Košarka

Pešić i nacija ponosno trljaju ruke: Srbija razbila Grke pred put u Lil

Komentari

Autor: Euronews

22/07/2024

-

21:59 >> 22:09

Pešić i nacija ponosno trljaju ruke: Srbija razbila Grke pred put u Lil
Pešić i nacija ponosno trljaju ruke: Srbija razbila Grke pred put u Lil - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedom je okončala ciklus pripremnih utakmica za predstojeće Olimpijske igre, pošto je večeras pred krcatim tribinama beogradske Arene savladala selekciju Grčke rezultatom 94:72 (26:21, 22:18, 24:19, 22:14), nanevši Helenima prvi poraz još od početka septembra i meča sa Crnom Gorom na Svetskom prvenstvu.

Publika u našoj najvećoj dvorani imala je priliku da uživa u jednoj čvrstoj i lepoj utakmici za gledanje između ekipa koju su pretendenti za medalje u Parizu, kao i u duelu dva MVP igrača NBA lige, dok je selektor Svetislav Pešić, nadamo se, dobio neku jasniju sliku o tome ko će nas predstavljati na Olimpijskim igrama, pre njegovog konačnog spiska i put u Lil, koji je zakazan za sredu u jutarnjim časovima.

Kada se sve sumira - sedam pripremnih utakmica, pet pobeda i dva poraza, sasvim su solidan rezultat u ovom ciklusu, budući da mnogi od igrača koji putuju u Lil nisu igrali zajedno tokom kvalifikacija. Neke stvari, poput skromne odbrane na perimetru protiv Japana, kao i loša druga poluvremena protiv Australije i Amerike, pozivaju na oprez i zabrinutost. Ali, sve u svemu, jedna dobra slika naše reprezentacije u prethodnih mesec dana, koja je samo postala bolja posle meča sa Grčkom. 

Petorka predvođena Jokićem, Bogdanovićem, Avramovićem, Dobrićem i Petruševim, nekako, najbolje se pokazala večeras i upravo na njihovim krilima, "orlovi" su stekli prvu dvocifrenu prednost u finišu uvodne četvrtine (23:13). Dal` zbog jake podrške sa tribina, ili činjenice da u svom taboru nisu imali glavnog orkestratora, Nika Kalatesa, Heleni su metiljavo ušli u meč.

Već na startu utakmice ušli su u seriju promašaja, a Srbija se za razliku od prethodnih mečeva, ovaj put, dobro i organizovano branila. Naročito na perimetru i kod čuvanja Adetokumba na visokom postu, pa su "orlovi" uvodnu četvrtinu rešili u svoju korist (26:21), da bi sredinom druge deonice otišli i na "+ 11" - (34:23).

Tokom tog perioda uglavnom se igralo po notama Jokića, uz potporu Milutinova i Petruševa u reketu, dok su sa spoljnih pozicija "rešetali" Bogdanović i Avramović. Čak 12 asistencija Srbija je imala do poluvremena, ali takođe uz osam izgubljenih lopti, koji se, iskreno, mogu prepisati i greškama egzibicije, budući da se igralo i za osmehe na tribinama. 

Međutim, sa takvim, opuštenim pristupom, Grčka je uspela da se vrati do kraja deonice (41:37) i kazni letargičnu odbranu Srbije, koja je počela da posustaje kada god na parketu nije bilo Jokića i Bogdanovića. Da bi se sve ponovo vratilo na vodenicu srpskog tima do odlaska na odmor (48:39) kada je duo iz NBA lige izašao na teren. 

Dolaskom treće četvrtine, Srbija je ponovo počela da diže ritam. Sukcesivno, uz pametna rešenja u napadu, dok je Grčka "gubila dah" pod obručima. Zahvaljujući gotovo duplo većem broju skokova, "orlovi" su preuzeli kontrolu igre i uz visoke procente šuta poveli 72:56 pred odlučujuću deonicu, gde je Svetislav Pešić iskoristio priliku i promešao karte u reketu u slučaju da ostanemo bez Jovića i Davidovca na "četvorci".

Kako je utakmica odmicala, tako je kvalitet Srbije sve više dolazio do izražaja. Visoki procenti realizacije šuta za tri poena, koji su u jednom trenutku išli i do 50 odsto, kao i dobro uigrane blic akcije sa Jokićem, donele su Srbiji prednost od gotovo 20 poena sredinom poslednje četvrtine (80:62), kada se već mogao naslutiti pobednik. A, nastavak meča protekao je u mirnijem tonu. 

Pešić je na kraju "promešao karte", šansu dao rovitom Joviću i pojedinim igračima koji nisu imali veliku minutažu u proteklom periodu. I, manje/više, svi su se solidno pokazali.

Sada ostaje onaj glavni deo kada će Pešić precrtati četiri igrača sa spiska i odlučiti ko će se naći u avionu za Lil u sredu, a budući da Davidovca večeras nije bilo u rotaciji i sudeći po izjava selektora od pre, sva je verovatnoća da će košarkaš Crvene zvezde ipak ostati u Beogradu.

No, dobro... Vreme će pokazati, a konačan spisak Pešić treba najkasnije da dostavi do 24. jula.

Srbija prvu utakmicu u Lilu igra protiv Amerike u nedelju od 17:15 časova.

Komentari (0)

Sport