim tokovima njihovih karijera, te to sigurno može i da obraduje navijače. Ponovo je jedan Džons plesao, a drugi kucao protivničke obruče...  

Problemi svakako postoje. Posle solidne prednosti na poluvremenu od +13, pomalo neoprezno je ekipa dopustila Parižanima da se trojkama Nadira Hifija i TiDžej Šortsa vrati u meč. Igra u napadu evidentno najbolje funkcioniše kada se na plejmejkerskoj poziciji nalazi Ife Lundberg ili Frenk Nilikina, dok će Karliku Džonsu kao opciji u razigravanju (s obzirom da je u solističkim rešavanjima akcija nepobitno prvi u redu) biti potrebno još neko vreme. 

Takođe, Aleksej Pokuševski i Duejn Vašington ponovo su odigrali nešto slabiju partiju (sa manjom minutažom!), uz naglasak na Amerikanca, koji je promašio većinu prilika ukazanih mu pri kraju susreta dok se na semaforu lomilo pitanje pobednika. Može se reći da je ušao hladne ruke, jer je parket tek prvi put osetio u trećoj deonici. 

Željko Obradović je čak dva puta bio prinuđen da traži tajm-aut u četvrtoj četvrtini kada je francuski klub preuzeo vođstvo poenima Keverijusa Hejza iz reketa. Tada je bilo 69:68 za goste. Po povratku sa pauze, Duejn Vašington, koji nije bio u igri skoro čitav meč, promašio je trojku, može se reći preuranjenu, sa velike distance, Tajson Vord je to kaznio pogotkom za tri poena. Potom u sledećem napadu je Vašington ponovo bio neuspešan na polaganju, a Šorts je na drugoj strani bio polovičan sa slobodnih bacanja, te su tako Parižani otišli na +5. 

Ništa nije htelo u koš, pa ni prepoznatljiv šut Brendona Dejvisa sa poludistance, ali je srećom isti slučaj bio i na drugoj strani, gde je Kolin Malkom promašio otvorenu trojku. Prelomni trenutak je bila trojka Nilikine na četiri minuta do kraja, a potom i odlična defanzivna rola, posle koje je Bonga popravio novi šut sa distance francuskog košarkaša i izjednačio. 

Isto je zatim učinio i Ife Lundberg, još jednom ravnajući rezultat. Zahuktao se meč, a igralo se kao da je u pitanju utakmica za plej-aut Evrolige, a ne pripremni susret. Upravo ta energija je ono što je nedostajalo Partizanu prošle sezone, i ono što je donelo pobedu na kraju.

Par promašaja sa obe strane je uvelo duel u poslednji minut, a rezultat je bio nerešen - 78:78. Napad je imao Partizan, publika je bila na nogama, a onda je posle promašaja Vašingtona, lopta došla do Karlika Džonsa, koji je pogodio trojku. Međutim, to nije bilo to! 

TiDžej Šorts je uspeo na drugoj strani pogoditi uz faul, a onda je Jantuden uspeo da iskoristi promašaj i donese +1 Parizu. Crno-belima je ostalo 17 sekundi za napad posle tajm-auta Željka Obradovića, a lopta je išla u ruke Karliku Džonsu. Ovaj je promašio, ali je Lundberg iskočio iz praznine, uhvatio loptu i doturio je Dejvisu, koji je rešio meč u korist crno-belih. 

Željko se ovaj put odlučio da nešto više skrati rotaciju, te tako naznači koga možemo očekivati od naredne sezone više, a koga manje na parketu. Priliku nije dobio Mitar Bošnjaković (ne računajući od ranije povređene Ajzeu Majka i Arijana Lakića), dok su značajno manju minutažu imali Duejn Vašington i Aleksej Pokuševski. 

Dejvis je na kraju ubacio 10 poena uz pet skokova. Efikasniji od njega bili su samo Karlik Džons, Frank Nilikina i Sterling Braun sa po 13, odnosno Tajrik Džons sa 12 poena. Kod Pariza Nadir Hifi je imao 19, Ti Džej Šorts 18, a Tajson Vord 16 poena.

Do početka sezone i utakmice prvog kola ABA lige u kom Partizan 25. septembra dočekuje Borac, "crno-beli" će igrati još dve pripremne utakmice, na turniru u Atini, 21. i 22. septembra, gde će uz domaći Panatinaikos igrati i Makabi i Efes.

Komentari (0)

Sport