Novosti

Španiju u prvoj polovini godine posetilo preko 42 miliona turista, na pomolu rekordna godina

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2024

-

13:51

Španiju u prvoj polovini godine posetilo preko 42 miliona  turista, na pomolu rekordna godina
Španiju u prvoj polovini godine posetilo preko 42 miliona turista, na pomolu rekordna godina - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj stranih turista koji su u prvoj polovini 2024. posetili Španiju porastao je za 13 odsto međugodišnje na 42,5 miliona, što znači da će na kraju godine biti verovatno nadmašen rekord od 85 miliona turista iz 2023.

Španski Nacionalni insitut za statistiku (INE), koji je danas objavio ove podatke, dodaje da je broj stranih turista samo u junu porastao za 12 odsto međugodišnje na devet miliona, što signalizira uspešnu letnju sezonu.

Strani turisti su u Španiji u junu potrošili 12,3 miliajde evra, za 17 odsto više nego u istom mesecu lane.

Prihodi od turizma stimulišu ekonomski rast Španije, ali neki građani ove zemlje se žale na prekomerni broj posetilaca, posebno u najpopularnijim mestima kao što su Majorka, Barselona ili Kanarska ostrva.

Na nekim destinacijama su meštani organizovali proteste, tvrdeći da ogroman broj turista u Španiji negativno utiče na cene stanarina i dostupnost stanova. 

U julu je mala grupa aktivista u Barseloni organizovala demonstracije tokom kojih su prskali strane turiste iz vodenih pištolja uz skandiranje "turisti, idite kući", što su preneli mediji širom sveta.

Vlada u Španiji pokušava da pronađe pravu ravnotežu između turizma i potreba građana na najposećenijim lokacijama, dodaje britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja