Košarka

Čačak dobija muzej košarke: Kićanović, Obradović i Mišović će još jednom zaigrati, ali na virtuelnim terenima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/06/2024

-

16:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Grad na Moravi odavno je poznat kao grad košarke, jer su upravo iz Čačka potekla neka od najvećih imena u sportu pod obručima. Sada se u samom centru grada pravi jedinstveni muzej košarke, a u toku su završeni radovi. 

Košarkaške legende kao što su Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović imaće svoje posebno mesto u muzeju košarke, a njima će biti posvećen hol slavnih. Čačak je dao 54 reprezentativaca u kategorijama od pionira, kadeta, juniora do prvotimaca. 

Ovo je upravo jedan od razloga što će grad na Moravi biti prvi u Srbiji, koji će dobiti muzej košarke, a ujedno je i ostvarenje najveće dečačke želje sportske legende Radmila Mišovića, koji je Čačak upisao crvenim slovima u istoriju ovog sporta. 

"Sa ovim muzejom mislim da su se sve te nepravde ispravile i da je to jedna stvar, pogotovo za mene, koji je ovde počeo, na ovom terenu, da se bavi košarkom sa osam godina. Eto, 1953-54. godine prva utakmica se ovde odigrala na šljaci i bio je rezultat 2-2", rekao je Mišović za Euronews Srbija. 

"Ljubitelji košarke imaće priliku da otputuju u prošlost, čak do 60-ih i 70-ih godina 20. veka kroz virtualne utakmice u kojima ponovo rešetaju koševe Kićanović, Obradović i Mišović. 

Euronews Srbija

 

Da je Nacionalnom muzeju košarke mesto upravo u Čačku, slaže se i najbolji strelac svih vremena, ali i njegovi sugrađani. 

"Pre svega Čačak jeste košarkaški grad, dosta Čačana je u reprezentacijama, kao na primer Aleksandar Avramović", rekao je jedan od Čačana koje smo pitali za mišljenje.

"Definitivno je košarka jedan od brendova Čačka. Kasnimo mi sa tim, to je trebalo davno uraditi, ali nikad nije kasno", kazao je njegov sugrađanin

"Ja sam za to da Čačak treba da ima košarkaški muzej. I naravno da Čačak treba da bude košarkaški centar u Srbiji", složio se treći sagovornik.

A srpski, bosanski i hrvatski asovi naći će mesto u muzejskoj postavci pod ovim krovom, zahvaljujući savremenim tehnologijama. 

Mišović, Kićanović i Obradović, čuveni čačanski trojac ponovo će zaigrati košarkašku utakmicu, ali ovoga puta na virtuelnim terenima, u jedinom nacionalnom srpskom muzeju košarke, uskoro u gradu na Moravi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport