Košarka

Šampioni srca: "Savršena utakmica" Srbije za košarkašku istoriju koja je legendarnog Kera učinila "istinski skromnim"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2024

-

10:50

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Srbije izgubili su sinoć u polufinalu Olimpijskog turnira od Amerike 95:91, ali su osvojili srca navijača u zemlji, ali i ljubitelja košarke širom sveta zato što su parirali timu koji je sastavljen od najboljih NBA igrača. Srbija je vodila veći deo utakmice i malo je falilo da na kraju trijumfuje što bi bio fantastičan uspeh.

Sudarila su se dva fantastična tima. Na jednoj strani američke NBA zvezde i, po mnogima, neki od najboljih igrača svih vremena predvođeni trofejnim trenerom Stivom Kerom. Na drugoj tim koji ima MVP-ja NBA lige i najboljeg igrača današnjice, a na čijoj je klupi selektor koji zna kako se pobeđuju Amerikanci. Ali Srbija nije imala samo to – mnogi su ocenjivali da je tim Srbije izuzetno kvalitetan jer su se i u njemu nalazili vrhunski NBA i evroligaški igrači.

I to se potvrdilo na terenu. Amerika jeste bila favorit i na kladionicama i u očima košarkaške javnosti, naročito zato što je relativno skoro dva puta bez većih problema pobedila Srbiju. Ali triput zaredom lako pobediti ovakav tim Srbije – ispostavilo se da to nije lako čak ni asovima kakvi su Lebron Džejms, Stef Kari, Kevin Durent, Entoni Dejvis i ostali.  

Krenula je Srbija, malo je reći hrabro, ali veoma borbeno i taktički pametno. Razlika u korist Srbije je bila i dvocifrena dobar deo utakmice i činilo se da Amerika nema rešenja za igru Jokića, Bogdanovića, Avramovića, Petruševa, Micića i družine u kojoj je svako imao soju ulogu koju je ispunjavao na najbolji mogući način. Procenti šuta za tri poena Srbije delovali su pomalo nestvarno i navijači su počeli da se nadaju.

"Tim snova" nije nedodirljiv

I to je možda i najveće dostignuće ovog tima – ozbiljno uzdrmati ovakav tim Amerike, to je veliki poduhvat. Za pobedu je na kraju možda falilo i malo sreće, ali košarkaši Srbije u nekom smislu jesu pobedili. Pokazali su da "tim snova" nije nedodirljiv, i pokazali su da snovi mogu da se ostvare, uprkos rezultatskom porazu.  

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Suze na licima naših košarkaša na kraju su razumljive, ali kad se obrazi osuše, na licima će ostati ponos, što će, nadamo se biti inspiracija za generacije mladih košarkaša. Na ekipu je ponosan i selektor Svetislav Pešić. 

"Ponosan sam kako smo igrali, posebno jer smo se vratili od minus 24 protiv Australije. Videla se mentalna snaga naša, jedna ili dve lopte su odlučile. Ima pravilo u Srbiji koje upotrebljavamo, ko gubi ima pravo da se ljuti. Ja nisam ljut nego ponosan, videli ste kako smo igrali, Milutinov je imao temperaturu, ni Jović nije bio spreman. Hajde da ih oporavimo za veću rotaciju protiv Nemaca", izjavio je Pešić novinarima u Parizu. 

Poručio je da ne traži opravdanja, kao i da je ljut zato što sudije nisu ukazale poštovanje prema njegovom timu, odnosno Nikoli Jokiću i Bogdanu Bogdanoviću. 

A reči hvale na račun Srbije imao je i američki legendarni trener Stiv Ker. Kada takvo ime izjavi da je ovo bila jedna od najboljih utakmica u njegovom životu, onda je jasno na kakav način je Srbija nastupila. Istakao je da je znao da će ovo za Amerikance biti najteži meč na turniru i da je to rekao svojim pomoćnicima.  

"Srbija je tako dobar tim, a pritom nikada nije lako da bilo koju ekipu dobijete tri puta zaredom u kratkom roku. Mi smo ovakvu Srbiju dobili dva puta i bez neizvesnosti, mrzeo sam to. Znao sam da će sada biti teško", naglasio je Ker. 

"Srbija je igrala divnu košarku"

Američki selektor je u prvoj analizi zaključio da su izabranici Svetislava Pešića odigrali savršenu utakmicu, te da su se dešavale stvari koje, kako kaže, nije očekivao. 

"Ubacili su toliko teških šuteva. Aleksa Avramović je pogodio četiri trojke u prvom poluvremenu, to ne očekuješ. Ali, to su Olimpijske igre, trenutak, bili su briljantni, isporučili važne stvari pod pritiskom. Sjajan tim, klasa... Igraju tvrdo, tako zajednički", nije krio oduševljenje Ker.  

Koliko ova utakmica može da promeni pogled na svet košarke i na neke tradicionalno uspostavljene odnose snaga svedoče i Kerove reči da ga je meč učinio "istinski skromnim". 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Pet puta je osvajao NBA ligu kao igrač, a četiri puta kao trener. Postavio je rekord u procentu ubačenih šuteva za tri poena i pobednik je takmičenja u šutiranju trojki. Kao trener osvojio je Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre – a meč sa Srbijom učinio ga je “istinski skromnim”.  Zamislite samo.... 

"Počastvovan sam što sam bio deo ove utakmice. Srećan sam što smo pobedili. Video sam neke srpske igrače kako plaču posle utakmice i nekako sam se osetio užasno, jer su uradili sve. Igrali su divnu košarku", rekao je Ker. 

Srbija ima razloga za ponos

Ali ovo nije priča o Stivu Keru, već o onima koji su igrali “divnu košarku”, a to su srpski reprezentativci. Kapiten Srbije Bogdan Bogdanović posle utakmice je rekao da je ponosan na saigrače i način na koji su se borili. Nije želeo da kaže ni reč o suđenju, iako mnogi smatraju da je bilo razloga da se o tome priča.  

"Nismo odustali i na to možemo biti ponosni. Odigrali smo najbolje moguće. Mogli smo da pogodimo koji šut više i odigramo neku bolju odbranu na kraju”, istakao je kapiten velikog srca.  

A kad se već pominje veliko srce, jedna od prvih asocijacija još od Svetskog prvenstva prošle godine jeste Aleksa Avramović. Od njega stiće poruka ohrabrenja i pogled uperen ka meču za treće mesto. 

"Vraćamo se na štitu i uzdignutog čela. Niko se nije uplašio i nismo ih respektovali. Pogodili su neke teške šuteve i vratili se. Taktički smo se odično spremili i nemamo za čim da žalimo. Imamo 40 sati da se spremimo za borbu za bronzu i nadamo se da ćemo obradovati narod i da će bronza sijati zlatnim sjajem. Borimo se za našu zemlju i bićemo maksimalno agresivni. Žao mi je što nismo izdržali. Ovo je bila utakmica visokog intenziteta, a oni su imali više snage", rekao je Avramović. 

Puls Manua Đinobilija bio je dugo visok

Zaista, kad se kaže da Srbija nema za čim da žali, to se može posmatrati dvojako. S jedne strane je to što Srbija ima za čim da žali fantastičan uspeh kojeg mi možda i nismo svesni, jer takve okolnosti protiv “drim tima” niko nije mogao da očekuje. Sa druge strane, ako se pogleda taktika, borbenost, timski duh, želja - Srbija zaista nema za čim da žali.  

I da se opet vratimo na to št aje ova utakmica promenula u svetu košarke. Legendarni argentinski košarkaš Manu Đinobili je bio oduševljen onim što je video. 

“Kakva utakmica. Čestitke Srbiji na gotovo savršenoj utkamici. Poštovanje. Polufinala su bila tako intenzivna”, napisao je na mreži C posle meča i dodao: “Moj puls je i dalje visok. Nisam se pomeio s kauča. Nisam siguran kako sam kako sam ikada bio akter ovakvih utakmica. Iscrpljen sam”.  

Selektor ekipe Brazila Aco Petrović je istakao da epilog utakmice izaziva frustraciju.  

“Košarkaški je velika šteta što se utakmica nje završila drugačije, jer odigrati onakvih 35,36 fantastičnih minuta, a ne dobiti utakmicu je frustrirajuće”, napisao je.  

Još jedna košarkaška legenda Pau Gasol izjavio je: “Neverovatna utakmica! Čestitke selekciji SAD na prolasku u finale, ali i Srbiji koja je prikazala neverovatnu igru i treba da bude pnosna”.  

Upečatljiv je i komentar američkom ESPN-a koji je istakao da nijedan tim i nijedan igrač nisu izazvali veću brigu za SAD od Srbije i Nikole Jokića na putu ka zlatu.  

"To je bila osnova za angažpvanje Džoela Embida da igra za SAD, ali i za regrutovanje najveće moguće kolekcije talenata – Lebrona Džejmsa, Stefa Karija i Kevina Durenta, da dođu i da obezbede još jedno zlato. To je okupiralo Stiva Kera i njegov stručni štab ove nedelje, bez obzira na ranije pobede na Olimpijskim igrama. Bila je to noćna mora koja je skoro oživela. Tim SAD je bio blizu dubokog kraja upadajući u klasične zamke koje su dovele do istorijskih poremećaja. Ali su se budući članovi Kuće slavnih i moderni MVP grači iskupili povratkom iz snova i sada su ostavili svoj neizbrisiv trag”, navedeno je.  

"Idemo dalje": Bronza bi sijala kao zlato

Istorija je već napisana, Pešiću i “orlovima” ostaje borba za bronzu i treba se pripremiti za utakmicu protiv Nemačke. 

Euronews TV

"Pričamo o svetskom šampionu koji nas je dobio pre godinu dana u Manili u finalu Svetskog prvenstva. To je tim koji je opet, uz neke zanimljive odluke sudija izgubio polufinale protiv Francuske koja je imala veliku podršku navijača”, rekao je novinar Arena Sporta Uroš Samardžić za Euronews Srbija. 

Istakao je da je psihološka priprema mnogo važna kada je reč o toj utakmici. Kako napominje, prava poruka sada jeste: "Idemo dalje!". 

"Ova utakmica ne bi trebalo da ostane kao gorak ukus. Bolje da to bude zalog za budućnost da može da se igra protiv SAD kakve god bile, a bile su u najjačem sastavu. I to bi stvarno trebalo apostrofirati svaki put kada govorimo o ovoj utakmici”, poručio je Samardžić.  

Komentari (0)

Sport