Fudbal

Senzacionalna pobeda Grčke protiv Engleske na Vembliju u UEFA Ligi nacija

Komentari

Autor: Euronews

10/10/2024

-

22:55

Senzacionalna pobeda Grčke protiv Engleske na Vembliju u UEFA Ligi nacija
Senzacionalna pobeda Grčke protiv Engleske na Vembliju u UEFA Ligi nacija - Copyright Tanjug/(Bradley Collyer/PA via AP)

veličina teksta

Aa Aa

Grčka je osvojila "Vembli", golovima Vangelisa Pavlidisa iz 49. i 90+4. minutu, "heleni", koje sa klupe predvodi srpski trener Ivan Jovanović, pobedili su Englesku 2:1 (0:0) u trećem kolu Grupe 2 B Divizije UEFA lige nacija. Trijumf Grka je apsolutno zaslužen, bila su im poništena dva gola, ali Džud Belingem nije uspeo da spreči poraz.

Englezi i Grci minutom ćutanja odali su počast preminulom igraču Panatinaikosa i reprezentativcu "helena" Džordžu Baldoku, da bi odigrali egal prvo poluvreme. Nije bilo pravo Mavropanosu što mu je sudija u 11. minutu poništio gol, dok je sa druge strane Kol Palmer bio najbliži da pogodi mrežu gostiju.

Englezi su igrali bez Harija Kejna, pa je zanimljiv izbor napravio selektor Li Karsli jer je igrao bez klasičnog špica iako je na klupi imao Solankea i Votkinsa. Na drugoj strani, selektor Grčke Ivan Jovanović veoma dobro je namestio igru protiv "Gordog Albiona" uz jasno zacrtane tranzicije. I jednu takvu realizovao je sjajni Konstantelis Pavlidis u 49. minutu. Isti igrač je pet minuta pre kraja još jednom zatresao mrežu, ali je gol bio poništen. Usledila je kazna, Belingem je pogodio za 1:1. Međutim, Pavlidis je u nadoknadi drugim golom doneo senzacionalan trijumf.

 

 

Fudbalska selekcija Italije sjajno je započela UEFA Ligu nacija, moć čete Lućana Spaletija na svojoj koži osetila je i u prvih 40 minuta i Belgija (bilo 2:0), ali je onda pucala sama sebi u nogu posle isključenja Pelegrinija da bi zatim spašava bod na Olimpiku 2:2 (2:1). 

Razvio je Spaleti njegovu specifičnu igru "na prvu" uz mnogo trčanja i već posle 60 sekundi golman Kastels je vadio loptu iz mreže. Akcija je bila kao iz video igrice, sa nekoliko dodavanja Di Marko je ostao na levom boku, uputio prizeman centaršut, a Kambijazo je natrčao i iz dva puta ugurao loptu u mrežu.

"Azuri" su lako kontrolisali meč, a koristili svaku grešku ili loše pozicioniranje da zaprete. Ponovo je Di Marko uputio dijagonalu "iz prve" ka Kambijazu, golman Kastels je uspeo da odbrani njegov udarac, ne i da spreči Retegija da odbitak prosledi u mrežu.

Međutim, Italijani su sami sebi "pucali u zdravu nogu", jer je Pelegrini neopreznim startom s leđa dobio direktan crveni karton. Iz tog prekida je De Kujper postigao lep gol i vratio Belgiju u igru. 

Brojčano slabiji Italijani, bili su prinuđeni da se brane i brlo brzo ih je Belgija kaznila. Posle kornera i povratne lopte, Trosar je sa par metara matirao Donarumu.

Povijali su se Italijani pod naletima "crvenih đavola", branili svi sredstvima i imali na kraju i sreće da ostanu neporaženi.

 

 

Francuska je i bez Kilijana Mbapea bila favorit protiv Kipra, ali je do trijumfa došla uz mnogo borbe iako to rezultat ne pokazuje 4:1 (2:1).

Kada je Kamavinga pogodio mrežu već na startu meča uz obilatu pomoć Omrija Glazera, činilo se da će "trikolori" da se prošetaju kroz Budimpeštu. Međutim, odbrana "trikolora" je pokazala iste slabosti kao sa UEFA EURO, Gandelan ih je kaznio, da bi Nkunku pokazao kvalitet iz Premijer lige. Lako je okrenuo rivala na 16 metara i matirao golmana Crvene zvezde. Francuzi su rešili meč tek u finipu kada su Genduzi i Barkola postavili konačan rezultat.

 

 

Erling Haland je prvi put nosio kapitensku traku u Norveškoj i taj posebni trenutak ovekovečio 33. golom u dresu selekcije. Mrežu Slovenaca zatresao je već u sedmom minutu. Posle dužeg vremena su Norvežani odigrali dobar meč, a prelomili su ga golovima Serlota i Halanda za trijumf od 3:0.

Austrija je brzo "otorila" Kazahstan preko Baumgartnera, a prelomila je meč brzim golovima u nastavku.,

UEFA Liga nacija, 3. kolo

A Divizija

Grupa 2

Italija - Belgija 2:2 (2:1)
/Kambijazo 1, Retegi 24 - De Kujper 42, Trosar 61/

Izrael - Francuska 1:4 (1:2)
/Gandelan 24 - Kamavinga 7, Nkunku 28, Genduzi 87, Barkola 90/

 

Пласман обезедио Sofascore

 

B Divizija

Grupa 2

Engleska - Grčka 1:2 (0:0)
/Belingem 87 - Pavlidis 49, 90+4/

Finska - Irska 1:2 (1:0)
/Pohjanpalo 17 - Skejls 57, Brejdi 88/

 

Пласман обезедио Sofascore

 

Grupa 3

Austrija - Kazahstan 4:0 (1:0)
/Baumgartner 10, Linhart 53, Sabicer 56, Zajdl 79/

Norveška - Slovenija 3:0 (1:0)
/Haland 7, 62, Serlot 52/

 

Пласман обезедио Sofascore

 

C Divizija

Grupa 4

Letonija - S. Makedonija 0:3 (0:1)
/Atanasov 35, Ćamili 70, Elmaz 90+3/

F. Ostrva - Jermenija 2:2 (1:1)
/Benjaminson 37, Bjartalid 85 - Zelarjan 44. Manveljan 90+3/

 

Пласман обезедио Sofascore

 

D Divizija

Grupa 1 

Gibraltar - San Marino 1:0 (0:0)
/Brito 61/

 

Пласман обезедио Sofascore

 

Grupa 2

Moldavija - Andora 2:0 (1:0)
/Jonita 31, Kožokaru 90+5/

 

Пласман обезедио Sofascore

 

Komentari (0)

Sport