Košarka

Srbija stigla do trijumfa: Zakazno četvrtfinale sa Australijom

Komentari

Autor: Euronews.rs

03/08/2024

-

21:46

Srbija stigla do trijumfa: Zakazno četvrtfinale sa Australijom
Srbija stigla do trijumfa: Zakazno četvrtfinale sa Australijom - Copyright Tanjug/AP/Michael Conroy

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je Južni Sudan posle velike borbe rezultatom 96:89 (23:22, 24:22, 25:23, 24:18) u poslednjem kolu grupne faze Olimpijskih igara u Parizu. Iako su mnogi postavili Srbiju za velikog favorita, afrička reprezentacija se pokazala kao tvrd orah, koji je naš tim uspeo da slomi tek u poslednjem kvaratalu.

Najefikasniji u našem timu bio je Bogdan Bogdanović, koji je sa 30 poena uspeo da obori Južni Sudan, za najefikasnijeg igrača Srbije na jednom meču Ol. Pratio ga je ništa manje fantastični Nikola Jokić sa dabl-dabl učinkom od 22 poena i 13 skokova.

Što se tiče Južnog Sudana, očekivano, predvodnik je bio Karlik Džons sa 17 poena i 10 asistencija, dok su ga ispratili Marial Šajok sa 17, odnosno Nuni Omot sa 14 koševa kraj svog imena. 

Uvodni deo igre je protekao u znaku Južnog Sudana. Srbija nikako nije uspevala da se odlepi, a priključak je naš protivnik pretežno zadržavao šutevima sa distance. 

Istini za volju, odbrana "orlova" u prvoj četvrtini nije zaista bila najsjajnija. Nekoliko puta su Nuni Omot i Marial Šajok pogađali potpuno otvorene trojke, koje su uspevale da vrate Južnosudance u život. 

Naš tim su tada pretežno predvodili Nikola Jokić, koji je ponajviše izmišljao poene u reketu, kao i Bogdan Bogdanović, koji je pronašao šutersku formu po kojoj ga svi poznajemo. 

Najveća pretnja po Srbiju bio je očekivano Karlik Džons, čijih su sedam asistencija i deset poena na poluvremenu imali veliki uticaj na rezultatski egal. Na kraju je upravo novi plej Partizana postigao koš za odlazak na odmor i spustio minus Južnog Sudana na samo dva poena. 

Nikola Milutinov u duelu sa južnosudanskim igračima

Nažalost, treća četvrtina je bila prilično slična prvom delu. Naš tim je poentirao u naletima, ali su Afrikanci uvek odgovarali skokom i zakucavanjem, odnosno trojkom sa distance. U poslednji kvartal se ušlo sa 72:67 za našu ekipu.

Najuzbudljivija četvrtina protekla je prilično neočekivano. Južnosudanci su postigli četiri brza poena, i delovalo je da mogu izvući čudo. 

Uspeli smo i mi da uzvratimo istom merom, a onda se ponovo pojavio Bogdanović i novom trojkom iz natrčavanja postigao najvažnije poene na meču. U tim trenucima su i Afrikanci počeli konačno da promašuju.

Bogdanovića je posle samo minut ispratio i Vasa Micić pogotkom sa distance, da bi po ubacivanju lopte za Džonsa, Marko Gudurić uspeo da ukrade posed i namesti Filipu Petruševu otvoreno polaganje, koje je praktično prelomilo utakmicu i donelo pobedu našem timu četiri minuta pre kraja.

 

[Unknown Object]

 

Snažna odbrana u poslednjem kvartalu, pomešana sa Bogdanovićevim i Jokićevim poenima presudila odredila je pobednika utakmice. 

Do kraja je prednost pretežno rasla (sa izuzetkom vezanih trojki Džonsa i Šajoka dva minuta pred kraj, kojim je uzgred prekinut poenterski post Južnosudanaca od četiri minuta), a naši košarkaši priveli meč kraju. 

Srbija će u četvrtfinalu igrati sa reprezentacijom Australije, a tok meča možete ispratiti u tekstu ispod. 

Četvrta četvrtina

8. minut (91:74)- Potpuno je naš tim uspeo da slomi otpor Južnog Sudana. Presudna je bila trojka Bogdanovića na sedam minuta do kraja, a dodatno je pomogla vanredna odbrana našeg tima. 

6. minut (87:74)- Prva dvocifrena prednost našeg tima! Donosi je Vasa Micić polaganjem uz kontakt. Potom Dobrić osnažuje vođstvo!

6. minut (83:74) - EVO GA I MICIĆ!  Srbija postiže još jednu važnu trojku, a onda Gudurić krade loptu i namešta Petruševu priliku koju ovaj nepropušta. Zovu tajm-aut Južnosudanci. 

3. minut (78:71) - BOOOOOOOOOOOGDANOOOOOOOVIĆ!!! Veoma bitna trojka našeg kapitena iz natrčavanja!

Treća četvrtina 

10. minut  (72:67) - Konačno smo uspeli da sprečimo poentiranje Južnog Sudana sa distance za trenutak, a ujedno i nanižemo par lakših poena. Na kraju Tor uspeo da ofanzivnim skokom i zakucavanjem prekine poentersku sušu svog tima, a na drugoj strani je Dobrić promašio polaganje, što je omogućilo Džonsu da pogodi u zadnjoj akciji, kako će se ispostaviti na vreme. 

8. minut (72:63) - Desetu trojku je pogodio Južni Sudan. Neverovatno je koliko su raspucani i koliko ne mare za promašaje. Sada je svoju prvu na meču pogodio Džok. Na drugoj strani je Nikola Jović izašao na liniju za penale i, ali je promašio drugo. Srećom, uhvatili smo skok, a to je iskoristio neverovatni Nikola Jokić. Nanizala je Srbija nekoliko poena, a ovaj put je Aleksa dobio ukradenu loptu i položio iz tranzicije. 6. minut (65:58) - Trojku je pogdodio Bogdan na 04.31, a potom u sledećem napadu još jednu i tako vratio prednost ekipi!

5. minut (59:58) - Ponovo nas Šajok muči sa distance, ali srećom, kapiten "orlova" je raspoložen, tako da je prilikom polaganja uspeo da pogodi za uz faul, za +7. Posle tajm-auta su se osnaženo vratili Afrikanci poentiralo preko Gabriela, a Srbija se u napadu ponovo previše oslanja na MVP NBA lige. Na kraju je i Pešić zatražio pauzu, s obzirom da ponovo imamo problema sa zatvaranjem skoka. Omot je doneo -1 Južnom Sudanu zakucavanjem.  

2. minut (51:44) - Na ulasku u nastvak igre, Nikola Jokić je pogodio flotuter. Na drugoj strani je novi plej Partizana, Džons, proigrao sjajno Gabriela, ali je ovaj promašio zicer, što je polaganjem iz tranzicije kaznio Bogdanović. 

Druga četvrtina

10. minut (47:45)- Po nastavku igre, Jokić je uspeo da porentira i postigne svoj 11 koš na meču. Našem timu nedostaje čvrsta odbrana, a to se vidi po načinu na koji je Južni Sudan postizao svoje poene. To su najčešće bile otvoren  trojke, proizišle iz skokova u napadu. U jednoj akciji su ih imali čak tri zaredom, što govori koliko nam je reket otvoren... 
Na minut  i po do kraja, Šajok je pogodio jednu trojku iz driblinga, a mi smo uzvratili spuštanjem lopte u reket za Nikolu Jokića, koji je ponovo bio fauliran, ali je ovaj put na bacanjima bio nepogrešiv. Po ulasku u poslednji minut, Bogdanović je posle tranzicione konfuzije pogodio trojku iz ugla i doneo +5 našem timu. Na kraju je Karlik Džons dobrim prodorom uspeo da umanji prednost Srbije poluvremenu. 

7. minut (39:39) - Džons uspeva da izvuče koš uz faul. Naš tim je naišao na nezgodniju prepreku nego što je bilo očekivano. Nije tajm-aut selektora Pešića urodio plodom, a Srbija je prokockala prednost od devet poena, tako da je rešio pozvati još jedan. 

6. minut (39:35) - Dve trojke zaredom su pogodili Južnosudanci - jednom je egzekutor bio Kuol, a drugu je ubacio Džonst - što je primoralo Pešića da prekine nalet. U napadu po povratku sa odmora, Jokić se našao udvojen, ali je uspeo izvuče faul ali i iskoristi samo jedan penal. 

4. minut (36:30) - Nikola Jović je poentirao šutem za tri iz ugla na asistenciju iz prodora našeg kapitena, a potom u tranziciji Bogdanović nije uspeo da ponovi isto. Međutim, kada god bi naši sticali osetniju prednost, Južnosudanci bi pogađali sa distance. Ovaj put je strelac bio Deng. 

2. minut (29:25) - Za početak je Tor uspeo iz ogromne udaljenosti da vrati prednost Južnosudancima, da bi potom Nikola Milutinov istog košarkaša primorao na faul pri svom zakucavanju. Naš centar je iskoristio priliku za dodatne poene i doneo +1 Srbiji. 
Već u sledećoj akciji je Bogdan Bogdanović pogodio trojku iz ugla i nagovestio da ulazi u svoju prepoznatljivu šutersku formu, što je nateralo protivničkog selektora na tajm-aut. 

Prva četvrtina

10. minut (23:22)- Jokić je oba puta bio precizan sa linije za slobodna bacanja, međutim, odgovorili su Južnosudanci brzom akcijom preko Tora iz auta. 
Na drugoj strani je Nikola Milutinov posle sjajne kombinacije sa Micićem promašio zakucavanje, ali su i Afrikanci bili neprecizni prilikom otvorenog šuta za tri. Već u sledećoj akciji je naš NBA plejmejker bio polovičan sa penala, a Kris Džons je uz kontakt uspeo da pogodi teško polaganje . Izgledalo je da će protivnik na mali odmor sa vođstvom, ali je Vasa sjajnim ulazom i šutem preko ruke doneo poen prednosti Srbiji. 

8. minut (18:18)- Omot je kazbnio neopreznost Filipa Petruševa u odbrani trojkom preko ruke, i tako odgovorio na slobodna bacanja Nikole Jokića. Zatim Karlik Džons nije iskoristio prodor, ali MVP NBA lige je loše reagovao u narednoj akciji napravivši faul u napadu, tako da su obe ekipe ostale u egalu. Na kraju je i Nikola Jović napravio faul, a Omot bio precizan oba puta sa linije za slobodna bacanja. 
Evo trojke Dobrića, ponovo smo izjednačeni, nakon kraćeg vođstva Afrikanaca. 

6. minut (15:13) - Uspeo je Dobrić da da poentira, a potom Aleksa nije iskoristio tačdaun pas Nikole Jokića zbog bloka Gabrijela, što su Južnosudanci kaznili kontranapadom .

4. minut (10:6) - Fantastično je Nikola Jokić asistirao Filipu Petruševu iza leđa, ali je odmah na drugoj strani anulirao svoje remek delo faulom. Srećom Srbija je uspela da poveže dva dobra napada, koja su krunisana trojkom Bogdana Bogdanovića iz driblinga. 

2. minut (3:3) - Povela je afrička reprezentacija trojkom Gabriela, a onda je na drugoj strani istom merom odgovorio Nikola Jokić.

Postave: 
Srbija: Avramović,  Bogdanović, Marinković Petrušev, Jokić
Južni Sudan: Džons, Šajok, Omot, Kuol, Gabriel 

20.53 - Sve opcije za prolaz Južnog Sudana 

Ukoliko trijumfuju, ili izgube sa samo jednim poenom razlike, naši protivnici nastavljaju takmičenje. Takođe, odgovara im i poraz od dva poena razlike, ukoliko postignu minimum 58 koševa.

20.16 - Pešić pred Južni Sudan 

"Igramo poslednju utakmicu u grupi, svi ste videli da je, pogotovo oni koji su bili u Manili, Južni Sudan ekipa koja je najviše napredovala. Oni su se pojačali sa trojicom novih igrača, napredovali su individualno i kao ekipa, igraju košarku totalno drugačiju od ostalih. Košarka sa dosta trčanja i šutiranja, brzim odlukama u napadu, izuzetnom atletikom. Ono na čemu treba da se obrati najveća pažnja, imaš ponekad utisak da ih ne zanima ko je na drugoj strani", rekao je Svetislav Pešić. 

20.14 - Srbija pomaže Grčkoj

Grcima je neophodna pobeda naše reprezentacije od najmanje tri poena razlike kako bi se kvalifikovala u narednu fazu takmičenja kao jedna od dve najbolje trećeplasirane reprezentacije. 

Komentari (0)

Sport