Fudbal

Francuska i Holandija odigrale nerešeno: Nema Mbapea, nema golova

Komentari

Autor: Euronews

21/06/2024

-

23:00

Francuska i Holandija odigrale nerešeno: Nema Mbapea, nema golova
Francuska i Holandija odigrale nerešeno: Nema Mbapea, nema golova - Copyright Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

U derbiju drugog kola D grupe Evropskog prvenstva u fudbalu, bivši evropski vladari Francuska i Holandija odigrali su (ne)očekivano tvrdu utakmicu; nije joj nedostajalo sadržaja ali je zatajila realizacija, pa je "plen" podeljen na ravne časti. Taman da i jedni i drugi s bodom više od Austrije dočekaju zadnju rundu borbe za nokaut fazu EURO u Nemačkoj - 0:0.

Za razliku od dvomeča u kvalifikacijama, kada su s glatkih ukunih 6:1 tukli "oranje", "galski petlovi" su u klinč ušli bez Kilijana Mbapea, jer je kapiten slomljenog nosa ostavljen na klupi. Za ne daj bože okolnosti u četvrtom sudaru dva tima na kontinentalnim šampionatima, zanimljivo bez ijednog suočavanja na Mundijalima. Ili više kao moralna podrška, jer se do kraja nije rizikovalo s njegovim ubacivanjem u "vatru".

I to se debelo osetili u završnici, jer su u završnici napada nedostajali njegova genijalnost, brzina kretanja i razmišljanja, raznovsrni šutevi, sve zbog čega je madridski Real tako strpljivo čekao da mu istekne ugovor sa Pari Sen Žermenom.

U suprotnom, teško da bi veći posed lopte ostao nematerijalizovan. Ili recimo ostala neiskorišćena zicer prilika sa samog početka utakmice, kada je lopta "propala" u peterac, a Grizman je celu promašio, kao da nije strelac ozbiljne klase.

Trudili su se ostali izabranici Didijea Dešana da nadomeste odsustvo svog vođe, ali im to nije polazilo za rukom, jer im ni dobro postavljeni i defanzivno sinhronizovani rivalski igrači nisu dozvoljavali da im priđu previše blizu. Ni često.

Očigledno su dobro izučili lekcije prošlogodišnjih duela, a i Ferbrugen je bio tu da pokupi šta je trebalo. Bilo je na mahove posla i za Menjana na drugoj strani, a kako je i on bio na visini zadatka i(li) su mu u tome pomagali šuteri iz redova protivnika na poluvreme se otišlo praznih "džepova".

 

 

U drugom poluvremenu su karte još više otvorene, s tim da su "trikolori" maksimalno pojačali pritisak. Kako je odmicalo vreme tako su sve više stezali obruč oko mreže "lala", gol je visio u vazduhu... Međutim, Kante, Čuameni, Grizman... nisu nalazili ključ za dobro homandsku bravu.

Da bi u jeku ataka naterani na kapitulaciju, na njihovu sreću samo dok sudije iz VAR sobe nisu aminovale procenu pomoćnog arbitra sa terena da se Damfris, kao najbliži golmanu, nalazio u utičućem položaju na njega, te pogodak Ćavija Simonsa nije mogao biti priznat.... Uzalud se radovao podno tribine s gledaocima u narandžastom.

 Ekipe i selektori znaju kako i zašto, ali posle toga je opao ritam. Holanđani su se vremenom sve više povlačili, Ronald Kuman je i izmenama efikasno zbijao ionako čvrste pozadinske redove, vrebajući prilike iz kontri, dok je rival mnogo radio u oba pravca. Morao je da zatvara prilaze na jednoj i traže pukotine na suprotnoj polovini terena. 

I, ništa. Duplo ništa. Barem kada su u pitanju golovi. Dobili smo ton, ne i sliku. 

EURO 2024 

Grupa D

Poljska - Austrija 1:3 (1:1)
/Pjatek 30' - Trauner 9', Baumgartner 66', Arnautović 78'/ 

Holandija - Francuska 0:0

 

 

Komentari (0)

Sport